Illustrasjon: Befolkningsutskiftning. KI-generert bilde.
Illustrasjon: Befolkningsutskiftning. KI-generert bilde.

Støre-regjeringen bekymret for befolkningsutskiftning — på Svalbard

Ikke i resten av Norge ...

Andelen utenlandske statsborgere i Longyearbyen øker ifølge regjeringen. I 2023 utgjorde denne andelen 36 prosent, noe som skaper bekymring i regjeringskontorene.

Nylig annonserte regjeringen i en ny stortingsmelding at de planlegger å stramme grepet om Svalbard-øygruppen. Det politiske målet er å sikre at Longyearbyen utvikler seg som et norsk familiesamfunn.

– Svalbard er en viktig del av Norge, og det er viktig at det ikke blir for stor ubalanse i antall utenlandske og norske statsborgere her, sier svalbardminister og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til NRK.

For å tiltrekke seg flere nordmenn til øya, foreslår regjeringen flere tiltak. Blant disse er å legge til rette for et lavt skattenivå og innføre norsk lønns- og arbeidslovgivning. I tillegg foreslår regjeringen endringer i trygdeavgiften for utenlandske arbeidstakere uten tilknytning til fastlandet.

Les også: [VIDEO] Hvorfor får ikke koreanere barn?

Regjeringen har ikke spesifisert hvor stor andel av befolkningen som burde være norske familier, men uttrykker et klart ønske om å gjøre det attraktivt for norske familier å bosette seg på Svalbard og bli der så lenge som mulig.

– Vi har ikke tallfestet det, men vi ønsker å legge til rette for at norske familier ser det som fint å tilbringe noen år på Svalbard – og gjerne blir her lengst mulig, sier justis- og beredskapsministeren.

Les hele svalbardmeldingen her.

Motsatt holdning om utskiftning av nordmenn generelt i Norge

Støre-regjeringens bekymring for befolkningsutskiftningen på Svalbard står i sterk kontrast til Arbeiderpartiets innvandringspolitikk når det gjelder fastlands-Norge.

Arbeiderpartiregjeringen, ledet av Odvar Nordli, lanserte i Stortingsmelding Nr. 74 (1979-80) målet om at Norge skulle bli et flerkulturelt samfunn. “Det å videreutvikle eget språk og egen kultur som sentrale virkemidler i en integreringsprosess som skal føre til målet om et flerkulturelt/pluralistisk samfunn“.

Arbeiderpartiet må kunne sees å ha lykkes. Siden Stortinget i 1975 innførte arbeidsinnvandringsstopp, har innvandringen til tross for dette vedtaket økt. Som “Uten Filter” har rapportert tidligere utgjør andelen etniske nordmenn nå kun 68% av den totale befolkningen i Norge.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Den store befolkningsutskiftningen intensiveres i Norge

Den store befolkningsutskiftningen intensiveres i Norge

SSBs nyeste befolkningsfremskrivninger, publisert 5. juni, viser at Norges befolkning
"Jeg er alltid redd" – Alarmerende rapport fra en 26 år gammel kvinne fra Lyon

“Jeg er alltid redd” – Alarmerende rapport fra en 26 år gammel kvinne fra Lyon

Lilis liv er truet. Migranter fra Midtøsten og Afrika har