Ungdom i Finnmark skal få opplæring i krigsberedskap
Illustrasjonsbilde.

Ungdom i Finnmark skal få opplæring i krigsberedskap

Med økende spenninger mellom Russland og Vesten, settes det nå i gang et nytt initiativ i Finnmark for å styrke samfunnsberedskapen blant ungdom.

Elada Mickeviciute (16) er en av mange elever som skal få opplæring i hvordan de skal håndtere en eventuell krisesituasjon, inkludert et mulig russisk angrep på Norge.

I kjøkkenskapet til Elada, som bor på hybel mens hun går på Alta videregående skole, finnes det basisvarer som mel, ris, salt og spagetti. Om dette er nok til å overleve en uke, som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler, er hun usikker på.

– Jeg tviler litt, men det er jo mulig hvis man prøver hardt nok. Men det er ikke noe særlig bra å bare spise sånn mat, sier Elada til NRK.

Nytt pilotprosjekt for ungdom

Statsforvalteren i Troms og Finnmark, i samarbeid med politiet og Forsvaret, lanserer nå et pilotprosjekt som skal gi ungdommer i Finnmark opplæring i sikkerhet og beredskap. Prosjektet er en del av en større plan som de håper vil bli inkludert i stortingsmeldingen om totalberedskap.

– Vi tror at det å starte med ungdommen peker fremover. De vil kunne være en veldig viktig ressurs både for seg selv, for familien sin og lokalsamfunnet, sier statsforvalter Elisabeth Aspaker til NRK.

Les også: Rapport: Detaljerer amerikanske troppers ‘landkorridorer’ i tilfelle Europeisk bakkekrig med russland

Innsikt i trusselbildet

Opplæringen, som skal begynne høsten 2025, vil gi elever innsikt i trusselbildet og lære dem å ta vare på seg selv i en krisesituasjon.

– Hvordan tar man vare på seg selv, hva er det man trenger og hvilke forberedelser bør man gjøre, og har du en plan den dagen det blir viktig å kunne håndtere en krise, forklarer Aspaker til NRK.

Ungdommene skal også lære om påvirkningsoperasjoner fra andre land og hvordan man skiller falske nyheter fra ekte informasjon.

Viktig ressurs for lokalsamfunnet

Aspaker påpeker at ungdommene kan spille en viktig rolle i ulike typer hjelpefunksjoner i kommunen når en krise oppstår. Planen om å starte prosjektet i Finnmark skyldes regionens nærhet til Russland og en liten, aldrende befolkning som krever et robust sivilsamfunn.

Elever og skole positiv til tiltaket

Ved Alta videregående skole er både elever og administrasjon positive til prosjektet. Flere elever mener at slik opplæring bør være en del av timeplanen for alle elever i Norge, ikke bare de i Finnmark.

Rektor Inger Persen er også positiv og ser frem til å jobbe med hvordan opplæringen kan integreres i skolens fag og kompetansemål.

Les også: Medvedev truer USA: Russiske våpen vil bli brukt mot vestlige land

Beredskapslager for hybelboere

Alta videregående skole vurderer også å etablere et beredskapslager for elevene som bor på hybel. Dette vil være til stor hjelp for elever som Elada Mickeviciute.

– Jeg har jo ikke hørt om dette beredskapsgreiene før nå, så det hadde kanskje vært fint å lære om dette på skolen, sier 16-åringen til NRK.

Med dette initiativet tar Finnmark grep for å sikre at ungdommen er forberedt på det verste, og kan bidra til samfunnssikkerheten i en usikker tid.

Foto: Fra NDs landsmøte. Fra venstre: sekretær i sentralstyret Ole Anders Flatmo, organisatorisk nestleder Tom Stian Øhman, partileder Geir Ugland Jacobsen og på det tidspunktet påtroppende politisk nestleder Ellinor Birkeland.
Forige innlegg

Ellinor Birkeland trekker seg fra Norgesdemokratene

Elon Musk forsvarer Tysklands innvandringskritiske AfD-parti etter EU-valgresultater.
Neste innlegg

Elon Musk forsvarer Tysklands innvandringskritiske AfD-parti etter EU-valgresultater

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.