Den amerikanske ambassaden i Ukraina utstedte denne uken en surrealistisk og noe uventet advarsel: Amerikansk-ukrainske dobbelt statsborgere kan bli forhindret fra å forlate Ukraina under landets nye mobiliseringslov.
Illustrasjonsbilde

Ukraina forbyr personer med dobbelt statsborgerskap å flykte fra krigen, advarer den amerikanske ambassaden

Den amerikanske ambassaden i Ukraina utstedte denne uken en surrealistisk og noe uventet advarsel: Amerikansk-ukrainske dobbelt statsborgere kan bli forhindret fra å forlate Ukraina under landets nye mobiliseringslov.

Som et resultat av krigsloven som trådte i kraft etter invasjonen i februar 2022, har ukrainske menn i alderen 18 til 60 år ikke lov til å forlate landet. Men inntil nå har det vært unntak for amerikansk-ukrainske dobbelt statsborgere. Imidlertid betyr en fersk oppdatering i nasjonal lov at amerikanere nå kan bli hentet inn av vernepliktsbetjenter og potensielt sendt til frontlinjene.

“Den amerikanske ambassaden i Kyiv forstår at Ukraina, med virkning fra 1. juni, har fjernet unntaket ‘bosted i utlandet’ som tidligere tillot visse ukrainske menn i alderen 18 til 60 år å forlate landet. Etter denne endringen kan amerikansk-ukrainske dobbelt statsborgere, inkludert de som bor i USA, ikke lenger kunne forlate landet,” kunngjorde den amerikanske ambassaden tirsdag.

Dette innebærer at den ukrainske regjeringen heller ikke anerkjenner dobbelt statsborgerskap.

Mens de beskriver endringen i politikken, som kommer midt i økende desperasjon fra Kiev-myndighetene for å få tilgang til nye mannskaper, ser det ut til at det amerikanske utenriksdepartementet tilsynelatende vil stå tilbake og la det skje.

Ambassaden forklarte i sin melding at den er “begrenset i vår evne til å påvirke ukrainsk lov, inkludert anvendelsen av krigsloven og mobiliseringsloven på ukrainske borgere.” USA er dermed “begrenset” i sin “innflytelse” i en situasjon der amerikanske skattebetalere heller milliarder inn i Zelensky-regjeringens kasser.

Utrolig nok anbefaler ambassaden videre alle dobbelt statsborgere med amerikansk-ukrainsk statsborgerskap som fortsatt er i landet, å “søke tilflukt på stedet og adlyde alle lokale ordre.”

Ambassaden la til: “Hvis du for øyeblikket ikke er i Ukraina, anbefaler vi sterkt å unngå all reise til Ukraina for amerikanske statsborgere i alderen 18 til 60 år som også har ukrainsk statsborgerskap eller krav på ukrainsk statsborgerskap og som ikke ønsker å bli i Ukraina på ubestemt tid. Det er ekstremt stor risiko for at du ikke vil få lov til å forlate, selv med et amerikansk pass.”

Når det gjelder den alvorlige mannskapskrisen blant de ukrainske væpnede styrkene, fremhevet Washington Post nylig at stridskommandører sier at ny-mobiliserte soldater ankommer frontlinjene så dårlig trent og uvitende at de ikke engang kan demontere våpnene sine.

En soldat beskrev sin grunnleggende trening som “fullstendig tull… alt læres på stedet [ved frontlinjene].” En offiser som hadde trent rekrutter sa at deres rifletrening var begrenset til bare 20 skudd per soldat.

Foto: Svein Grødaland. Nitti prosent av oss kjenner seg tiltrekt av det motsette kjønn.
Forige innlegg

Pride?

Tyskland: Opptil 56 prosent av gjerningsmennene ved gruppevoldtekter er utlendinger
Neste innlegg

Tyskland: Opptil 56 prosent av gjerningsmennene ved gruppevoldtekter er utenlandske statsborgere

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.