Danmark og Tsjekkia krever asylprosedyrer utenfor EU – hastebrev til Brussel

Et initiativ fra danskene og tsjekkerne om å outsource asylprosedyrer til tredjeland i fremtiden støttes av et flertall av EUs medlemsland. I fremtiden kan asylprosedyrer behandles og deportasjoner gjennomføres i foregangsbyer i Nord-Afrika.

En sammenslutning av flere EU-land, med Danmark og Tsjekkia i spissen, vil sende et brev til Brussel: Landene krever at asylprosedyrer i fremtiden skal legges ut til tredjeland utenfor EU. Et utkast til brevet ble publisert av den tsjekkiske dagsavisen Hospodářské Noviny sist mandag. Tsjekkia er misfornøyd med EUs nye migrasjonspakt. Derfor har landet gått sammen med Danmark for å finne en sammenslutning av EU-stater som støtter en grunnleggende kursendring i asylpolitikken. Dette gjelder særlig migranter som kommer til Europa sjøveien.

EUs mangelfulle migrasjonspolitikk

I dag blir de fleste migrantene som kommer ulovlig til europeiske farvann via for eksempel Middelhavet, plukket opp av frivillige organisasjoner eller kystvakten, og ført til nærmeste EU-land. Der skal asylsøkerne vente i egnede mottakssentre til asylprosedyren er ferdigbehandlet. Ettersom mange migranter uansett forventer et negativt vedtak, drar de rett og slett bare videre i Schengensonen — destinasjonen er de sentral- og vesteuropeiske landene med de beste sosiale ytelsene for utlendinger.

Outsourcing av asylprosedyrer til ikke-europeiske tredjeland

Avtalen mellom Italia og Albania er et forbilde — selv om de 36.000 migrantene fortsatt befinner seg på europeisk jord, og farlige konsekvenser må forventes. Selve konseptet er et skritt i riktig retning — med noen få justeringer.

Den britiske deportasjonsavtalen med Rwanda er en bedre modell. I fremtiden kan det for eksempel inngås avtaler med modellbyer i Nord-Afrika: Asylsøkere som får avslag der vil ikke engang ha mulighet til å fortsette å reise illegalt i Europa.

Den Østerriske aktivisten og forfatteren Martin Sellner fremsetter lignende ideer i sin bok «Remigration. Et forslag».

Negative asylvedtak — men faktisk effektive

I utkastet til brev til EU-ledelsen i Brussel kreves det også at migranter som allerede har fått avslag på sin asylsøknad, også skal bringes til tredjeland utenfor EU. Der skal de vente på at asylsaken blir ferdigbehandlet, for å hindre at de oppholder seg ulovlig eller stikker av.

Flertallet av EU-landene er for en snuoperasjon — remigrasjon

Ifølge Euractiv er et flertall av EUs medlemsland positive til kravene fra den dansk-tsjekkiske alliansen — selv om EU-kommisjonen ikke vil høre snakk om det. Forslagene kan føre til en lenge etterlengtet endring i europeisk asylpolitikk, og er i det minste et skritt i retning av en remigrasjonspolitikk.

Verdig 8. mai avduking av minnesmerke på Sola kirkegård.
Forige innlegg

Verdig 8. mai avduking av minnesmerke på Sola kirkegård

Stortingets kontrollkomite: PST får hovedansvaret for pride-angrepet
Neste innlegg

Stortingets kontrollkomite: PST får hovedansvaret for pride-angrepet

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.