NATO vurderer å innføre flyforbudssone over Vest-Ukraina
Illustrasjonbilde.

NATO vurderer å innføre flyforbudssone over Vest-Ukraina

Ville innebære at vestlige tropper bemannet luftvernsystemer ved den polske grensen ...

Ukraina har gjenopplivet sin oppfordring til NATO om å “stenge himmelen” over Ukraina, en forespørsel som ble sterkt fremmet etter den russiske invasjonen i februar 2022. Opprinnelig var tanken at vestlige jagerfly skulle gripe inn, eller at amerikanske luftvernssystemer skulle settes opp over hele Ukraina.

Nå har ukrainske tjenestemenn endret sin forespørsel til å omfatte etableringen av amerikanske Patriot-systemer langs Ukrainas vestlige grense, hvor de kunne gi beskyttelse. Det ukrainske parlamentsmedlemmet Oleksiy Goncharenko sa til AFP: “Jeg forstår ikke hvorfor NATO ikke utplasserer Patriot-systemer langs den polske grensen.”

“Russiske missiler har tross alt allerede kommet inn i polsk og rumensk luftrom. Dette ville beskytte grensene til Polen og Romania, og dette ville skape en sikker sone i vest og sør i Ukraina,” la han til.

Les også: Går det mot fred i Ukraina? 

Ukrainas industri- og energiinfrastruktur blir ødelagt av daglige og ukentlige storskala drone- og missilangrep, til det punkt at roterende strømbrudd har måttet innføres over hele landet.

Selv om forsvarssystemene skulle etableres nær grensen, ville scenariet fortsatt innebære NATO-mannede utstyr som skyter ned russiske jagerfly. Dette ville åpenbart utgjøre en direkte NATO-intervensjon mot Russland, og sette scenen for en større krig.

President Volodymyr Zelensky har selvfølgelig vært ombord, og nylig fornyet sin oppfordring til en vestlig støttet “flyforbudssone”.

I mai sa han: “Så spørsmålet mitt er, hva er problemet? Hvorfor kan vi ikke skyte dem ned? Er det forsvar? Ja. Er det et angrep på Russland? Nei. Skyter du ned russiske fly og dreper russiske piloter? Nei. Så, hva er problemet med å involvere NATO-land i krigen? Det er ikke noe slikt problem,” sitert i The New York Times.

Og samme måned hevdet utenriksminister Dmytro Kuleba at det fortsatt “ikke finnes noen juridisk, sikkerhetsmessig eller moralsk argument som står i veien for at våre partnere kan skyte ned russiske missiler over Ukraina fra deres territorium.”

Les også: Større skepsis til Ukraina-støtte blant unge

Bekymringsfullt vurderer NATO-tjenestemenn faktisk ideen om i det minste en delvis flyforbudssone over Ukraina. Ifølge AFP:

“I energisektoren er situasjonen virkelig vanskelig,” sa en senior ukrainsk sikkerhetstjenestemann, som ønsket å være anonym, og la til at han frykter situasjonen vil forverres ytterligere når vinteren nærmer seg.

Tjenestemannen sa at samtaler var “i gang” med vestlige allierte om en flyforbudssone over Vest-Ukraina ved bruk av Patriot-systemer i Polen eller Romania, “men det er ikke en enkel avgjørelse.”

NATOs eskalering har kommet stykkevis, selv om det har vært lite seriøs innsats for å få de to stridende sidene til forhandlingsbordet. Først de siste ukene har det kommet signaler fra Kiev om at det er på tide med noen form for forhandlinger, gitt hvor dårlig de ukrainske styrkene klarer seg på frontlinjene.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.