Etnisk lobbyvirksomhet i USA: Snart stemmerett for illegale latinamerikanere?

I opptakten til presidentvalget arbeider latinamerikanske parlamentsmedlemmer fra såkalte vippestater for at ulovlige innvandrere skal komme lettere i jobb. Lobbygrupper som representerer latinamerikanerne, krever arbeidstillatelse for titusener av innvandrere fra Venezuela og Nicaragua. På sikt er det sannsynlig at statsborgerskap og dermed stemmerett vil bli et mål.

Arizona og Nevada er blant de statene som er spesielt interessante på grunn av det amerikanske valgsystemet. Verken republikanerne eller demokratene har et sikkert flertall der, noe som gjør dem til såkalte svingstater. Siden de også ligger ganske nær grensen til Mexico, er den etniske velgergruppen latinamerikanere en voksende kraft som strategisk stiller sine krav i forkant av valget. Tirsdag møttes lobbygruppen American Business Immigration Coalition (ABIC) til en pressekonferanse med latinamerikanske innvandreraktivister, forretningsfolk og politikere.

Den latinamerikanske velgerblokken

Hundretusener av sør- og mellomamerikanere har innvandret til USA i flere tiår – mange av dem ulovlig. Å stenge grensen mot nabolandet Mexico i sør var et av de viktigste valgløftene som gjorde at Donald Trump vant valget i 2016. I mellomtiden har antallet latinamerikanere med stemmerett vokst til over 30 millioner. Totalt bor det 63,6 millioner av dem i USA, noe som tilsvarer i underkant av en femtedel av befolkningen. Følgelig finnes det parlamentsmedlemmer på lokalt, delstats- og nasjonalt nivå som driver politikk for sitt folk. I et brev skrevet av 150 latinamerikanske delegater i etterkant av ABIC-konferansen oppfordres president Biden til å forlenge arbeidstillatelsen for illegale innvandrere som kom til USA som barn.

Steg for steg mot stemmerett

Det som i første omgang høres ut som en mindre endring bare i arbeidsretten, vil etter all sannsynlighet også omfatte naturaliserings- og statsborgerskapsloven. Etniske grupper handler og stemmer først og fremst i sin egen etniske gruppes interesse, ikke i vertslandets interesse. Representanten Elizabeth Hernandez (Demokrat) fra Illinois hevder for eksempel at det er i USAs økonomiske interesse å tillate illegale innvandrere å arbeide i landet, og derfor presser hun Joe Biden for å få gjennom en presidentordre.

Det er også grunn til å anta at kravet om politisk medbestemmelse snart vil følge etter muligheten til å arbeide. Med tanke på latinamerikaneres velgerpreferanser er dette et dårlig tegn for Republikanerne og dermed Donald Trump.

Kilde: Heimatkurier.at.

Tale ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav
Forige innlegg

Tale ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav

Klassekampen heier frem “palestinaskjerf” til bunaden
Neste innlegg

Klassekampen heier frem “palestinaskjerf” til bunaden

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.