En illustrasjon av hekseri og drap i en landsby på Haiti, laget med kunstig intelligens, Dall-E.
En illustrasjon av hekseri og drap i en landsby på Haiti, laget med kunstig intelligens, Dall-E.

Haiti-gjeng dreper 110 personer anklaget for hekseri

Tilstandene på den karibiske øya er fullstendig lovløse med tallrike drap og grov vold.

BBC melder at minst 110 eldre mennesker er blitt brutalt myrdet av gjengmedlemmer i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Opplysningene de rapporterer stammer fra en menneskerettighetsgruppe.

National Human Rights Defence Network (RNDDH) forteller at en lokal gjengleder hadde gått løs på folk etter at sønnen hans ble syk og senere døde. Gjenglederen skal ha konsultert en voodoo-prest, som ga eldre lokalbefolkning som praktiserte «heksekunst» skylden for guttens mystiske sykdom.

FN sier at antallet mennesker som er drept i Haiti så langt i år i den eskalerende gjengvolden, har nådd «svimlende 5000». Selv om detaljene fra massakren fortsatt ikke er klare, anslo FNs menneskerettighetssjef Volker Türk mandag at 184 mennesker ble drept i løpet av helgen «i voldshandlinger iscenesatt av lederen for en mektig gjeng». Drapene skjedde i Cité Soleil-området i hovedstaden.

Ifølge rapportene skal gjengmedlemmer ha tatt med seg et stort antall innbyggere over 60 år fra hjemmene deres i Wharf Jérémie-området, samlet dem sammen og deretter skutt eller stukket dem til døde med kniver og macheter. Beboere rapporterte at de hadde sett lemlestede kropper bli brent i gatene.

RNDDH anslår at 60 ble drept på fredag, mens ytterligere 50 ble samlet inn og drept på lørdag, etter at gjenglederens sønn døde av sin sykdom. Mens RNDDH sa at alle ofrene var over 60 år, sa en annen rettighetsgruppe at noen yngre mennesker som hadde forsøkt å beskytte de eldre, også var blitt drept.

Lokale medier sa at eldre mennesker som ble antatt å være voodoo-utøvere, hadde blitt valgt ut fordi bandelederen hadde blitt fortalt at sønnens sykdom var forårsaket av dem.

Ifølge rettighetsgrupper var det Monel Felix, også kjent som Mikano, som hadde beordret drapene. Mikano er kjent for å kontrollere Wharf Jérémie, et strategisk område i hovedstadens havn. Ifølge Romain Le Cour Grandmaison, Haiti-ekspert ved Global Initiative against Transnational Crime (GI-TOC), er området lite, men vanskelig for sikkerhetsstyrkene å trenge inn i.

Lokale medier skrev at Mikanos gjeng hadde hindret beboerne i å forlate Wharf Jérémie, så nyheten om de dødelige drapene spredte seg langsomt. Gruppen er en del av Viv Ansanm-alliansen, som kontrollerer store deler av Haitis hovedstad.

Haiti har vært oppslukt av en bølge av gjengvold siden mordet på daværende president Jovenel Moïse i 2021.

GI-TOCs innsamlede data viser at det var en nedgang i drapstallene mellom mai og september i år, etter at rivaliserende gjenger hadde inngått en usikker våpenhvile. Men gjengenes forsøk på å utvide territoriet sitt utenfor hovedstadens høyborg har ført til spesielt blodige hendelser de siste to månedene, der det i økende grad er vanlige innbyggere og ikke rivaliserende gjengmedlemmer som er blitt mål.

Den 3. oktober ble 115 lokale innbyggere drept i den lille byen Pont-Sondé i departementet Artibonite.

Massakren ble angivelig utført av Gran Grif-gjengen som hevn for at noen innbyggere hadde sluttet seg til en borgervernsgruppe for å motstå Gran Grifs forsøk på å utpresse lokalbefolkningen. Hvis det bekreftes, vil dødstallet som FN har oppgitt for helgens drap i Cité Soleil, gjøre det til den dødeligste hendelsen så langt i år.

Gjengene har kontroll over anslagsvis 85 % av Port-au-Prince og stadig større deler av landsbygda, og hundretusener av haitianere har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon er mer enn 700 000 mennesker – halvparten av dem barn – internt fordrevne over hele landet.

Gjengmedlemmer bruker ofte seksuelle overgrep, inkludert gruppevoldtekt, for å skape frykt blant lokalbefolkningen.

I en rapport som ble publisert for to uker siden, skrev Nathalye Cotrino, forsker ved Human Rights Watch, at «rettssikkerheten i Haiti er så ødelagt at medlemmer av kriminelle grupper voldtar jenter og kvinner uten å frykte noen konsekvenser».

Forsøkene fra den kenyansk-ledede Multinational Security Support Mission på å få bukt med volden har så langt mislyktes. Den internasjonale politistyrken ankom Haiti i juni for å styrke Haitis nasjonale politi, men er underfinansiert og mangler det nødvendige utstyret for å ta opp kampen mot de tungt bevæpnede bandene.

I mellomtiden ser det ut til å være uro i det midlertidige presidentrådet (TPC) – organet som er opprettet for å organisere valg og gjenopprette demokratisk orden. TPC erstattet den midlertidige statsministeren i forrige måned og ser ut til å ha gjort liten fremgang i arbeidet med å organisere valg. «De regjerer over et fjell av aske», skriver Romain Le Cour Grandmaison fra GI-TOC om rådet i sin rapport.

Duvalier-familien styrte i mange år Haiti. Først var François Duvalier, kjent som «Papa Doc» fordi ham var utdannet lege, president fra 1957 til sin død i 1971. Da tok sønnen, Jean-Claude «Baby Doc», over som president fra 1971 til 1986.

Ting synes ikke å ha utviklet seg i riktig retning for den karibiske øystaten.

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Til lykke Donald Trump som USAs 47. president!

«Ingen er trygge!»

Demokrater oppfordrer president Biden til å utvide beskyttelsen for ulovlige