Foto: Reidun Kjelling Nybø. Kilde: Skjermbilde fra Youtube.
Foto: Reidun Kjelling Nybø. Kilde: Skjermbilde fra Youtube.

Karmøy-drapet: Politiets forsøk på sensur møter motstand fra Norsk Redaktørforening

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening (NR), Reidun Kjelling Nybø, har uttrykt sterk kritikk mot politiets forsøk på å få medier til å fjerne videoen av Karmøy-drapet

I en uttalelse på tirsdag informerte Sør-Vest politidistrikt om anmeldelsen av Helge Lurås og iNyheter for å ha publisert videoen av drapet på Karmøy. Tidligere hadde nettstedene Uten Filter og iNyheter blitt kontaktet av politiet med krav om å fjerne videoen, ellers ville de bli anmeldt.

Kritisk til politiets inngripen

Generalsekretær Nybø har uttrykt bekymring over politiets handlinger. Hun mener det er prinsipielt problematisk at politiet forsøker å overstyre redaksjonelle vurderinger ved å kreve sletting av innhold. Nybø understreker at politiet ikke skal opptre som redaktører i noen medier.

– Politiet skal ikke opptre som redaktør noe sted. Heller ikke hos iNyheter, uttalte Nybø til Journalisten.

Forsøkte å påvirke redaksjoner

I e-post Uten Filter mottok fra politiet, sendt mandag, stod det at delingen av videoen ville være straffbar hvis den ikke ble fjernet innen klokken 16 samme dag. Uten Filter valgte å etterkomme politiets krav og fjernet videoen. Les mer om begrunnelsen her.

Pressens uavhengighet

Nybø understreker at NR ikke skal fungere som Pressens Faglige Utvalg og ønsker derfor ikke å konkludere om videoen bryter med god presseskikk. Hun påpeker imidlertid at medier tidligere har blitt felt for å publisere videoer som viser vold, og at slike publiseringer kan være krenkende for pårørende. Hadde hun blitt konsultert som rådgiver for redaktører, ville hun frarådet publiseringen.

Til tross for at hun forstår de sterke reaksjonene publiseringen har skapt, mener Nybø at politiets opptreden er uakseptabel. På spørsmål om Norsk Redaktørforening vil bistå Helge Lurås i en eventuell rettssak, påpeker hun at dette blir en hypotetisk diskusjon som styret i NR må ta stilling til, melder Journalisten.

Verken Helge Lurås eller Øyvind Eikrem, redaktør i Uten Filter, er medlemmer av Norsk Redaktørforening. Lurås har tidligere fått avslag på to søknader om medlemskap som redaktør i Resett, både i 2018 og 2020.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.