Nominasjonsmøtet til Oslo Rødt ble en interessant affære uten klapping og antydninger om valgfusk. Bilde av Sofia Rana fra en tidligere YouTube video

Bitter maktkamp om Stortingsplassene i Rødt Oslo

Sofia Rana erklærte seg som gratrotas vinner på tross av klart tap

Lørdag 23.11.2024 forteller avisa Klassekampen at stemningen var spent på torsdagens nominasjonsmøte i Oslo Rødt. På dette møtet det skulle det bestemmes hvem partiet skulle sette på sin liste til Stortingsvalget 2025. Den tidligere partilederen Bjørnar Moxnes ble utfordret til den antatt sikre andreplassen på stortingslista i Oslo av bystyrepolitiker Sofia Rana.

Mer enn fem hundrede medlemmer hadde møtt opp for seansen, melder Klassekampen.

Utfallet av det hele ble at Seher Aydar fikk førsteplassen mens Bjørnar Moxnes fikk andreplassen.

Imidlertid framstår det som møte hadde en heller spesiell form: De tilstedeværende fikk nemlig streng beskjed om at det ikke var lov til å klappe under møtet. Det ble også lagt ned forbud mot å snakke nedsettende om andre kandidater.

Akkurat som på nominasjonsmøtet i Rødt, kan man ha mye moro med Democratic Socialists of America og deres landsmøte i 2019 for folk må vifte med hendene i stedet for å klappe. Det blir også lagt ned forbud mot å bruke sexistisk språk, altså å kalle folk mann og kvinne, uten å spørre dem om foretrukket pronomen. Ofte starter delegatene med å si: «point of privilege.»

Sofia Rana brukte ifølge Klassekampen sin taletid til å snakke om at valgkampen hadde vært tøff for henne. Å framstille seg som offer i de miljøene som Rana vanker er jo en kjent strategi for å vekke sympati. Denne gangen var det likevel ikke tilstrekkelig til å vinne fram internt i Rødt.

Taperen Sofia Rana hadde også sin egen helt spesielle forklaring på at Moxnes ble foretrukket framfor henne. Hun forklarte at hun, ikke rivalen Bjørnar Moxnes, hadde støtte fra «den aktive delen» av parti og fra «grasrota», noe hun la til at hun var stolt av. Da Klassekampens journalist påpekte det faktum at Moxnes hadde fått langt flere stemmer enn henne, sa hun at hun ikke kjente disse personene og insinuerte at det måtte være marginale medlemmer av Rødt.

Leseren av artikkelen kan lett lure på om Rana mener at det har funnet sted valgfusk. Eller om Rana mener at partidemokratiet bør begrenses til «aktive medlemmer», noe som antagelig betyr hennes egne interne heiagjeng. En annen alternativ forklaring er rett og slett at Rana ikke kan telle skikkelig.

Etter valget snakket Rana ovenfor Klassekampen om at det hadde vært «skittent spill» i Oslo Rødt. Hun la til at det hadde vært «en prosess med dårlig stemning».

Her snakker vi om en skikkelig dårlig taper som ikke en gang forsøker å legge skjul på det.

Lederen av Rana-heiagjengen i Rødt Oslo og gruppeleder for Rødt i Oslo kommunestyre, Siavash Mobasheri, forsøkte ovenfor Klassekampen å fungere som sannhetsvitne til fordel for Rana. Disse to Rødt-asiatene har lenge hatt en allianse i Oslo, hvor de stadig forsøker å ri sine egne kjepphester om «rasisme» og Palestina-aktivisme.

Rødt Oslos gruppeleder brukte begrepene «stygg» og «ukameratslig» for å karakterisere nominasjonsprosessen, som ifølge Mobasheri hadde inneholdt mange personangrep. Antagelig mente han at Rana og han selv var ofrene her, ikke de som kom med angrepene. Enhver som følger med i avisen på Rana og Mobasheri vet at begge disse to er meget ivrige i å kaste ut beskyldninger og karakteristikker mot sine politiske motstandere.

Mobasheri avsluttet med følgende: «Jeg er forbanna og skuffa.»

Slik går det når en ikke får viljen sin.

Åleglatte Bjørnar Moxnes, som inntil en famøs episode med et brilletyveri på Gardermoen lufthavn var partileder i Rødt, inntok på sin side talerstolen med noen glatte og innholdsløse fraser. Moxnes vet bruke sin raddis-sjarme, og det holdt i massevis i konkurranse med Rana.

I tillegg står Moxnes for en annen, mer folkelig polisk kurs for partiet Rødt enn den aktivistiske og emosjonsstyrte linjen som Sofia Rana har ivret for. Antagelig utgjorde det også en forskjell for medlemmene.

Moxnes avviste ovenfor Klassekampen at nominasjonskampen hadde vært preget av stygge utspill eller annen form for urimelighet. Han sa at resultatet talte for seg selv.

Moxnes la også til at det var hans politiske linje som hadde vunnet fram i partiet, og Ranas hadde blitt forkastet av medlemmene.

Uten Filter føler intet savn over at Sofia Rana ikke blir å se på Stortinget i perioden 2025 til 2029.’

Loading

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem