Katastrofevalg for De konservative i Storbritannia
Statsminister Rishi Sunak har ikke grunn til å smile etter dagens valg. Foto: Skjermbilde fra Youtube.

Katastrofevalg for De konservative i Storbritannia

Labour vil ta over regjeringsmakten

Valgdagsmålingen som ble offentliggjort samtidig med at valglokalene i Storbritannia stengte kl. 23.00 norsk tid viser som ventet at Arbeiderpartiet (Labour) kommer til å få et stort flertall av representantene i det nye Underhuset.

Målingen viser følgende:

  • De Konservative (Tories): 131
  • Arbeiderpartiet (Labour): 410
  • Reform UK: 13
  • Lib. Dems.: 61
  • SNP: 10
  • Green: 2
  • Andre partier: 23

Dette betyr at Arbeiderpartiet (Labour) vil sitte med regjeringsmakten de kommende årene i Storbritannia. I tillegg er det opplagt at sittende statsminister Rishi Sunak er ferdig som partileder for De konservative. Videre viser valgprognosen at mange som tidligere har stemt på De konservative har vært misfornøyd med partiets politikk, og har skiftet til Nigel Farages parti, Reform UK.

Les også: Migrantvelgere styrker venstresiden: 73 % av innvandrere stemmer venstreliberalt i Storbritannia

Storbritannia har et valgsystem som sterkt privilegerer de største partiene, hvor flertall i hver enkelt valgkrets bestemmer hvem som kommer inn. For eksempel fikk UKIP ved parlamentsvalget i 2015 12,64% av stemmene nasjonalt, men kun en parlamentsrepresentant.

Resultatene vil bli klare i løpet av natten.Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem