Le Pens sjokkerende svik mot AfD er en katastrofe for Tyskland og en katastrofe for Europa.
Le Pens sjokkerende svik mot AfD er en katastrofe for Tyskland og en katastrofe for Europa.

Le Pens svik mot AfD er en historisk feil som kan ødelegge den europeiske høyresiden

Le Pens sjokkerende svik mot AfD er en katastrofe for Tyskland og en katastrofe for Europa.

Marine Le Pens katastrofalt skadelige handling mot Tysklands Alternative für Deutschland (AfD) rett før EU-parlamentsvalget i juni er et av de største svikene i den moderne høyresidens historie. Selv om Le Pen kanskje aldri vil møte noen reelle konsekvenser for dette sviket, vil Europa og Tyskland helt sikkert gjøre det. Hele den falske skandalen er en case-studie i hvorfor høyresiden alltid taper, men det er også mye mer enn det. Det kan også være et av de siste kapitlene i Europas historie.

Tilsynelatende ble dette utløst etter at AfDs toppkandidat, Maximilian Krah, uttalte at han ikke automatisk ville stemple noen som krigsforbryter bare fordi den personen tjenestegjorde i Waffen-SS under andre verdenskrig. Det er verdt å merke seg at hele intervjuet med Krah ikke er publisert i noen engelskspråklige nyhetsrapporter, så det er viktig å merke seg hva Krah spesifikt sa og hva avisen La Repubblica faktisk spurte ham om. Remix News gir den spesifikke delen av intervjuet i sin fulle kontekst. Merk at dette også var det første spørsmålet La Repubblica stilte Krah:

La Repubblica: “Krah, du sa at tyskere burde være stolte av sine forfedre. Selv om de var SS-offiserer?”

Krah: “Det avhenger av hva de gjorde.”

La Repubblica: “SS var krigsforbrytere.”

Krah: “Det avhenger. Feilene må vurderes individuelt. På slutten av krigen var det nesten en million SS-menn. (Den tyske forfatteren) Günter Grass var også i Waffen-SS. Mange tyskere i utlandet ble rekruttert i siste øyeblikk, SS fungerte etter et etnisk prinsipp. Min kones slektninger var tyskere som bodde i Ungarn, de hadde valget mellom å bli med i den ungarske hæren eller SS. Hvis de hadde sluttet seg til den ungarske hæren som tyskere, hadde de visst siden første verdenskrig at det ville vært en dødsdom. Så de ble med i SS. Dessverre er den tyske historien på 1900-tallet mørk og komplisert. Og før jeg erklærer noen som en kriminell, vil jeg vite hva han gjorde. Blant de 900 000 SS-mennene var det også mange bønder: Det var absolutt en høy prosentandel av kriminelle, men ikke alle var det. Jeg vil aldri si at noen som bar en SS-uniform automatisk var en kriminell.

Leser man hele utvekslingen, er det klart at La Repubblica prøvde å lede Krah inn i å komme med en uttalelse om SS, og det var ikke Krah som tilfeldig brakte opp emnet om SS uten noen åpenbar grunn eller fordi han liker å prate om nazi-relaterte temaer. Viktigere er det at Krah påpeker at SS hadde en høy prosentandel av kriminelle. Med andre ord, han forsøkte ikke å nedtone SS’ forbrytelser, men han uttalte ganske enkelt at ikke alle de 900 000 som tjenestegjorde i SS var krigsforbrytere. Dette er også en ren faktabeskrivelse, ettersom hundretusenvis av disse mennene aldri ble tiltalt for noen forbrytelse. En av hovedgrunnene er at en betydelig andel av disse mennene var vernepliktige og tenåringsgutter som ble tvunget til å tjene i SS mot slutten av krigen.

Les også: Hva nå, Tyskland?

Le Pen reagerte som om Krah åpent roste SS, men hun er ikke en dum kvinne, så i det minste visste hun hele konteksten av Krahs bemerkninger og visste at han ikke roste SS. Likevel gikk hun videre med denne farsen. Nå har hun effektivt svertet Krah og AfD over hele Europa.

Det er verdt å merke seg at den tyske regjeringen selv inntok en nyansert holdning til spørsmålet om SS og deres veteraner. Først ble SS-soldater nektet pensjoner av den tyske staten i årene etter andre verdenskrig, ettersom allierte hadde merket gruppen som en kriminell organisasjon. Imidlertid ble det gjort unntak selv på den tiden for vernepliktige, og flere tiår senere gjeninnførte den tyske regjeringen pensjoner for SS-veteraner så lenge de ikke ble dømt for krigsforbrytelser eller tjente under andre spesifikke omstendigheter, for eksempel i bestemte enheter eller tjenestegjorde i mer enn 10 år.

Krahs uttalelser adresserte ganske enkelt et sensitivt og komplekst spørsmål uten å hylle eller glorifisere SS på noen måte, og han unnskyldte heller ikke krigsforbrytelsene som ble begått av gruppen. Likevel reagerte Le Pen med full kraft mot AfD og sa til fransk radio: “Det var nødvendig å etablere en sanitærkorridor. AfD går fra provokasjon til provokasjon. Nå er det ikke lenger tid til å distansere oss – det er på tide å ta et endelig brudd med denne bevegelsen.”

Hun hevdet videre at AfD var fanget av sine mest “radikale” elementer.

Det er vanskelig å forestille seg mer skadelige uttalelser fra det som i det minste på papiret var en politisk alliert. Le Pens reaksjon på intervjuet trosser all fornuft, og til tross for hva hun kanskje tror, vil det gjøre lite for å forbedre hennes stilling med pressen og det politiske etablissementet, som fortsatt vil hate henne og arbeide mot henne. Et eksempel på dette er Politico, som ikke nølte med å beskrive henne som “den ytterliggående høyrelederen” av Rassemblement national.

Det er vanskelig å forestille seg en kvinne som en gang kalte EU-migrasjonspakten for “Europas selvmord,” nå aktivt delta i “mordet” på et av partiene som prøvde å redde det.

Tror hun at den franske pressen plutselig vil stille seg bak henne? Hvis det var et spørsmål om prinsipp, vel, AfD har vært ganske tydelig om sitt program i årevis, og Krah er en kjent skikkelse som har år med taler og kontroversielle kommentarer bak seg.

Videre er det trygt å si at Krahs intervju sannsynligvis ikke ville fått særlig oppmerksomhet i det hele tatt hvis Le Pen og Rassemblement national ikke hadde involvert seg. I essens gjorde Rassemblement national mer skade på en koalisjonspartner enn noen venstreorienterte medier eller politiske partier kunne ha drømt om. Dette kommer etter at Le Pens parti har håndtert slike angrep fra venstresiden i årevis — om ikke tiår — inkludert feiltolkninger av hva partiets politikere sa under intervjuer. Le Pen selv har stått for retten for såkalt hatprat tidligere. Selv om Le Pen har gjort mye for å “avradikalisere” Rassemblement nationals image gjennom årene, blir det fortsatt merket som “ytterliggående høyre,” “fascistisk,” og “rasistisk” av den dominerende venstreliberale pressen. Nå har Le Pens parti rettet den samme animus og bias mot AfD på et kritisk tidspunkt.

Les også: “Jeg vil stå i front!” – CDU-ordfører støtter Antifa-ledet masseprotest utenfor AfDs partikonferanse

Le Pens offensiv mot AfD begynte for måneder siden

Hvis noe, ser det ut til at Le Pen lette etter en unnskyldning for å gjøre det hun allerede hadde bestemt seg for å gjøre måneder tidligere. Le Pen kom allerede ut mot AfD tidligere på grunn av “remigrasjons”-påstander som angivelig ble diskutert på et møte som involverte AfD-ansatte nær Potsdam tidligere i år, selv om hele rapporten var basert på en svært tvilsom NGO finansiert av den tyske regjeringen som brukte sofistikerte spionteknikker. I tillegg var det ingen særlig betydningsfulle fra AfD til stede på møtet, og kanskje mest bemerkelsesverdig, hovedanklagen mot AfD forblir i skarp tvist — nemlig at planer ble diskutert for å deportere tyske statsborgere.

Etter et møte med AfDs medleder Alice Weidel om disse “remigrasjons”-planene, fortsatte Le Pen fortsatt å spille hardball med AfD og hevdet at hun ikke var fornøyd med hvordan diskusjonen gikk.

Kort sagt, denne splittelsen med AfD dukket ikke opp ut av det blå, men har bygget seg opp i flere måneder, med Le Pen som tilsynelatende baserte sin mening på hvilken som helst venstreorientert treff mot AfD som var populær på den tiden.

Spørsmålet er til syvende og sist, hvorfor gjorde Le Pen dette? Det virker usannsynlig at hun virkelig tror at hennes angrep på AfD.

Likevel er Krah svært populær blant AfDs kjernevelger, slik mange i partiet som er mer assosiert med ytre høyre også er, som Björn Höcke. Krah er en svært effektiv taler, og det tyske etablissementet har lagt merke til dette, noe som er grunnen til at Krahs svært populære TikTok-side ble shadowbannet bare måneder før EU-parlamentsvalget. TikTok kom sannsynligvis under alvorlig press og handlet deretter, ettersom Krahs budskap nådde millioner av tyskere, inkludert landets ungdomsbefolkning, noe som kan forklare hvorfor AfD er det mest populære partiet blant unge tyske velgere.

Les også: Höcke (AfD) dømt til å betale bot på 13 000 euro for bruk av uttrykket «Alt for Tyskland»

Det er mange som ønsker at AfD skal være et klassisk konservativt parti, som betyr skattekutt, en vilje til noen performative kulturkrigssymbolhandlinger, og noen budskap om “verdier” strødd inn—mer eller mindre et tannløst kontrollert opposisjonsparti ikke så langt unna det Kristendemokratene (CDU) har blitt. Det er også en god del politikere i AfD som ønsker dette utfallet.
Det ville imidlertid være uklokt for AfD å bøye seg for presset her og kaste Krah. Hans budskap forblir ekstremt populært blant de som vil møte opp og stemme på AfD i juni. Selvfølgelig bør ikke AfD kvitte seg med Krah basert på det som var et klart svik fra Le Pen. Den broen er nå brent, og det er på tide for AfD å tråkke videre mot alle odds, slik det alltid har gjort.

Palestinere strandet i Gaza etter å ha betalt Egypt 5 000 dollar hver for å flykte
Forige innlegg

Palestinere strandet i Gaza etter å ha betalt Egypt 5 000 dollar hver for å flykte

listhaug
Neste innlegg

Går viralt: – “Jeg bærer korset med stolthet”

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Venstreekstreme planlegger angrep på AfD-landsmøtet mens politiet er opptatt med fotball-EM 

Venstreekstreme planlegger angrep på AfD-landsmøtet mens politiet er opptatt med fotball-EM 

Antifa planlegger å hindre AfDs landsmøte i Essen 29.–30. juni
Illustrasjonsfoto. Skjermbilde fra Youtube. Marine Le Pen og Jordan Bardella.

I Frankrike er RN den avgjørende faktoren

I alle betydninger av ordet ...