09/05/2024

USA: Joe Biden hevder han vil sende Israel færre våpen hvis de angriper Rafah

Joe Biden stoppet en våpensending til Israel i forrige uke for å hindre at amerikanske våpen brukes i et angrep på Rafah i Gaza, ifølge amerikanske tjenestemenn. Dette tiltaket understreker de økende spenningene mellom USA og Israel om krigføringen.

Presidenten tilbakeholdt 1.800 bomber på 900 kg og 1.700 bomber på 225 kg, som han fryktet kunne bli brukt mot Rafah, hvor over en million innbyggere i Gaza har søkt tilflukt. Administrasjonen vurderer nå om de skal holde tilbake fremtidige våpenleveranser, inkludert veiledningsutstyr som gjør vanlige bomber til presisjonsstyrte våpen. 

Beslutningen om å utsette leveransen av 3.500 bomber markerer for første gang siden Hamas-angrepet den 7. oktober i fjor at Joe Biden har brukt makt til å begrense våpensendinger som et middel for å påvirke Israels tilnærming til krigen. Flere av Bidens demokratiske allierte i Kongressen har i uker oppfordret ham til å begrense eller stoppe våpensendingene til Israel, noe han tidligere har avvist på grunn av sin sterke støtte til innsatsen for å bekjempe Hamas. 

Frykter store sivile tap 

Joe Bidens administrasjon startet gjennomgangen av våpensendingene i april da det ble klart at Israel kunne være i ferd med å iverksette en operasjon i Rafah. Biden tok opprinnelig standpunkt om at Israel ikke skulle angripe Rafah uten en plan for effektivt å minimere sivile tap, men har i de siste ukene gitt uttrykk for at en slik plan ikke lenger er realistisk. 

Selv om administrasjonen ikke har stoppet all våpenstøtte til Israel, er beslutningen om de tilbakeholdte bombene fortsatt ikke avgjort. Administrasjonen har nylig godkjent en ny pakke med våpenstøtte til en verdi av 827 millioner dollar, men uttrykker spesiell bekymring for de potensielle skadene som store bomber kan forårsake i det tett befolkede Rafah-området. 

Forholdet mellom president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har blitt mer anstrengt de siste månedene. Etter en telefonsamtale hvor Biden truet med å revurdere USAs støtte til krigen hvis ikke Netanyahu endret kurs, har spenningene økt. Samtalen fant sted i en periode der USA ga Israel anerkjennelse for forbedringer i håndteringen av humanitær hjelp, selv om det fortsatt er uenighet om operasjonene i Rafah. 

Reaksjonene på at Joe Biden nå stopper våpenleveransene til Israel har ikke latt vente på seg.  

Blant annet har Israelske myndigheter truet med å bombe tilfeldige mål i Rafah hvis de ikke får amerikanske veiledningssystemer. 

Carl Benjamin analyserer Rules for Radicals av Saul Alinsky
Forige innlegg

Carl Benjamin analyserer Rules for Radicals av Saul Alinsky

Vellykket lansering av «Uten Filter»
Neste innlegg

Vellykket lansering av «Uten Filter»

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.