Den store befolkningsutskiftningen i Østerrike: En tredjedel av alle nyfødte har innvandrerbakgrunn – i Wien mer enn halvparten!
Illustrasjonsbilde. KI-generert av Midjourney.

Den store befolkningsutskiftningen i Østerrike: En tredjedel av alle nyfødte har innvandrerbakgrunn – i Wien mer enn halvparten!

Sjokkerende tall fra Østerrike: 35 prosent av alle babyer født i 2023 har en mor med innvandrerbakgrunn – i hovedstaden Wien er tallet hele 56 prosent.

Sjokkerende tall fra Østerrike: 35 prosent av alle babyer født i 2023 har en mor med innvandrerbakgrunn – i hovedstaden Wien er tallet hele 56 prosent. Dette betyr at på landsbasis har hvert tredje nyfødte barn innvandrerbakgrunn, mens i Wien gjelder dette mer enn hvert andre barn.

Det er kjent at fødselsraten i Østerrike ligger langt under det nødvendige nivået for å opprettholde befolkningen, og fortsatt synker. Mindre kjent er det at forholdet mellom fødsler blant innfødte og innvandrere har endret seg dramatisk de siste årene. Tall fra Statistik Austria viser at i 2023 hadde allerede 22 prosent av de nyfødte utenlandsk statsborgerskap, og i Wien var tallet 38 prosent – mer enn hvert tredje nyfødte barn!

Majoritetsforholdene i Wien har endret seg

Ser man på etniske marører hos foreldrene, blir det raskt klart at dette bare er toppen av isfjellet. På landsbasis ble 35 prosent av mødrene til babyer født i 2023 selv født i utlandet – 32 prosent har utenlandsk statsborgerskap. I Wien er majoritetsforholdene ved fødsler for lengst snudd: her er 56 prosent av mødrene født i utlandet, og 51 prosent har ikke østerriksk statsborgerskap. Dette betyr at mer enn hvert tredje barn født i Østerrike i 2023 har innvandrerbakgrunn. I Wien gjelder dette allerede mer enn hvert andre barn.

Rask utvikling

Denne utviklingen har akselerert de siste årene: I 1990 var andelen mødre født i utlandet 11 prosent, ti år senere (2000) hadde dette tallet nesten doblet seg til 21 prosent. I 2010 lå det på 29 prosent, før det steg til 33 prosent i 2015 og 35 prosent i 2023. I Wien steg andelen fra 28 prosent i 1990 til 53 prosent i 2010, og har siden holdt seg relativt stabil – nå ligger den på 56 prosent. Spesielt bemerkelsesverdig er at mer enn halvparten av mødrene født i utlandet kommer fra land utenfor Europa.

Tallene vanskelig tilgjengelige

Denne drastiske økningen i antall fødsler blant innvandrere bidrar, i tillegg til innvandring generelt, betydelig til befolkningsendringen. Det er derfor ikke overraskende at tallene på Statistik Austria sin nettside ikke er lett tilgjengelige som en enkel tabell, men krever navigasjon gjennom dataportalen STATcube. Detaljerte opplysninger om opprinnelsesland er kun tilgjengelige via et betalt abonnement. Det er lett å mistenke at dette er gjort med vilje.

Kilde: Heimatkurier.at.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem