10/05/2024

Liberalistene kommenterer den fortvilte situasjonen

Endringer i valgloven gjør at partiet vurderer å kaste inn håndkleet.

Som første redaktørstyrte medie omtalte Uten Filter i dag at partiet Liberalistenes sentrale ledelse nå vurderer å legge ned partidriften. Det var flere kilder som opplyste oss om dette.

Nå har partiet tatt bladet fra munnen og kommenterer situasjonen i en pressemelding som også er publisert på X (tidligere Twitter). I sin helhet står det:

Småpartiene fjernes fra stortingsvalget

Stortinget innskrenker demokratiet og legger opp til mindre konkurranse for seg selv. Den nye valgloven som trådte i kraft denne måneden kveler småpartiene i meningsløst tullearbeid.

Den nye valgloven ble vedtatt i fjor, og trådte i kraft første mai i år. Partier som oppnådde under 5.000 stemmer i 2021 pålegges nå å samle inn 38.925 signaturer for å få lov å stille lister i hele landet. Et enkelt regnestykke tilsier at dersom én av ti som spørres tar seg bryet med å logge inn med BankID for å signere på et listeforslag, må hvert småparti spørre om lag 400.000 velgere hver seg før de får stille til valg. Det blir vanskelig for småpartiene og irriterende for velgerne.

Den nye loven rammer en rekke av landets politiske partier: Av 27 partier som stilte til valg i 2021, vil hele 11 partier ikke lenger få lov til å stille, med mindre de fremskaffer underskrifter fra tilsv. 1 % av antall personer med stemmerett ved forrige valg i valgdistriktet.

– Dette er et klart brudd på prinsippet om ytringsfrihet og retten til politisk deltakelse, sier partileder Arnt Rune Flekstad.

Det er nå enklere å stille liste for et nystiftet parti. Foreløpig trenger man bare 5.000 underskrifter for å registrere seg i partiregisteret, og står deretter fritt til å stille i hele landet om man ikke har stilt til stortingsvalg tidligere.

Mekanismen i dette er åpenbar: valgloven favoriserer nå populistiske ensakspartier med momentum som kan oppnå 5.000 stemmer i første valg, og dermed ha en sjanse til å overleve. Små, helhetlige partier som forsøker å bygge seg opp sakte og seriøst pålegges i stedet en enorm byrde med å samle underskrifter for hvert feilskjær på under 5.000 stemmer. Enkle, populistiske budskap er nå eneste farbare vei.

– Nå blir reglene endret midt i svevet, og vi må bruke det neste året på å samle titusener av underskrifter over hele Norge, uttaler partilederen.

Liberalistene oppnådde 4.520 stemmer ved stortingsvalget i 2021, en nedgang på om lag 1.000 fra valget i 2017. Etter reglene den gang var vi likevel kvalifisert for å stille etter forenklet regelverk i 2025 fordi vi hadde oppnådd over 500 stemmer i minst ett valgdistrikt. Med lovendringen i år må vi nå bruke uforholdsmessige ressurser på å samle inn nær 40.000 underskrifter for å få lov til å stille igjen.

Sentralstyret i Liberalistene har derfor vedtatt en innstilling til landsmøtet om å behandle en nedleggelse av partiet. Vi vil heller falle for eget grep med æren (og fritiden) i behold, enn å kveles sakte av de meningsløse prosedyrene som “de vi utfordrer” pålegger oss.

– Dette direkte antidemokratiske vedtaket frarøver nåværende og fremtidige velgeres rett til å gi sin støtte til det partiet som de mener best representerer deres standpunkter og verdier, sier Flekstad, og legger til:

– Ved å tvinge mindre partier til å overvinne slike stadig høye hindringer for deltakelse, reduseres velgernes valgmuligheter dramatisk. Dette fører til et demokratisk underskudd der stemmer som ikke passer inn i det etablerte politiske spekteret ikke får en rettferdig sjanse til å bli hørt.

Forige innlegg

Trump lover å deportere «nesten 20 millioner» ulovlige innvandrere

Neste innlegg

Pentagon beordrer tilbaketrekking av alle amerikanske soldater fra Niger

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Blir Liberalistene lagt ned?

Blir Liberalistene lagt ned?

I den nyeste episoden av podcasten “Helge Lurås”, diskuterer programlederen