FOTO: Hans Jørgen Lysglimt Johansen intervjues av NRK. (Privat).
FOTO: Hans Jørgen Lysglimt Johansen intervjues av NRK. (Privat).

Rettssaken mot Lysglimt: Avbrøt dommeren

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52) møter i retten - tiltalt for grovt Nav-bedrageri og hatefulle ytringer på nett. Johansen nekter skyld på alle punkter i tiltalen.

Tirsdag morgen startet den åtte dager lange rettssaken mot Hans Jørgen Lysglimt Johansen, lederen av partiet Alliansen, i Oslo tingrett. 52-åringen står tiltalt for å ha svindlet til seg 665 000 kroner i dagpenger fra 2017 til 2019 ved å gi uriktige opplysninger til Nav. Han er også anklaget for forsikringssvindel mot DNB.

I tillegg til økonomisk kriminalitet, er Johansen tiltalt for en rekke hatefulle ytringer, spesielt rettet mot jøder, men også muslimer og skeive. Blant uttalelsene skal han ha påstått at «globalistiske jøder» står bak en «global sammensvergelse». Han skal også ha kalt jøder «barbariske», «barneskjendere» og «besatt av demoner». Disse ytringene skal ha blitt publisert på sosiale medier som Twitter (nå X), TikTok og diverse nettsteder.

Konfliktfylt rettssal

Under opplesningen av tiltalen fra statsadvokat Carl Graff Hartmann, uttalte Johansen at han ikke forsto anklagene. Han ba dommeren om å få stille «oppklarende spørsmål», men fikk beskjed om at dette måtte vente til han skulle forklare seg fra vitneboksen.

«Jeg vil be meddommerne være klar over at dette er en overkjøring. Jeg ønsker å forstå tiltalen. Jeg skal tvinges til ikke å stille spørsmål nå,» sa Johansen fra tiltalebenken. Dette melder Dagbladet.

Dommer Helen Ingebrigtsen måtte gjentatte ganger be Johansen om å være stille da han fortsatte å avbryte.

«Nå må du være stille,» sa dommeren.

Når det kom til tiltalen om hatefulle ytringer, nektet Johansen straffskyld.

«Dette forstår jeg, så her erkjenner jeg ikke straffskyld,» sa han.

Får filme egen forklaring i retten

Oslo tingrett har gitt Hans Jørgen Lysglimt Johansen tillatelse til å filme sin egen forklaring i retten. Den høyreradikale aktivisten og lederen av partiet Alliansen er tiltalt for økonomisk kriminalitet og hatefulle ytringer. Johansens advokat argumenterte for at ytringene må forstås i den sammenhengen de ble framsatt, og derfor er beskyttet av ytringsfriheten.

Oslo tingrett begrunner kjennelsen med at hensynene bak regelen om filmforbud i retten, som skal ivareta tiltaltes rettigheter, ikke kommer på spissen når det er tiltalte selv som filmer på eget initiativ. Retten er også delvis enige med Lysglimt Johansen om at saken har offentlig interesse.

“Retten ser at det kan være en viss offentlig interesse knyttet til Johansens forklaring, men har likevel satt ned foten for direktestrømming av forklaringen,” heter det i kjennelsen.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann har anket avgjørelsen, og uttrykte bekymring for at filmingen kan føre til ytterligere spredning av de hatefulle ytringene som Johansen står tiltalt for.

“Vi mener at filmingen kan bidra til å spre ytringene ytterligere, noe som vil være problematisk,” sa Hartmann ifølge NRK.

Dans og sang utenfor rettslokalene

Før rettssaken begynte, møtte NRK Johansen utenfor rettslokalene. Til tross for de alvorlige anklagene, var han i godt humør, danset med tilskuere og sang «Hare Krishna».

“Uten Filter” følger saken.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.