Foto: Pro-Palestina aktivister tok seg inn i Arendal bystyre. Fotograf: Maurith Julie Fagerland.
Foto: Pro-Palestina aktivister tok seg inn i Arendal bystyre. Fotograf: Maurith Julie Fagerland.

Pro-Palestina aktivister stormet bystyret: Fikk gjennomslag for boikott av israelske varer

Partiet Rødt initierte demonstrasjon inne i Arendal bystyret - kommunestyrerepresentanter fryktet bråk og følte seg truet.

Storpolitikken spaserte inn i Arendal bystyre på torsdag, der 15 representanter fra Palestinakomiteen gjorde sin inntreden da møtet startet og stilte seg opp foran den lille byens folkevalgte.

Deres krav var klare: boikott av israelske varer i kommunen. Med knappest mulig margin fikk de også viljen sin. Respekten for bystyret var tilsynelatende fraværende, da en av demonstrantene rakk tunge til bystyrerepresentant Maurith Julie Fagerland (Frp), etter alt å dømme fordi representanten hadde på seg en genser med Davidsstjerne.

Agendaen var klar da de marsjerte inn i Arendal bystyre: boikott av israelske varer i Arendal. Mens palestinaskjerf, palestinaflagg og hijab var demonstrantenes valgte effekter, manglet respekten for andres tydelige ståsted i den betente konflikten.

Fryktet bråk

Ytringsfriheten er en av bærebjelkene i de liberale demokratier, og denne retten finnes selvsagt også i Arendal. Retten til å demonstrere for eller imot noe ligger i kjernen av ytringsfriheten, men det er ingen selvfølge at det er lov å demonstrere nøyaktig hvor man vil, når man vil.

Ordfører Robert Cornels Nordli fra Arbeiderpartiet fryktet bråk hvis han nektet demonstrasjonen, men dette ble møtt med kritikk fra Frps gruppeleder Anders Kylland.

– Vi har regler for dette, og det er ordfører som styrer møtet. Ingen ønsker at bystyret skal være en arena for demonstrasjoner. Jeg regner med at det blir et tema senere, uttalte Kylland til Agderposten.

Saken fortsetter under.

Følte seg truet

Rolf-Gunnar Jacobsen, også Frp-representant i bystyret, skriver på Facebook at slike demonstrasjoner ikke har noe i bystyresalen å gjøre. Han stiller spørsmål ved ordførerens begrunnelse for å tillate demonstrasjonen:

“I går følte jeg meg truet, kvalm og utilpass i bystyret, når 15 Palestinske demonstranter stilte seg opp foran alle som sitter i bystyret, plutselig så jeg opp fra pc’en og der står de med palestinaskjerf, Hijab, plakater og Palestinaflagg, med ondskap i blikket etter min mening.

Jeg tenkte med en gang er det ett terrorangrep, blir vi angrepet?? Men det var ikke det, dette er da en demonstrasjon for at Arendal Kommune sin innkjøpsavdeling skal boikotte alle Israelske varer.

Ordføreren vår Robert Cornels Nordli tillot dette og i tillegg støttet han opp om det når demonstrasjonen var ferdig. Dette er en krenkelse av Arendal Bystyre på sitt aller groveste, jeg aksepterer at folk demonstrer, feks slik som Hove demonstrasjonen som var på utsiden av rådhuset før bystyremøtet, det er helt ok.

Jeg tok dette opp med ordfører i pausen og han sa det var helt ok at de gjorde det slik, ellers ville vi fått masse bråk. Dvs det er helt ok for han. Hvilke signaler gir dette til andre som vil ha igjennom sin politikk. Ordfører retter hele tiden bystyret om vi kommer med en ytring av noe som helst slag, men dette brydde han seg ikke om.

Ved avstemming ble det 20 mot 19 til støtte for boikott av Israelske varer fra Arendal Kommune.

Varaordfører Inger Brokka De Ruiter fra SV, jublet og klappet åpenlyst når avstemmingen gikk i Palestinernes favør, samme gjorde Rødt sin representant som hadde satt i gang denne demonstrasjonen.

Vanja Grut og Nina Jentoft fra AP byttet på å ha på seg Palestina skjerf under det 11 timer lange bystyret.

En av de deltakerne iført Hijab i demonstrasjonen sto å rakk tunge til vår representant Maurith Julie Fagerland, bystyrepolitiker for Arendal FrP, fordi hun hadde en Davidstjerne brodert på sin genser, totalt usmakelig av denne demonstranten som i tillegg er datter av ett bystyremedlem, det er så lavmål og totalt upassende og respektløst at jeg har ikke ord, burde hun ikke heller vært på skolen og fått lært seg litt folkeskikk, for det har hun tydeligvis ikke lært hjemme.

Posisjonen i byen vår AP-SV-SP-og Helsepartiet støtter altså det Palestinske folket og boikott av Israel. I tillegg støtter de opp om slike demonstrasjoner.

Så er spørsmålet hva vil det koste ? Noen må kontrollere og det blir dyrere innkjøp Mange millioner !!! ????

Dette skal og må ikke skje igjen.

Ordfører og Varaordfører, begynn og jobb for byens øvrige innbyggere istedenfor å slikke det muslimske samfunnet opp etter ryggen for å sanke stemmer, og jeg lurer litt på integreringspolitikken i Arendal, er det ingen av demonstrantene som jobber siden de kan sitte der hele formiddagen… nei virket ikke som det… det er takken vi får for å ta imot og sørge for at de har ett bra liv i Arendal.

Jeg ønsker ikke slike ufyselige demonstrasjoner inn i vårt bystyre.

Skal du demonstrere eller gjøre ytringer om saker som skal opp i bystyret stå på utsiden av rådhuset det er helt ok.

Så håper folk skjønner hvem de skal stemme på ved neste korsvei.”

Et talende tidsbilde?

Illustrasjonsbilde i denne saken ble først publisert av HRS som har valgt å anonymisere både mor og aktivistdatter, som sistnevnte blir myndig om få måneder. HRS-journalist Julie Dahle mener at opptrinnet er likevel et interessant tidsbilde, der det framkommer med all tydelighet hvordan “sårbart barn”-hatten kan tas av og på etter behov. Noen beklagelse for å ha geipet til en folkevalgt er ikke framsatt.

Ved avstemning ble det 20 mot 19 til støtte for boikott av israelske varer fra Arendal kommune. Varaordfører Inger Brokka De Ruiter fra SV jublet og klappet åpenlyst når avstemningen gikk i Palestinernes favør. Det samme gjorde Rødt sin representant som hadde initiert demonstrasjonen.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Politiets sjikane mot COMPACT-demonstranter – Syrer knivstikker mann 100 meter unna

Politiets sjikane mot COMPACT-demonstranter – Syrer knivstikker mann 100 meter unna

Hundrevis av mennesker samlet seg i Chemnitz på tirsdag for
Politiet oppdaget Trump-skytter nesten 30 minutter (!) før skuddene ble avfyrt, melder NBC-tilknyttet kanal

Politiet oppdaget Trump-skytter nesten 30 minutter (!) før skuddene ble avfyrt, melder NBC-tilknyttet kanal

Avsløringen reiser spørsmål om hvorvidt andre tiltak kunne ha blitt