Foto: Hans Jørgen Lysglimt Johansen. (Privat).
Foto: Hans Jørgen Lysglimt Johansen. (Privat).

Rettssaken mot Lysglimt Johansen starter tirsdag: Nekter straffskyld for grovt Nav-bedrageri og hatefulle ytringer

Tirsdag starter rettssaken mot Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52), som står tiltalt for grovt Nav-bedrageri og hatefulle ytringer på nett. Johansen nekter skyld på alle punkter i tiltalen.

– Han nekter straffskyld etter hele tiltalen, det være seg bedrageridelen og det som går på hatefulle ytringer, sier Johansens forsvarer, advokat Robert Antonsen, til NTB.

Tiltalen mot Johansen omfatter en rekke poster som aktoratet mener bryter straffelovens forbud mot diskriminerende eller hatefulle ytringer, framsatt på plattformer som Twitter, BitChute, Tiktok og Instagram.

– Det er snakk om ytringer fremsatt på nettet der formen er både skrevne meldinger, videoer der tiltalte snakker og såkalte memes, uttalte statsadvokat Carl Graff Hartmann til Filter Nyheter da tiltalen ble kjent i fjor vinter.

Ytringene Johansen er tiltalt for, var rettet mot jøder, muslimer og personer med homoseksuell orientering, og ble publisert i perioden fra 2017 til 2021.

– Ytringene må forstås og tolkes inn i den sammenhengen de er fremsatt i. Min klient mener de er beskyttet av ytringsfriheten, sier Antonsen.

Forsvareren poengterer at omstendighetene rundt uttalelsene – om de for eksempel er gitt som innlegg i en bredere, løpende debatt – skal ha betydning for rettens vurdering. Antonsen trekker blant annet frem flere ytterliggående ytringer Johansen kom med om islam og muslimer etter å ha sett video av drapene på en norsk og en dansk kvinne i Marokko i 2018.

– Han så videoen og uttalte seg om det han så, sier Antonsen, som også fremholder at det i perioden tiltalen gjelder, ble postet en rekke falske Twitter-meldinger i Johansens navn. Johansen skal også ha mistet kontroll over sin ekte Twitter-konto “for flere år siden”.

“Uten Filter” har ikke funnet tidligere eksempler på at straffesak har blitt opprettet på grunn ytringer av en sittende partileder i Norge. Johansen har vært leder av Alliansen siden han grunnla det i 2016. Partiet har stilt til alle valg i Norge siden stortingsvalget 2017.

I tillegg til ytringstiltalene er Johansen tiltalt for forsikringsbedrageri og Nav-bedrageri. Ifølge tiltalen skal han ha fått over 665.000 kroner for mye i dagpenger fra Nav i perioden 2017 til 2019.

Johansen har gitt uttrykk for at denne delen av tiltalen er en konstruksjon for å ramme han av andre grunner.

Et ytterligere tiltalepunkt om hensynsløs atferd dreier seg om fire Twitter-meldinger rettet mot Ervin Kohn, daværende forstander i Det mosaiske trossamfunn. Johansen har påpekt at Kohn er også tidligere nestleder i Antirasistisk Senter (ARS) og at meldingene er del av ordinær politisk løpende debatt.

Johansen og partiet Alliansen har flere ganger vært i hardt vær, både for sin kontroversielle kommunikasjon og andre saker. I 2021 ble de blant annet anklaget for å ha lokket elever ved en skole i Bærum med penger for å si nei til koronavaksine. Samme år nektet Arendal kommune partiet å stå på stand under Arendalsuka. To år tidligere satte arrangøren av Arendalsuka ned foten for en debatt arrangert av daværende Resett-direktør Helge Lurås, hvor Alliansen og Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skulle delta.

Rettssaken i Oslo tingrett er satt til å vare i to uker.

“Uten Filter” vil dekke saken underveis.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.