Foto: Marion Maréchal (Kilde: Youtube).
Foto: Marion Maréchal (Kilde: Youtube).

SAMLESAK: Politisk kaos i Frankrike – Eksklusjoner, allianser og splittelser ryster partilandskapet

Le Pen kan ha økt sine muligheter for regjeringsmakt etter dagen politiske turbulens.

Det politiske livet i Frankrike ligner stadig mer på en intrige fra Game of Thrones etter det siste politiske jordskjelvet i kveld, onsdag 12. juni. Marine Le Pen vant en viktig seier i EU-valget sist helg, hvor hennes parti Rassemblement national, RN (norsk: Nasjonal Samling) gjorde det svært godt ved å sikre seg 31,4 %. Nå har det politiske landskapet i Frankrike blitt snudd på hodet.

De høyreorienterte partiene, inkludert RN, Reconquête og Les Républicains, LR, har alle forsøkt å danne koalisjoner i forkant av det kommende nyvalget. Men i stedet for enighet, er både Reconquête og LR rammet av interne splittelser som potensielt kan styrke RN betydelig.

Det hele begynte med et sammenbrudd under møtet mellom Marion (Reconquête) og Bardella (RN), etterfulgt av en bitter konfrontasjon mellom Eric Zemmour og Marion på et Reconquête-møte. Marion forlot deretter Reconquête og oppfordret til støtte for RN, noe som skapte ytterligere spenning i Reconquête. Mer om dette senere i saken.

Les også: Vi minnes Dominique Venner: Tok livet av seg for å vekke det franske folk

Eric Ciotti, leder av LR, kunngjorde deretter en allianse med Le Pen, noe som førte til et kupp mot ham fra partiets eksekutivkomité. Dette resulterte i hans eksklusjon fra partiet og en pågående strid om hans lederrolle.

Ciotti selv bestrider eksklusjonen og hevder at avgjørelsen ble tatt i strid med partiets vedtekter, noe som antyder ytterligere konflikt internt i partiet.

En meningmåling som Odoxa-Backbone Consulting har utført for Le Figaro, viser at halv­part­en av LR tilhengere støtter en allianse med RN ved parlaments­valg­et i Frankrike om få uker.

Som Uten Filter omtalte tidligere kunngjorde Éric Zemmour at han ikke vil stille som kandidat i det kommende parlamentsvalget i Frankrike senere denne måneden. I stedet gav han sin støtte til den sittende Rassemblement National representanten som søker gjenvalg i sin valgkrets. Men han ville at andre Reconquête-politikere fortsatt skulle stille til valg over hele landet, etter at RN nektet ham et valgsamarbeid, og i stedet valgte å prøvde å alliere seg med sentrum-høyre partiet LR. Reconquête som fikk 5 prosent i søndagens EU-valg, og ansees å ligge til høyre for RN i det politiske landskapet.

Les også: EU-valget: Etnisk stemmegivning splitter Frankrikes ungdom

Samling i Nasjonal Samling (Rassemblement national, RM)

Samtidig forlater altså Marion Maréchal og andre ledende medlemmer Reconquête, og ber om støtte til RN. At en rekke av Reconquêtes ledere nå går over til RN har skapt ytterligere usikkerhet rundt Reconquêtes fremtidige levedyktighet, men styrker RNs sannsynlighet til å ta regjeringsmakten i Frankrike. Støtteerklæringen til Maréchal og hennes fraksjon lød som følger:

Erklæring fra Marion MARÉCHAL, Guillaume PELTIER, Nicolas BAY, og Laurence TROCHU:

“I løpet av de siste 48 timene, etter kunngjøringen om oppløsningen av nasjonalforsamlingen av presidenten for republikken, har vi gjort alt vi kunne for å sikre at de 1,4 millioner velgerne av Reconquête! kunne bli representert i den nye koalisjonen til høyresiden, som samler mange kandidater fra RN, LR og uavhengige. Denne nye koalisjonen vekker store håp om endringer i landet vårt.

Éric Zemmour har til tross for vår motstand besluttet å stille opp så mange kandidater som mulig mot denne koalisjonen til høyresiden over hele Frankrike, og dermed ta risikoen for at denne nye håpet om å beseire Emmanuel Macron og den ekstreme venstresiden går tapt.

Denne beslutningen er en trippel feil:

1) Å stille opp Reconquête!-kandidater i valgkretsene betyr å stille opp kandidater for splittelse mot den nasjonale leiren og håpet om å vinne med våre ideer;

2) Å stille opp Reconquête!-kandidater i valgkretsene betyr å ta den uendelige risikoen for at Macronistene eller den ekstreme venstresiden vinner;

3) Å stille opp Reconquête!-kandidater i valgkretsene betyr å delta i enda en splittelse av høyresiden og dermed gi Emmanuel Macron muligheten til å fortsette sin politikk med å ødelegge landet vårt.

Vi bærer et stort ansvar og kan ikke gå glipp av denne historiske sjansen til å muliggjøre seieren til den nasjonale leiren.
Derfor avviser vi prinsippet om splittende kandidaturer ved denne parlamentsvalget. Vi oppfordrer derfor alle franskmenn som ga oss tilliten deres på søndag 9. juni, om å støtte enhet fremfor splittelse i alle valgkretser i Frankrike.

Vi oppfordrer derfor alle franskmenn som ga oss tilliten deres på søndag 9. juni, om å støtte enhet fremfor splittelse i alle valgkretser i Frankrike.

La oss sette Frankrikes interesse over partienes interesser.

La oss forene kreftene våre for å gi Emmanuel Macron et historisk nederlag og hindre seieren til koalisjonen av venstre- og ekstremvenstrepartier som ville kaste Frankrike ut i kaos.

Medlemmene, aktivistene og lederne av Reconquête!, som vi setter stor pris på og er svært takknemlige for, kan være trygge på at vi vil fortsette å forsvare våre ideer og kjempe våre kamper.Les også: [VIDEO] Le Pen lover å utvise islamister og stenge radikale moskeer

De siste dagers utvikling kan ha økt RN muligheter til å ta over som regjeringsparti, noe som kan ha store konsekvenser ikke bare for Frankrike, men for hele Europa.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.