Vind- og solkraft, ofte fremstilt som bærekraftige alternativer til fossile brensler, gir betydelige utfordringer når de integreres i et eksisterende frekvensstyrt strømnett.
Disse variable energikildene, som er avhengige av værforhold, skaper ustabilitet som kan true både økonomien og folks daglige liv.
Mulig kobling til fornybar energi
Forskning tyder på at mye vind- og solkraft kan ha bidratt til ustabilitet, spesielt på grunn av manglende treghet – en stabiliserende effekt fra tradisjonelle roterende kraftverk. Eksperter, som sitert i The New York Times, advarer om at dette kan gjøre strømnettet mer sårbart for forstyrrelser. En artikkel fra Fox Business knytter strømbruddet direkte til utfordringer med fornybar energi.
Hva skjedde?
Den 28. april 2025, klokken 12:33 CEST, opplevde den iberiske halvøya et massivt strømbrudd som rammet både Spania og Portugal, med varighet på opptil ti timer i de fleste områder, og lenger i noen. Strømbruddet forårsaket betydelige forstyrrelser, inkludert stans i tog- og metrotrafikk, mørklagte gater, avbrutte flyavganger og utfordringer for kritiske tjenester som bl.a. sykehus.
Ifølge Wikipedia, kan minst åtte dødsfall ha vært direkte relatert til hendelsen, for eksempel på grunn av branner fra stearinlys eller eksos fra generatorer. Hendelsen understreker sårbarheten i moderne samfunn avhengig av stabil elektrisitet.
Myndighetene i begge land har igangsatt omfattende undersøkelser for å fastslå årsaken, men debatten har sentrert seg rundt landets høye andel fornybar energi og dens potensielle rolle i ustabilitet.
Spania og fornybar energi: En leder i overgangen
Spania har vært en pioner i Europas energiovergang, med en betydelig andel fornybar energi i sin energimiks. Ifølge Red Eléctrica, genererte fornybare kilder 56% av landets elektrisitet i 2024, opp fra 50% i 2023. Vindkraft sto for 23%, solkraft for 21%, og vannkraft bidro også, ifølge Ember. Landet har ambisiøse mål om å nå 81% fornybar elektrisitet innen 2030, som en del av sin nasjonale energi- og klimaplan, ifølge Enerdata.
Denne høye penetrasjonen av fornybar energi, spesielt vind- og solkraft, har gjort Spania til et eksempel på rask energiovergang. Imidlertid, som vist i pv magazine International, kjørte nettet utelukkende på fornybar energi den 16. april 2025 for første gang, bare to uker før strømbruddet. Dette understreker både suksessen og de potensielle sårbarhetene ved å stole tungt på variable energikilder.
Potensielle årsaker: Ustabilt nett og fornybar energi
Selv om den nøyaktige årsaken til strømbruddet fortsatt er under utredning, har flere eksperter og nyhetskilder pekt på at høy andel fornybar energi kan ha bidratt til å svekke stabiliteten. Ifølge Wired, kan hendelsen ha oppstått på grunn av volatiliteten til fornybare kilder. Reuters rapporterte at Spania opplevde flere strømglipper i ukene før strøm-bruddet, med advarsler om ustabilitet midt i oppsvinget i fornybar energi.
En nøkkelutfordring er mangelen på en treghet i systemet, som tradisjonelle kraftverk som kull, gass og kjernekraft gir gjennom sine roterende generatorer — med store svinghjul. Ifølge Renewable Energy World, fungerer denne tregheten som en støtdemper, som hjelper nettet med å håndtere plutselige endringer i inn- eller utgang av energi.
Vind- og solkraft, som bruker invertere, gir ikke denne tregheten, noe som gjør nettet mer sårbart for frekvenssvingninger og potensielle blackouts. Daily Mail siterer analytikere som antyder at Spanias avhengighet av fornybar energi kan ha ført til manglende treghet, og dermed økt risikoen for strømbrudd.
Ekspertanalyser og kontroverser
Professor John Droz Jr., fysiker og miljøforkjemper, har i sin forelesning på YouTube advart mot farene ved vind- og solkraft. Han argumenterer for at disse energikildene er uforutsigbare, krever store subsidier og mangler teknisk robusthet for å opprettholde et stabilt strømnett. Hans synspunkter støttes av flere eksperter, som i Science Media Centre understreker at integrering av høye nivåer av variabel fornybar energi kan være utfordrende, spesielt når tradisjonelle stabile kilder fases ut.
Ikke overraskende er det kontrovers rundt dette. Spanias nettoperatør, REE, avviser at fornybar energi var direkte skyld i strømbruddet, ifølge Al Jazeera. De hevder at nettet er robust, og at årsaken må finnes i andre faktorer, som potensielle tekniske feil eller eksterne forstyrrelser.
Reuters argumenterer for at problemet ligger i styringen av fornybar energi, ikke selve kildene, og understreker behovet for investeringer i lagring og nettoppgraderinger.
Økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser
Strømbruddet hadde alvorlige konsekvenser, inkludert stans i økonomisk aktivitet og potensielle tap for næringsliv og husholdninger. Ifølge BBC News, ble sykehus tvunget til å suspendere rutinemessig arbeid, og minst åtte dødsfall kan ha vært relatert til hendelsen. For befolkningen som verdsetter stabilitet og økonomisk forutsigbarhet, understreker dette behovet for en pålitelig energiforsyning.
Løsninger og fremtidsperspektiver
For å adressere disse utfordringene, foreslås det investeringer i batterilagring, synkrone kondensatorer og avanserte inverterteknologier for å gi syntetisk treghet, ifølge NREL. Spania må også styrke koblinger til resten av Europa for å bedre håndtere krisesituasjoner, som nevnt i The Guardian.
Tabell: Oversikt over Spanias energimiks i 2024
Kilde | Andel (%) | Kommentar |
---|---|---|
Vindkraft | 23 | Største bidragsyter |
Solkraft | 21 | Rask vekst, spesielt PV |
Vannkraft | Ikke spesifisert, men betydelig | Væravhengig |
Kjernekraft | 20 | Stabil, men planlagt reduksjon |
Fossile brensler | 23 | Nedgang, men fortsatt viktig |
Et sårbart strømnett under press
Strømnettet er hjertet i ethvert moderne samfunn. Det leverer stabil elektrisitet til hjem, sykehus, skoler og industrier, og er designet for å opprettholde en konstant frekvens – i Europa typisk 50 Hz.
Denne frekvensen må holdes innenfor strenge grenser for å unngå skader på utstyr eller, i verste fall, blackouts. Tradisjonelle energikilder som vannkraft, kull, gass og kjernekraft gir kontinuerlig og forutsigbar produksjon, noe som gjør det enklere å balansere svingningene i produksjon og forbruk.
Vind- og solkraft, derimot, er fundamentalt variable. Solen skinner ikke om natten, og vinden blåser ikke alltid når behovet er størst. I Texas døde flere hundre mennesker under en kuldeperiode, som følge av upålitelig vindkraft. Det er gjerne høytrykk og lite vind under de verste kuldeperiodene.
Videre bør politikere være ærlige om kostnadene ved energiomstillingen. Subsidier til vind- og solkraft må veies opp mot de økonomiske konsekvensene for forbrukere og næringsliv. Lokalt klima og værfenomener må veies opp mot hva som er best for egen befolkning.
Vind- og solkraft representerer en visjon om en grønn fremtid, men deres variabilitet utgjør en reell trussel mot stabiliteten i strømnettet og økonomien.
Nøkkelkilder
- Professor John Droz Jr. forelesning om farene ved vind- og solkraft
- New York Times om Spanias sårbare nett med fornybar energi
- Fox Business om strømbrudd knyttet til fornybar energi
- Reuters om ikke å skylde på fornybar energi for strømbrudd
- Daily Mail om mulig kobling til fornybar energi
- Science Media Centre om ekspertreaksjoner på strømbrudd
- Ember om Spanias elektrisitetsdata
- Red Eléctrica om fornybar andel i 2024
- Wikipedia om 2025 Iberian Peninsula blackout
- Wired om årsakene til europeisk strømbrudd
- BBC News om konsekvenser av strømbruddet
- Al Jazeera om REEs avvisning av fornybar energi som årsak
- The Guardian om mulig rolle for fornybar energi
- Renewable Energy World om nett inertia
- NREL om nett inertia og fornybar energi
- pv magazine International om 100% fornybar dag i Spania
- Enerdata om Spanias 2030-mål for fornybar energi
- Reuters om advarsler før strømbruddet