17-åring avvist på legevakta med knust ryggvirvel: Måtte ringe først.
Røntgenbildene viser ryggraden og metallplatene som ble operert inn etter akeulykken. Foto: Privat.

17-åring avvist på legevakta med knust ryggvirvel: Måtte ringe for å avtale time først

17 år gamle Iselin Bonsaksen Hagås opplevde intense smerter etter å ha krasjet inn i en issvull i akebakken i Molde rett før jul. Hun ble sendt hjem fra legevakta for å bestille time via telefon, til tross for store smerter.

Iselins venner skjønte raskt alvoret etter ulykken, og kjørte henne direkte til legevakta. Hun hadde så store smerter at hun ikke klarte å gå ut av bilen. En av vennene gikk inn og varslet om ulykken, men ble bedt om å dra hjem og ringe for å få en time.

Ingen fra legevakta gikk ut i bilen, og oppdaget dermed ikke at Iselin var alvorlig skadet. Moren, Irene Bonsaksen Hagås, beskriver situasjonen som en ekstrem ekstrabelastning for både familien og vennene. Hun mener måten datteren ble møtt på var uforsvarlig og uforståelig. Dette melder NRK.

Etter å ha kjørt de 17 kilometerne hjem igjen til Julsundet, ringte faren til Iselin legevakta, og de ble bedt om å returnere umiddelbart. Iselin lå i baksetet med stadig større smerter gjennom hele turen.

Ved andre forsøk på legevakta, ble Iselin tatt på alvor og sendt til sykehuset i Molde med blålys. Deretter ble hun transportert med ambulansefly til St. Olavs hospital, hvor det ble konstatert flere brudd i en ryggvirvel og en beinsplint som sto inn i ryggmargen.

– Det var helt grufullt, sier Irene Bonsaksen Hagås.

Molde interkommunale legevakt har nå endret rutinene. Alle pasienter som kommer til legevakta blir nå vurdert straks de ankommer. Daglig leder Roy Skarshaug bekrefter at det tidligere har vært praksis å avvise pasienter uten avtale, men dette er nå endret for å sikre bedre pasienttrygghet.

Foreldrene til Iselin klaget til Statsforvaltaren, men klagen ble ikke gransket videre siden legevakta har endret rutinene.

Iselin måtte gjennom en operasjon hvor ryggen hennes ble holdt sammen med åtte stålkruer og to stag. Hun er fortsatt svak i ryggen og har vondt av å sitte stille lenge, men håpet er at hun blir helt frisk igjen etter hvert.

Familien ønsker ikke å henge ut legevakta, men de er kritiske til det som skjedde og sliter med å forstå vurderingene som ble gjort.

– Legene sier at Iselin har hatt vanvittig flaks. Marginene er ekstremt små, sa Irene Bonsaksen Hagås til NRK.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.