30/12/2023

BPA FRIHET TIL Å LEVE EGET LIV

Hadde du visst hva det betyr å være sjef i eget liv? Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en lovfestet rettighet som gir deg med behov for bistand, reell frihet til å leve slik du vil. Gjennom BPA-ordningen rekrutteres assistenter som skal være den funksjonsnedsattes armer og bein. I disse dager har alle personer med assistansebehov mindre enn 25 timer i uken fått et brev i posten. I brevet varsles Skien kommune at de vurderer å omgjøre dette vedtak da de ikke lenger oppfyller retten til BPA. De samme personene vil da få tilbud om andre kommunale tjenester. Hver og en

Hadde du visst hva det betyr å være sjef i eget liv?

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en lovfestet rettighet som gir deg med behov for bistand, reell frihet til å leve slik du vil. Gjennom BPA-ordningen rekrutteres assistenter som skal være den funksjonsnedsattes armer og bein.

I disse dager har alle personer med assistansebehov mindre enn 25 timer i uken fått et brev i posten.

I brevet varsles Skien kommune at de vurderer å omgjøre dette vedtak da de ikke lenger oppfyller retten til BPA. De samme personene vil da få tilbud om andre kommunale tjenester.

Hver og en av dem som har BPA får tidspunkt og klokkeslett i et brev der de får hjemmebesøk av en saksbehandler.

Her skal en saksbehandler vurdere deg opp og ned hva, hvor og hva du gjør dag for dag. Hvor lang tid du bruker på ditt og datt.

Illustrasjon fra forfatter

Folk med funksjonsnedsettelser under et visst timeantall skal nå være i fare for å miste sin assistent som de selv har ansatt, en person de liker og har kjemi med, en person på samme alder, samme kjønn, mulig har samme interesser.

Jeg er selv en person med som har noen timer assistanse. Ja jeg trenger det faktisk. Jeg blir ikke bedre med årene heller. Mitt håp er selvsagt at Skien kommune er rause nok til å beholde sin avtale med BPA. Det er en stor forskjell og kunne ta med seg en assistent på den ukentlige handleturen, vite at du kan få hjelp til å reise til tannlegen, få bilen måket frem på vinterstid, hjelp til å få skiftet på senga osv.

Hadde du visst hva det betyr å være sjef i eget liv?

De aller fleste har vel ikke dette som en «pri 1 sak» men jeg skal love dere at det burde være det. Å havne i en situasjon der du blir den som trenger hjelp vil hele ditt syn på dette med funksjonsnedsettelse få en annen vending. Du kan få et familiemedlem som havner der. Vi er alle utsatt og vår oppgave i Skien er å være t forbilde for alle som trenger det lille ekstra.

Kommunen selv tror at de skal spare penger. Det gjør de overhodet ikke. Om de skal bruke andre kommunale tjenester blir kostnadene mye høyere. Men når det er sagt er det selvsagt en stor mulighet for at faktisk kommer til å spare mange penger. Hvorfor? Jo de kommer til å ta fra folk som virkelig har det kjipt nok fra før ønske om å gjøre noe som helst.
De vil ikke lenger reise ut. De blir sittende hjemme, de orker ikke å forholde seg til hjemmetjenesten for å tigge om hjelp til et klokkeslett de selv ikke ønsker å gjøre ting på. Ja da vil kommunen spare penger.

Du vil ikke få hjemmehjelpen til å bli med deg på svømmetrening, eller hjelpe deg med handlingen.
Kommunen kommet til å tilby oss « støttekontakt» bare navnet får oss brukere til å fryse på ryggen. Det er et ord som man ikke vil føle oss vel med. En støttekontakt tilbys lite rettigheter og meget lav lønn. Hvem personer tror du vil søke slike jobber?
Å være assistent betyr at du skal ferdes i private hjem med personer som er sårbare.

Aina

Forige innlegg

Lidelse uten ende i Ukraina.

Neste innlegg

Tyske bønder protesterer.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.