Den nye EAT-Lancet kommisjonsrapporten, sluppet løs på Stockholm Food Forum 2. oktober 2025, foreslår et globalt påbud om mindre kjøttforbruk for å redde planeten.
Utarbeidet av en gruppe på rundt 60 forskere [Red. anm.: Ikke beskyttet tittel] fra over 30 land, hevder rapporten at matsystemene står for 30 prosent av globale utslipp og at de bryter planetens tålegrenser [1].
I en verden med kriger, pandemier og en eskalerende matkrise, der nesten 700 millioner mennesker sultet i 2024, mens 188 millioner barn lider av fedme [1], burde fokuset ligge på robust nasjonal selvforsyning – ikke på å tvinge folk til å bytte ut tradisjonell mat.
Rapporten, ledet av aktivister som Gunhild Stordalen, promoterer et «fleksibelt, hovedsakelig plantebasert kosthold» som angivelig skal kunne forebygge sykdommer og redde liv [2].
I Norge, der beitebasert husdyrdrift kan være selve ryggraden i landbruk og nasjonal sikkerhet, fremstår dette som et politisert overgrep fra urbane eliter som aldri har holdt en spade i hånden. Konservative roper varsel: Dette er ikke vitenskap, det er en agenda som undergraver bøndenes arv og landets uavhengighet.
Rapporten kommer midt i en tid der global urettferdighet i matforsyningen eksploderer, med 32 prosent av matarbeidere som tjener under levelig lønn og hvor makt er samlet hos store landbruksgiganter[3].
EATs løsning? Produser mindre rødt kjøtt og mer frukt, grønnsaker og nøtter for å mate 10 milliarder mennesker innen 2050 [2]. De vil ha påbud om maksimalt 15 gram rødt kjøtt daglig, en kraftig reduksjon fra dagens globale norm på over 100 gram [4].
Kjøttindustrien og konservative kritikere ser naturligvis rødt. Dette er en elitistisk kampanje som ignorerer kulturelle røtter og økonomiske realiteter, der bønder presses til å ofre levebrødet for abstrakte klimamål [5].
I en tid hvor matsikkerhet er del av nasjonal forsvar, er det uansvarlig å prioritere ideologisk omlegging fremfor å ha føtter solid plantet i bakken.
Noen kommentarer fra 2019
The EAT Lancet Diet Plan: A Comprehensive Analysis
January 20, 2019 by Marty Kendall
Dessverre ser EAT-Lancet ved nærmere ettersyn ut til å være en videreføring av kostholdsretningslinjene for amerikanere, som vil videreføre den uholdbare veksten i bearbeidede produkter fra storskala landbruk.
I stedet for å være basert på hele plantebaserte matvarer, fremmer EAT-Lancet først og fremst korn og bearbeidede oljer, som mest sannsynlig vil gjøre deg sulten og føre til at du blir en del av den voksende gruppen av overvektige, underernærte og diabetiske mennesker.

De mest kjente nye kostholdsrådene kom på slutten av ’70-tallet. Grafen i orange viser utviklingen av fedme.
Selv om disse nye retningslinjene kan hjelpe planeten ved å gjøre deg og dine barn ute av stand til å formere seg, er det lite sannsynlig at de vil gjøre deg sunnere, lykkeligere eller slankere.
Med omtrent halvparten av kaloriene fra karbohydrater i form av hvete, ris, mais og soya, sammen med en sjenerøs porsjon raffinerte oljer (kjemisk ekstrahert fra mais og soya), har EAT-Lancet-dietten (enten med vilje eller ved et uhell) snublet over den perfekte formelen som vil få deg til å konsumere mer av de matlignende produktene som EAT Foundation-gruppen av selskaper (som generøst finansierer ekstravagansen) vil tjene på at du konsumerer mer av!
Dette er rett og slett et ganske forbløffende dokument. Hvis det var en bok, ville det vært obligatorisk lesning for alle som studerer ernæring. Banebrytende analyse som viser hvorfor global helse er i en så vanskelig situasjon. Den forklarer hvorfor #EATLancet-dokumentet vil forverre global helse i ufattelig grad https://t.co/R2lEwDjN3I
— Tim Noakes (@ProfTimNoakes) 21. januar 2019
Det finnes mange muligheter for å forbedre matsystemet vårt og produsere mer næringsrik mat med høy metthetsgrad på en regenerativ måte for å redusere vår innvirkning på planeten. Etter en nærmere gjennomgang av «ernæringsveiledningen» foreslått av EAT-Lancet, er det imidlertid vanskelig å omfavne disse resirkulerte kostholdsretningslinjene for verden som løsningen vi trenger for å lede oss ut av vår nåværende ernæringsmessige og miljømessige villmark.
En ekstraordinær omfattende gjennomgang av EAT-Lancet-artikkelen. Bør du spise Lancet? via @martykendall2
— Peter Brukner (@DrPeterBrukner) 21. januar 2019
Kosmetisk sminke på en ideologisk kjerne
Siden den beryktede EAT-Lancet-rapporten fra 2019, som utløste en flom av online-hat og PR-krigføring fra kjøtt- og meieriindustrien, har kommisjonen forsøkt å myke opp tonen. Gunhild Stordalen, EATs medgründer, innrømmer nå at «vi har lært siden sist» [1], etter besøket på norske arrangementer som Dyrsku’n, hvor hun skal ha lært å respektere lokale forhold.
Hun hevder til og med at «norsk matproduksjon er nasjonal sikkerhet» [1]. Den nye rapporten har flere eksperter, inkludert fra FNs klimapanel, og til og med bidrag fra militære ledere som Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som snakker om beredskap i matsystemer [1].
Når du trodde du hadde sett alt 😳 Forsvarets største idealer er nå Pride og EAT.
— Oddvin (@enterfx) October 3, 2025
"Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er en av talerne under lanseringen i Stockholm, og «staben» av eksperter er utvidet til å inkludere rundt 60 forskere fra over 30 land, mange av dem også… pic.twitter.com/taeyvPj0FC
De anbefaler kjøtt kun tre dager i uken og én porsjon meieri-produkter daglig, en halvering fra norske kostråd i 2024 [7]. Dette kutter en tredjedel av meieriforbruket i offisielle råd [8].
Stordalen kaller det «fleksibelt og lokalt tilpasset», men for konservative øyne er dette kun kosmetikk for en agenda som tvinger nasjoner til å bukke under for globale reguleringer og direktiver.
Kritikere slakter det som politisert tull, der vitenskap styres med ideologi og ignorerer at norske beiter faktisk fremmer naturmangfold [9]. Siden 2019 har motstanden vokst, drevet av en sunn skepsis mot eliter som dikterer diett fra kontorvinduer.
Kritikk mot mindre kjøtt
En kulturkrig mot vanlige folks verdier
Anbefalingene om å kutte kjøtt har siden 2019 blitt frontlinjen i en kulturkrig, der konservative ser det som et direkte angrep på tradisjoner og familieverdier [10].
I 2019 ble forfatterne oversvømmet av trusler og sosiale mediekampanjer finansiert av industrien, som avslørte hykleriet i EATs elitisme [11].
Den nye rapporten møter det samme: Analyse viser at halvparten av kritikken rammer grunnleggernes dobbeltmoral og urealistiske endringer [12]. Konservative forbrukere viser null interesse for plantebaserte erstatninger, drevet av en sunn skepsis mot endringer som truer jakttradisjoner, familiemiddager og nasjonal identitet [13].
Fra et konservativt ståsted er EAT-Lancet dypt politisert, med et svakt forsvar som kollapser under gransking. Rapporten ignorerer at Norge er skapt for bærekraftig beiteproduksjon, der kyr på utmark ikke bare produserer mat, men bevarer økosystemer og kulturarv [14].
Norske bønder, argumenterer for at mindre kjøtt vil rasere sjølforsyningen og åpne døren for importavhengighet i krisetider [1]. Storfebonde Lars Halvor Oserud setter foten ned: «De får drive med sitt og vi med vårt», en appell som gjenspeiler vanlige folks sunne fornuft [1].
EATs modeller holder ikke vann regionalt, og overser risikoer som næringsmangel i strenge dietter [15]. I en verden av geopolitisk kaos er dette ikke bare naivt; det er farlig, siden det svekker nasjonal robusthet med klimamyter [16].
Norske krav
Globalistisk press mot nasjonal suverenitet
I Norge presses EATs ideer inn i politikken gjennom Matsystemutvalget, ledet av tidligere helseminister Bent Høie, som skal levere rapport innen 2026 med fokus på mindre kjøtt og mer planter [1].
Norske kostråd fra 2024 tillater allerede to meieriporsjoner daglig, mens EAT vil halvere det og begrense rødt kjøtt til sjeldne anledninger [7]. Dette knyttes til EUs Grønne Skifte og klimamål, men bønder advarer om at det vil slå bena under 20 prosent av landbruksinntektene fra husdyr [17].
Norges Bondelags leder, Bodild Fjelltveit, taler for sunn fornuft: «Beite er bærekraftig og bra for naturmangfold, økosystemer og norsk sjølforsyning» [1]. Problemet er at norske implementeringer mangler rot i virkeligheten, vi produserer nok mat internt, men med for dårlig sjølforsyning [18].
Pete Hegseths tale
Et ekte forsvar for styrke
I kontrast til Norges vaklende håndtering av EAT-presset, står Pete Hegseths tale til generalene 30. september 2025 som et fyrtårn for konservativ ledelse [19]. Foran hundrevis av offiserer på Quantico, erklærte den amerikanske forsvarsministeren null-toleranse mot «fete tropper eller fete generaler» [20]. Han krevde fysisk toppform og oppsigelse for de som ikke adlyder [21]. Med slagord som «forbered dere på krig», malte Hegseth et bilde av militær styrke bygget på disiplin og næringsrik, tradisjonell ernæring: tenk robuste kjøttbaserte dietter som har fostret vinnere gjennom historien [22].
Mens norske EAT-krav fumler med «tre kjøttdager ukentlig» og unnskyldninger for klimskyld [8], stormer Hegseth frem med ubøyelig klarhet: Svakhet, inkludert fedme, er en trussel mot nasjonal sikkerhet [23].
I USA ses slike matkrav på som venstresidens våpen i kulturkrigen: upassende for soldater som trenger kalorier for kamp [24]. Hegseths tale, med dens anti-woke renselse, kan sees som et konservativt mesterverk mot globalistisk feminisering; akkurat det Norge trenger i stedet for halvfete kompromisser. Her ser vi ekte lederskap og ikke unnvikelse, men konfrontasjon for å bevare styrke og verdier [25]. Norske politikere, ta lærdom: La ikke eliter svekke oss.
Hva skjer videre?
Tid for konservativ motstand mot elitens diktat
EAT-Lancet 2025 er et symptom på en større sykdom: Globalistisk elites forsøk på å endre folks liv via lettvint ideologisk snake-oil. Deres svake, politiserte forsvar mot kritikk, fra bønder til soldater, avslører svakheten i agendaen.
I Norge, der landbruket er nasjonal stolthet og beredskaps-sikkerhet, må vi kjempe for beite, tradisjoner og uavhengighet.
Hegseths tale viser veien: Direkte, uredd og rotfestet i virkelige verdier.
Med Matsystemutvalgets rapport som lurer i skyggen, er det på tide å si nei til Stockholm-diktatet og ja til norske røtter.
Kun slik bevarer vi en nasjon verdig sine forfedre.
Referanser
[1] Nationen, “Arrogant å avvise EAT,” Nationen.no, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.nationen.no/eat-lancet-rapporten-bade-gunhild-stordalen-og-verden-har-lart-noe-siden-2019/o/5-148-798071
[2] Bloomberg, “Eat Less Meat Is Still the Message From Flagship Diet Report,” Bloomberg.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-10-02/eat-less-meat-is-still-the-message-from-flagship-diet-report
[3] EAT Forum, “New landmark EAT-Lancet Commission warns food systems breach planetary limits,” Eatforum.org, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://eatforum.org/update/eat-lancet-commission-warns-food-systems-breach-planetary-limits/
[4] Carbon Brief, “EAT-Lancet report: Three key takeaways on climate and diet change,” Carbonbrief.org, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.carbonbrief.org/eat-lancet-report-three-key-takeaways-on-climate-and-diet-change/
[5] Changing Markets, “Meat vs EAT-Lancet: The dynamics of an industry-orchestrated online backlash,” Changingmarkets.org, 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://changingmarkets.org/report/meat-vs-eat-lancet-the-dynamics-of-an-industry-orchestrated-online-backlash/
[6] The Guardian, “PR campaign may have fuelled food study backlash, leaked document shows,” Theguardian.com, apr. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.theguardian.com/environment/2025/apr/11/pr-campaign-may-fuelled-food-study-backlash-leaked-document-eat-lancet
[7] Nationen, “EAT-rapporten vil kutte en tredjedel av kostrådenes meieriforbruk,” Nationen.no, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.nationen.no/eat-rapporten-vil-kutte-en-tredjedel-av-kostradenes-meieriforbruk/s/5-148-798943
[8] Nationen, “EAT-Lancet-rapport: Kjøtt tre dager i uka – ultraprosessert skal ut,” Nationen.no, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.nationen.no/eat-lancet-rapport-kjott-tre-dager-i-uka-ultraprosessert-skal-ut/s/5-148-798924
[9] Nutrition Coalition, “EAT-Lancet Report is One-sided, Not Backed by Rigorous Science,” Nutritioncoalition.us, jan. 2019. [Online]. Tilgjengelig: https://www.nutritioncoalition.us/news/eatlancet-report-one-sided
[10] The Guardian, “How diet became the latest front in the culture wars,” Theguardian.com, mar. 2019. [Online]. Tilgjengelig: https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/17/how-diet-latest-front-culture-wars-eat-less-meat-lancet
[11] Yahoo Finance, “Eat Less Meat Is Still the Message From Flagship Diet Report,” Finance.yahoo.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://finance.yahoo.com/news/eat-less-meat-still-message-223008109.html
[12] Sentient Media, “The Study Big Meat Tried to Bury — and Why It Matters Again,” Sentientmedia.org, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://sentientmedia.org/the-study-big-meat-tried-to-bury/
[13] ScienceDirect, “Conservative consumer disinterest in plant-based meat: A problem of values or a lack of knowledge?,” Sciencedirect.com, aug. 2023. [Online]. Tilgjengelig: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666323001277
[14] Wiley Online Library, “The Proof is Not in the EATing,” Onlinelibrary.wiley.com, mai 2020. [Online]. Tilgjengelig: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1746-692X.12253
[15] PMC, “The EAT-Lancet Commission’s Dietary Composition May Not Prevent Non-Communicable Diseases in the UK,” Pmc.ncbi.nlm.nih.gov, feb. 2020. [Online]. Tilgjengelig: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7198286/
[16] Edie, “Fix the food system to fix the planet, EAT-Lancet Commission says,” Edie.net, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.edie.net/fix-the-food-system-to-fix-the-planet-eat-lancet-commission-says/
[17] Cambridge Core, “Environmental impact of Norwegian self-selected diets: comparing current intake with national dietary guidelines and EAT–Lancet targets,” Cambridge.org, mar. 2024. [Online]. Tilgjengelig: https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/environmental-impact-of-norwegian-selfselected-diets-comparing-current-intake-with-national-dietary-guidelines-and-eatlancet-targets/4B999CC21862D7F15E396591B7183439
[18] DTU Orbit, “From evidence to action implementing the Nordic Nutrition Recommendations in national policy,” Orbit.dtu.dk, jul. 2024. [Online]. Tilgjengelig: https://orbit.dtu.dk/files/408771920/25_Erkkola_from-evidence-to-action-implementing-the-nordic-nutrition-recommendations-in-national-policy.pdf
[19] YouTube, “Watch: Pete Hegseth addresses military leaders at Quantico,” Youtube.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.youtube.com/watch?v=rOXbRu43ok8
[20] MSNBC, “Pete Hegseth’s speech wasn’t just insulting to the military. It was radical,” Msnbc.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/pete-hegseth-speech-military-generals-meeting-fat-rcna234712
[21] CNN, “Hegseth orders military culture overhaul: ‘if you don’t agree, resign’,” Cnn.com, sep. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.cnn.com/2025/09/30/politics/hegseth-speech-culture-standards
[22] YouTube, “Pete Hegseth lays out standards in speech to top generals, admirals,” Youtube.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.youtube.com/watch?v=EbKeNVV0PX4
[23] Fox News, “’Come-to-Jesus meeting’: Military community reacts to Hegseth’s get fit speech,” Foxnews.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.foxnews.com/politics/come-to-jesus-meeting-military-community-reacts-hegseths-get-fit-get-line-get-out-speech
[24] YouTube, “Secretary of War Pete Hegseth FULL REMARKS at the War Department,” Youtube.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://www.youtube.com/watch?v=8BA5EwsR_rI
[25] ABC News, “Hegseth rails against ‘woke,’ lays out standards in speech to top generals, admirals,” Abcnews.go.com, okt. 2025. [Online]. Tilgjengelig: https://abcnews.go.com/Politics/pentagons-mystery-meeting-top-ranking-generals/story?id=126055917