Bilde av etterlyste Abdu Alkareem Foto: Politiet.
Bilde av etterlyste Abdu Alkareem Foto: Politiet.

Vi spurte Romerikes Blad om hvorfor de sladdet politiets etterlysning av barnevoldtektsmannen Abdu Alkareem – Les deres svar her:

Øst politidistrikt gikk fredag ut med en etterlysning av Abdu Alkareem, som rømte fra varetekt under innleggelse på Ullevål sykehus torsdag 6. juni.

Mange av våre lesere har reagert på at regionalavisen Romerikets Blad valgte å sensurere politiets bilde i sin omtale av etterlysningen.

Saken fortsetter under.

Foto: Romerikes Blad.
Foto: Romerikes Blad.

Uten Filter valgte derfor å grave litt i regionalavisen sine vurderinger og sendte dem noen spørsmål per e-post.

Vi lager en sak om etterlysningen av Abdu Alkareem og har følgende fire spørsmål til Romerikes Blad: Dere oppgir“presseetiske årsaker” som årsak til at dere har sladdet bildet. Hva var konkret var de presseetiske betraktningene?

Selv om politiet går ut med navn og bilde, må den enkelte redaktør gjøre sine vurderinger om identifisering. Selv om en tiltaltebeslutning, dom eller for den del en rettssak er tilgjengelig for offentligheten, gjør vi alltid egne vurderinger basert på vær varsom plakatens §4.7. Her ble diskusjonen hvorvidt offentligheten har et berettighet informasjonsbehov. Vår vurdering var at dersom den etterlyste anses å være til fare for omgivelsene, altså ut over dem han er dømt for å ha begått overgrep mot, ville vi identifisert ham. 

Her er begrunnelsen vi [red.am: Romerikes Blad] har skrevet i saken:

Selv om politiet etterlyser mannen med bilde, velger Romerikes Blad av presseetiske årsaker å ikke publisere bildet usladdet eller skrive mannens navn. Politiet anser ikke mannen som farlig for offentligheten. Det er heller ingen holdepunkter for at mannen er bevæpnet. Mannen er dømt for svært alvorlige forhold, men det er en dom som ennå ikke er rettskraftig. Vi velger likevel å omtale saken fordi vi mener det har offentlighetens interesse at politiet ennå ikke har spor å gå etter selv om det har gått åtte dager siden mannen rømte.

Dere opplyste at den etterlyste “Ved innleggelse var han iført en lys gul t-skjorte og sort shorts”, men dere inkludere ikke landbakgrunn, og ytterligere signalement. Hvorfor ikke? 

For vår del er nyhetspoenget at mannen fortsatt er på frifot og at politiet velger å etterlyse ham med navn og bilde – ikke å videreformidle politiets etterlysning med en svært detaljert beskrivelse av mannen. 

Påvirket den etterlystes landbakgrunn deres presseetiske vurderinger?

Mannens bakgrunn har ikke noe med vår vurdering å gjøre. 

I Danmark er det dokumentert at syrere er overrepresentert når det gjelder en rekke seksualforbrytelser. Har dere vurdert hvorvidt deres manglende omtale av den etterlystes landbakgrunn kan ha en nedkjølende effekt på en faktadrevet offentlig samtale om hvordan man skal sette inn tiltak mot seksuelle overgrep? 

For vår del handlet ikke denne saken om mannens etnisitet. Nyhetspoenget er som nevnt at fortsatt er på frifot og at politiet ikke har lykkes å komme i kontakt med ham. Det var derfor i denne saken ikke en del av vurderingen. Det ville i så fall vært en annen sak, hvor vi i så fall belyser en problemstilling knyttet til gjerningspersoners opphav knyttet til ulike kriminelle handlinger. 

Fremdels på rømmen

Abdu Alkareem er opprinnelig fra Syria men har vært bosatt på Romerike i flere år. Han er dømt til 16 års fengsel for voldtekt og overgrep mot barn. Politiet ber fremdeles om publikums hjelp til å lokalisere ham.

Politiet har i sin etterlysning beskrevet Abdu Alkareem som 40 år gammel, lys i huden, 187 cm høy, med sort, 2–3 cm langt hår. Etter at bildet ble tatt, har han klippet skjegget og har nå litt bart og skjegg på haken. Han snakker noe norsk, men gebrokkent.

Etterlyst mann Abdu Alkareem portrettfoto. Foto: Politiet.
Etterlyst mann Abdu Alkareem portrettfoto. Foto: Politiet.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Bilde av etterlyste Abdu Alkareem Foto: Politiet.

Politiet etterlyser barnevoldtektsmannen Abdu Alkareem – på rømmen fra norsk fengsel

Den syriske mannen rømte fra Ullevål sykehus på torsdag 6.