– Dette er ren knebling av ytringsfriheten
– Dette er ren knebling av ytringsfriheten

– Dette er ren knebling av ytringsfriheten

Foreldre.net ble sjokkert over at de ikke fikk ha foredrag ved Vågen videregående skole. – Vi skal fremme et åpent og inkluderende samfunn, svarte rektor.

– Rektorens begrunnelser er feilaktige, selvmotsigende og usaklige, uttalte Brynjar Østrem til Stavanger Aftenblad 20. mai.

Han reagerte sterkt på at rektoren ved Vågen vgs. ikke lot ham og organisasjonen Foreldre.net leie Vågensalen til å holde et foredrag utenfor skoletiden.

Han planla å holde det samme foredraget i Vågensalen i Sandnes.

Men rektoren ved Vågen vgs. sa nei.

Verdier i strid

– Forespørselen om å leie Vågensalen avvises ettersom organisasjonens verdier synes å være i strid med skolens forpliktelse til å fremme et åpent og inkluderende samfunn for alle, skrev rektor Gunhild Van Zanten Magnussen i en e-post til Foreldre.net.

I en senere e-post skrev hun:

– Vågen vgs. skal ta vare på elevene og undervise i gjeldende læreplaner. Et av hovedformålene til organisasjonen Foreldre.net er å holde kritiske foredrag om skolens undervisning rundt kjønnsidentitet. Vågen vgs. anser det ikke som riktig å stille skolens lokaler til disposisjon for foredrag som direkte strider mot vedtatte læreplaner.

Les også: Interessant foredrag på Jæren: Kjønn basert på skjønn i lærebøkene?

Ren knebling

– Dette er ren knebling av ytringsfriheten, sa Østrem om avslaget.

Han påpekte at Fri Rogaland, en forening for kjønns- og seksualitetsmangfold, hadde fått besøke Vågen vgs. tidligere. At Foreldre.net nå fikk nei, mente han var forskjellsbehandling.

– Jeg tror ikke egentlig så mange er skeptiske til foredraget vårt. Her er det noen få som mener at vi er problematiske. Selv mener jeg at folk må kunne få si det de mener, så lenge det er lovlig, sa Østrem.

Og la til:

– Rektor sier at hun vil inkludere alle, men her ekskluderer hun de som har en naturvitenskapelig forståelse av kjønn. Gjelder inkludering bare de som ikke stiller kritiske spørsmål hun ikke liker?

Mente skolen hadde saklig grunn

Rektoren ved Vågen vgs. bekreftet overfor Stavanger Aftenblad at Fri Rogaland hadde besøkt skolen.

– Vi mente vi hadde saklig grunn til ikke å leie ut Vågensalen til Foreldre.net. I tillegg mente vi det ikke forelå en bindende avtale, sa hun til Stavanger Aftenblad.

Hun understreket at skolen ikke promoterte utleie av lokaler da leietakerne som regel var faste. I tillegg sa de nei til kommersielle aktører.

Les også: Notis: Halvparten av befolkningen synes Pride kan bli for mye

Stilte seg bak rektoren

– Vi i fylkeskommunen og de videregående skolene våre kan selv bestemme hvilke leietakere vi vil ta inn. Men vi må ha en saklig grunn for å si nei til organisasjoner som ønsker å leie lokaler hos oss, og det tenker jeg at vi hadde her, sa fylkesopplæringssjef Eiliv Fougner Janssen til Stavanger Aftenblad.

– Hvilken saklig grunn hadde dere til å si nei til Foreldre.net?

– Jeg stilte meg bak rektorens vurderinger.

– Foreldre.net kalte avslaget en knebling av ytringsfriheten. Hva tenker du om det?

– Jeg kan forstå at det kan se slik ut for dem som ikke fikk tilgang til våre lokaler, men vi vurderte det slik at våre argumenter i denne saken var saklige. Vi mente at Foreldre.net måtte ytre seg et annet sted.

Kan bli nye retningslinjer

– Dersom Fri Rogaland hadde vært invitert til Vågen i skoletiden, var jeg trygg på at skolens ledelse sammen med lærerne hadde gjort kloke vurderinger i forkant, sa Janssen.

Han understreket at flere videregående skoler i fylket hadde avslått organisasjoner før.

– Jeg hadde tillit til at skolelederne våre gjorde kloke vurderinger i disse sakene. Likevel måtte vi kanskje vurdere å utarbeide egne fylkeskommunale retningslinjer.

Rektoren ved Vågen vgs. bekreftet overfor Stavanger Aftenblad at de nå jobbet med å lage retningslinjer for utleie til eksterne leietakere.

Les også: Spania: Heterofile degradert til annenrangs borgere

KRF-politiker reagerer

Anne Kristin Bruns er gruppeleder i Rogaland KrF og leder av opplæringsutvalget i fylket. Hun reagerte på saken.

– Jeg synes det er urovekkende at man skiller mellom ulike organisasjoner når de vil bruke våre offentlige lokaler og tror debatten polariseres når en organisasjon får tilgang, den andre ikke. Hadde man sagt nei til begge, hadde det vært en grei sak, slik jeg vurderer det.

Bruns ble kontaktet av Foreldre.net og kom til å stille følgende spørsmål i opplæringsutvalget tirsdag 28. mai: «Hva er kriteriene for utleie av skolens lokaler, både juridisk og praktisk?»

– Vi trenger klarere retningslinjer for utleie av offentlige bygninger, la hun til ovenfor .

Stoppet tidligere

Det ble også splid da Østrem planla å holde foredraget om kjønn i lærebøkene i utleielokalet til Vigrestad idrettsklubb. Noen få, men høylytte venstreorienterte ytret seg kritisk til arrangementet på Facebook og skrev at de vurderte å trekke seg fra klubben.

Østrem valgte til slutt selv å trekke leieavtalen og flytte foredraget til Vigrestad misjonshus.

Et nytt initiativ for å håndtere masseinnvandring skal følge eksemplet til Italia og Storbritannia.
Forige innlegg

15 EU-land krever å flytte asylprosesser ut av EU

Verden skal bli ett - rike land fattiggjøres
Neste innlegg

Verden skal bli ett – rike land fattiggjøres

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.