USA innrømmer at allierte i Syria bruker barnesoldater.
Illustrasjonsbilde. The People's Defense Units (YPG), en kurdisk milits, via Wiki commons.

USA innrømmer at allierte i Syria bruker barnesoldater

USAs utenriksdepartement har erkjent at landets viktigste partner i Syria, den kurdisk-ledede "Syrian Democratic Forces" (SDF), fortsatt bruker barnesoldater etter mer enn 10 år med lignende anklager.

Pentagon fortsetter å samarbeide tett med gruppen, til tross for at amerikanske styrker ulovlig okkuperer store deler av det nordøstlige Syria.

Den nye rapporten “Trafficking in Persons 2024“, som ble publisert tirsdag, peker på flere væpnede fraksjoner som bruker barnesoldater i Syria. Blant disse er beryktede terrorgrupper som ISIS og al-Qaida, samt grupper som er mer USA-vennlige.

“Rekrutteringen eller bruken av barn i kamproller og støtteroller i Syria er fortsatt vanlig, og siden begynnelsen av 2018 har internasjonale observatører rapportert om fortsatte hendelser med rekruttering og bruk av væpnede grupper,” heter det i rapporten.

Blant de nevnte gruppene er flere kurdiske militsgrupper, som Folkets Beskyttelsesenheter (YPG) og en tilknyttet all-kvinnelig brigade kjent som YPJ, samt den USA-støttede og væpnede SDF. Sistnevnte er en paraplyorganisasjon som inkluderer flere grupper, deriblant YPG, og har lenge fungert som Washingtons viktigste proxy-styrke i Syria.

En annen relatert kurdisk fraksjon, den Revolusjonære Ungdomsbevegelsen, skal ha lurt mindreårige til å bli med ved hjelp av “falske annonser for utdanningskurs i Nordøst-Syria.”

Selv om utenriksdepartementet sier at SDF implementerer en FN-pålagt “handlingsplan” fra 2019 for å få slutt på praksisen, bemerker rapporten at “SDF-tilknyttede væpnede grupper rekrutterte og brukte barn i 2022 og 2023.”

Anklager om menneskehandel og militær rekruttering har fulgt YPG i mer enn et tiår, med menneskerettighetsgrupper som rapporterer om tilfeller så langt tilbake som 2013. Selv om YPG-ledelsen hevder å ha beordret en slutt på praksisen det året, har problemet bare blitt verre siden.

I 2020 fant FN at YPG, “under paraplyen til de syriske demokratiske styrkene”, var den største rekruttereren av barnesoldater i Syria med 283 dokumenterte tilfeller året før – til og med flere enn den lokale al-Qaida-gruppen. Selv om FN senere erkjente SDFs innsats for å bekjempe bruken av barnesoldater, registrerte de fortsatt mange tilfeller i april 2021.

Til tross for den offisielle innrømmelsen i den nye rapporten fra utenriksdepartementet, fortsetter det amerikanske militæret sitt nære samarbeid med SDF og dermed også YPG. På tirsdag utplasserte Pentagon 40 kjøretøy og annet utstyr for å styrke en base i det nordvestlige Syria, hvor amerikanske styrker er innlemmet med kurdiske krigere. Dette følger en lignende utplassering til Hasakah som ble rapportert i april i fjor.

Gjennom et tiår med eksterne forsøk på å styrte Assad, har Vesten og Golfstatene tilrettelagt for innreise av titusenvis av utenlandske jihadistkrigere.

Amerikanske styrker har ulovlig okkupert Syria i årevis til tross for gjentatte protester fra regjeringen i Damaskus. Mens Washington insisterer på at tilstedeværelsen er nødvendig for å sikre det varige nederlaget til Den islamske staten, fortsetter amerikanske styrker å kontrollere betydelige energiressurser i det oljerike nordøst, og dermed kontrollere en tredjedel av landet med hjelp fra sine kurdiske allierte.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Terrorfinansiering i Syria.

Terrorfinansiering i Syria

Hva går norske bistandsmidler til i Syria?