08/05/2024

Biden kaller USAs allierte Japan «fremmedfiendtlig» sammen med India, Russland og Kina

USAs president Joe Biden kalte sist uke India og Japan for fremmed­fiendtlige, og nevnte dem sammen med rivalene Kina og Russland, som land som ikke vil ha innvandrere.

President Joe Biden kalte sist onsdag USAs nære allierte Japan for «fremmedfiendtlig» på en innsamlingsaksjon i Washington D.C., bare uker etter å ha lovprist alliansen mellom USA og Japan under en statsmiddag. Dette melder CNN. 

Presidenten kom med bemerkningen på et arrangement utenfor kamera mens han argumenterte for at Japan, sammen med India, Russland og Kina, ville klare seg bedre økonomisk hvis landene tok imot flere innvandrere.

«Du vet, en av grunnene til at økonomien vår vokser, er på grunn av deg og mange andre. Hvorfor er det slik? Fordi vi ønsker innvandrere velkommen. Vi ser på – grunnen – tenk over det – hvorfor går Kina så dårlig økonomisk? Hvorfor har Japan problemer? Hvorfor har Russland det? Hvorfor India? Fordi de er fremmedfiendtlige. De vil ikke ha innvandrere”, sa Biden, ifølge en offisiell utskrift fra Det hvite hus som ble offentliggjort torsdag. En første rapport om Bidens kommentarer inkluderte ikke India i listen over land han nevnte.

Torsdag sa pressesekretær Karine Jean-Pierre at presidenten forsøkte å få frem et større poeng da han beskrev Japan og India som «fremmedfiendtlige».

«Han sa at når det gjelder hvem vi er som nasjon, så er vi en nasjon av immigranter, det ligger i vårt DNA», sa hun til journalister om bord på Air Force One, og la senere til at Biden kom med en «bred kommentar» i sine uttalelser om Japan og India.

Hun beskrev forholdet mellom USA og Japan som «viktig» og «varig», og at det ville fortsette, til tross for Bidens kommentar. Når det gjaldt hvorvidt presidenten ville komme med lignende bemerkninger i fremtiden, sa hun: «Det er opp til presidenten.»

Tidligere på dagen sa talsmann John Kirby i Det nasjonale sikkerhetsrådet at han ikke kjente til noen kommunikasjon mellom Det hvite hus og regjeringene i Japan eller India.

«President Biden verdsetter de mulighetene de bringer med seg på tvers av spekteret i en rekke spørsmål, ikke bare sikkerhetsrelaterte,» sa Kirby.

Biden hadde på samme måte stemplet Japan, Russland og Kina som «fremmedfiendtlige» under et intervju med en spanskspråklig radiostasjon i mars.

«Japanerne, kineserne, de er fremmedfiendtlige, de vil ikke ha noen – russerne, de vil ikke ha andre folk enn russere, kinesere eller japanere,» sa presidenten den gang.

Den siste kritikken av Japan kommer mindre enn en måned etter at han var vertskap for Japans statsminister Fumio Kishida på statsbesøk, og nesten et år etter at presidenten var vertskap for Indias statsminister Narendra Modi på sitt eget statsbesøk. Biden har lagt vekt på å forbedre forholdet til både Japan og India som viktige motvekter til Kinas økende globale innflytelse.

Under statsmiddagen i Det hvite hus i april sa Biden at Japan og USA deler «de samme verdiene, den samme forpliktelsen til demokrati og frihet og verdighet».

«Og i dag er vår allianse uten tvil sterkere enn den noen gang har vært», sa Biden under middagen.

Japan har lenge opplevd en demografisk krise med vidtrekkende konsekvenser for landets arbeidsstyrke og økonomi. Japan og andre østasiatiske land har i stor grad vegret seg for å bruke erstaningsinnvandring for å styrke økonomien.

Presidentens kommentarer kommer også samtidig som han står overfor et politisk press på hjemmebane på grunn av sin egen innvandringspolitikk, med anstrengte ressurser til å håndtere tilstrømningen av migranter og skarp kritikk fra republikanerne.

Amerikanske tropper i Niger er tomme for livsviktige medisiner
Forige innlegg

Amerikanske tropper i Niger er tomme for livsviktige medisiner

Satellittbilder viser at Russland ikke lenger bruker Krim-broen til å forsyne tropper i Ukraina
Neste innlegg

Satellittbilder viser at Russland ikke lenger bruker Krim-broen til å forsyne tropper i Ukraina

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.