AfD risikerer å bli stemplet som “høyreekstremt”

Hva mandagens rettsavgjørelse vil bety for partiet.

Mandag 13. mai faller dommen i Münster i ankesaken til Alternative für Deutschland (Alternativ for Tyskland, AfD) mot Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV). Mye står på spill for partiet. Skulle domstolen erklære etterretningstjenestens tidligere observasjon av AfD for å være lovlig, kan den snart bli utvidet. Dette melder en rekke tyske medier. 

Opprinnelig hadde den øverste forvaltningsdomstolen i Münster (OVG) bare planlagt to dager med høringer. Når det nå skal kunngjøres en dom i AfDs ankesak mot det føderale kontoret for beskyttelse av grunnloven på mandag er det den åttende dagen av høringen.

Dette er hva rettssaken handler om

Ifølge RedaktionsNetzwerk Deutschland forsvarer AfD og ungdomsorganisasjonen Junge Alternative (JA) seg i denne rettssaken mot Forbundskontoret for grunnlovsvern sin klassifisering av partiet som et mistenkt tilfelle av høyreekstremisme. AfD bestrider også kategoriseringen av den offisielt oppløste «fløyen» som «definitivt høyreekstrem». I første instans hadde forvaltningsdomstolen i Köln i stor grad gitt Verfassungsschutz (Forfatningsbeskyttelsen) medhold i sin klassifisering av AfD, JA og Flügel. Partiet anket denne avgjørelsen.

Dette er betydningen av rettsavgjørelsen

Dersom dommerne i Münster skulle komme til en annen konklusjon og erklære kategoriseringen av AfD som et mistenkt tilfelle av høyreekstremisme for å være ulovlig, vil dette være et alvorlig tilbakeslag for det føderale kontoret for beskyttelse av grunnloven. BfV ville i så fall bli tvunget til å bruke etterretningstjenestens ressurser mot AfD. I hvert fall store deler av partiet.

Hvis domstolen derimot bekrefter kategoriseringen og observasjonen av AfD og JA, slik mange journalister i Tysk presse har heiet frem, vil ingenting endre seg foreløpig. Dommen kan likevel få vidtrekkende konsekvenser, da den kan bane vei for at BfV kategoriserer partiet som en «sikker ekstremistorganisasjon». En slik oppgradering kan finne sted i løpet av de kommende månedene.

Det er riktig at BfV kan bruke etterretningstjenestens ressurser som overvåking, spanere og informanter, og i enkelte tilfeller også teleovervåking som ledd i oppfølgingen av mistenkte saker. Det må imidlertid alltid sikres forholdsmessighet. Ved overvåking av en «bekreftet ekstremistorganisasjon» anses vidtrekkende overvåkingstiltak som mer forholdsmessige enn ved overvåking av en mistenkt sak.

I tillegg vil en oppgradering være et ytterligere skritt i retning av en mulig partiforbudsprosedyre mot AfD i fremtiden. En slik prosedyre for den føderale forfatningsdomstolen følger imidlertid ikke automatisk av en kategorisering som en «bekreftet ekstremistisk bevegelse».

Lederen for Thüringens forfatningsvern, Kramer, advarer ifølge tagesschau mot en radikalisering av store deler av befolkningen. BfVs definisjon av ekstremisme er utvannet til en slik grad at den kan omfatte selv uttalelser de fleste vil kunne si seg enig i. F.eks idéen om at det eksisterer et tysk folk, og at tyske politikere bør jobbe for dette folket. 

Alle AfDs bevisbegjæringer avvist

Siden begynnelsen av rettssakens første dag i mars har partiet og dets advokater fått alle sine begjæringer avvist. Først med en rekke begjæringer om å erklære seg inhabile og deretter med en stor mengde bevisbegjæringer. I forrige uke avviste retten alle partiets 470 begjæringer om bevis. 

I Münster forsøkte AfD fremstille seg selv som offer for politisk motivert forfølgelse fra den innenlandske etterretningstjenesten. Bevisene som etterretningstjenesten la frem for angivelige grunnlovsstridige uttalelser fra partiet og dets representanter, ble avvist av AfDs juridiske representanter som enkeltpersoners villfarelser.

Enda mer fiendtlig omtale i media

Tysklands journalist­forbund (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) annonsert 27. februar i år i en pressemelding at hvis Verfassungs­schutz ender med en konklusjon som sier at AfD er ekstremistisk, kan ikke journalister lenger omtale partiet på samme måte som andre partier. 

I stedet må partiets ekstremistiske intensjoner kontinuerlig understrekes i rapporteringen skriver DJV «Dette må fremgå av artiklene våre som en umiskjennelig advarsel på en sigarettpakke.»

Parallel rettsprosess mot Höcke

Dommen i Münster er ikke den eneste som venter AfD denne uken. I Halle an der Saale skal det tirsdag avsies dom i en straffesak mot AfDs delstatsformann i Thüringen, Björn Höcke. Höcke må svare for seg i Halle tingrett fordi han er anklaget for bevisst å ha brukt det forbudte SA-slagordet «Alles für Deutschland» (Alt for Tyskland) på et AfD-arrangement i Merseburg i 2021. Höcke hevdet i retten at han ikke visste at dette var et forbudt slagord.

Forige innlegg

Parti-monopolet

Götz Kubitschek har avviklet Institut für Staatspolitik
Neste innlegg

Götz Kubitschek har avviklet Institut für Staatspolitik

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Le Pens sjokkerende svik mot AfD er en katastrofe for Tyskland og en katastrofe for Europa.

Le Pens svik mot AfD er en historisk feil som kan ødelegge den europeiske høyresiden

Le Pens sjokkerende svik mot AfD er en katastrofe for
Bildmontage: Heimatkurier | Krah: AfD | Meloni: Quirinale.it, Attribution, via Wikimedia Commons | Le Pen: VOX España, Public domain, via Wikimedia Commons

Skandale rundt Krah: Slik posisjonerer andre høyrepartier seg

AfDs valgkampanje til EU-valget er utsatt for eksterne angrep som