Bilde av etterlyste Abdu Alkareem Foto: Politiet.
Bilde av etterlyste Abdu Alkareem Foto: Politiet.

Politiet etterlyser barnevoldtektsmannen Abdu Alkareem – på rømmen fra norsk fengsel

Den syriske mannen rømte fra Ullevål sykehus på torsdag 6. juni. Han er dømt til 16 års fengsel for gjentatte voldtekter av flere barn på henholdsvis 8 og 10 år.

Øst politidistrikt gikk fredag ut med en etterlysning av Abdu Alkareem, som rømte fra varetekt under innleggelse på Ullevål sykehus torsdag 6. juni mellom klokken 14.00 og 14.45.

Abdu Alkareem, opprinnelig fra Syria men har vært bosatt på Romerike i flere år. Han er dømt til 16 års fengsel for voldtekt og overgrep mot barn. Mer om dette senere i saken. Politiet ber nå om publikums hjelp til å lokalisere ham.

Politiet har i sin etterlysning beskrevet Abdu Alkareem som 40 år gammel, lys i huden, 187 cm høy, med sort, 2–3 cm langt hår. Etter at bildet ble tatt, har han klippet skjegget og har nå litt bart og skjegg på haken. Han snakker noe norsk, men gebrokkent, og politiet har opplyst at han ikke har tilgang til bankkort, penger eller mobiltelefon. Dette melder lokalavisen Vestby Avis.

Saken fortsetter under.

Etterlyst mann Abdu Alkareem portrettfoto. Foto: Politiet.
Etterlyst mann Abdu Alkareem portrettfoto. Foto: Politiet.

Da han ble innlagt på sykehuset, var han iført en lys gul T-skjorte og sort shorts, men politiet har ikke bekreftet om han fortsatt hadde på seg disse klærne da han forlot sykehuset torsdag 6. juni.

Politiet oppfordrer spesielt personer som kan ha hatt kontakt med Alkareem, enten for å låne mobiltelefon, spørre om veien eller på bakgrunn av tidligere bekjentskap, om å ta kontakt. Enhver informasjon som kan bidra til å lokalisere ham, er viktig.

Kontakt politiet på telefonnummer 989 08 092 med eventuelle opplysninger som kan være relevante for saken.

Dømt for å ha voldtatt døtrene over flere år

Når Tv2 omtalte dommen mot mannen i i november 2023 ble Alkareem omtalt som “en familiefar bosatt på Østlandet”. Mannen har hele tiden nektet straffskyld, men retten fant ikke hans forklaring troverdig.

Ifølge dommen, som ble avsagt etter at døtrene varslet via barnevernet, begynte overgrepene da jentene var yngre enn 8 og 10 år gamle. Faren overbeviste dem om at det var normale handlinger mellom far og datter, og overgrepene skjedde regelmessig, noen ganger flere ganger i uken og kunne vare i timevis.

Barna fortalte retten at de etter hvert forsøkte å stoppe overgrepene, men ble truet av faren med å drepe deres mor dersom de avslørte ham eller forsøkte å få hjelp fra politiet eller barnevernet. Faren isolerte dem også som straff, ved å nekte dem å delta i familiebesøk og andre aktiviteter.

Dommerne fant barnas forklaringer svært troverdige og støttet opp om disse med lydopptak av samtaler med faren der overgrep ble diskutert. Politiet fant også fysiske bevis, inkludert spor av sæd på et sted der barna hevdet et nylig overgrep hadde funnet sted.
Alkareem ble også dømt for drapstrusler mot sin tidligere ektefelle.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale over en million kroner i oppreisning og erstatning til sine døtre. Familien har vært sterkt påvirket av saken, og fornærmedes bistandsadvokat, Omar Tashakori, uttalte at de er lettet over at retten trodde på dem og håper å kunne legge denne traumatiske perioden bak seg.

Mannens forsvarer, advokat Tarik Abbou, har ikke ønsket å kommentere dommen overfor pressen. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig.

En rekke medier har enten sensurert eller ikke omtalt etterlysningen

“Uten Filter” er ikke kjent med at noen landsdekkende medier har omtalt politiets etterlysning. Regionalavisen Romerikets blad valgte å sensurere politiets etterlysning i sin omtale av etterlysningen …

Saken fortsetter under.

Foto: Romerikes Blad.
Foto: Romerikes Blad.

Politiet etterlyste først Alkareem internt, det vil si internasjonalt via Interpol, men uten å frigi navn og bilde til offentligheten. I VG sin omtale av denne etterlysningen fredag 7. juni kommer det frem at mannen ikke var under politibevoktning mens han var innlagt på Ullevål sykehus.

Politiadvokat Dag-Fredrik Reymert i Øst politidistrikt uttalte til VG at mannen satt varetektsfengslet, da han ble overført til Ullevål sykehus for håndteringen av et helseforhold.

– Han ble meldt savnet fra sykehuset hvor han skulle til behandling. Det gjenstår å finne ut av hvordan han kom seg av gårde, sier Reymert.

Verken VG eller TV2 har så langt publisert politiets etterlysning med bilde.

Det har så langt ikke lykkes “Uten Filter” å avklare om Alkareem er norsk statsborger, eller hadde fått norsk statsborgerskap ved domsavsigelse i fjor.

“Uten Filter” følger saken.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem