Foto: Illustrasjonsbilde. Kilde Youtube.
Foto: Illustrasjonsbilde. Kilde Youtube.

Strid mellom departementer: Polske soldater anklages og forsvares av samme regjering

Polens regjering i kaos: Justisdepartementet straffeforfølger soldater som Forsvarsdepartementet samtidig beskytter.

Forsvarsminister i Polen, Władysław Kosiniak-Kamysz kunngjorde tirsdag etableringen av et juridisk hjelpekontor som skal støtte soldater, grensevakter og politifolk. Advokatene skal beskytte soldatene mot anklagene fra det venstreorienterte påtaleteamet som ble opprettet i april av justisminister Adam Bodnar.

Under tirsdagens pressekonferanse understreket Kosiniak-Kamysz at alle saker som involverer påstått ulovlig bruk av våpen av soldater hadde blitt gjennomgått. Han påpekte at fire saker hadde blitt igangsatt – én i november 2023 og de andre tre i år.

“I bare én sak, beskrevet i Onet-artikkelen (da militærpolitiet arresterte tre soldater), endte det med at anklager ble forfulgt,” bemerket han.

Kosiniak-Kamysz sa at regjeringen ikke bare ønsker å endre forskriftene angående bruk av våpen, men også planlegger å etablere et juridisk hjelpekontor som skal tjene soldater i den polske hæren, grensevakter og politifolk.

Les også: Aggressive angrep fra migranter ved den polske grensen til Belarus etter drapet på polsk soldat

“For å sikre at trygg og gratis juridisk bistand når alle,” sa sjefen for Polens forsvarsdepartement. Kontoret skal hjelpe i alle saker, men spesielt i de som involverer bruk av våpen av tjenestemenn.

For å fullføre denne syklusen må det imidlertid være noen som formulerer slike anklager mot soldatene. Derfor dannet minister Adam Bodnar (Civic Platform) allerede i april et spesielt team av påtalemyndigheter for å straffeforfølge soldater og grensevakter.

Så, én arm av regjeringen graver hullene, mens den andre ønsker å fylle dem.

“Kosiniak-Kamysz og Bodnar har skapt en evighetsmaskin! Den ene utpeker et spesialteam av påtalemyndigheter for å straffeforfølge soldater og grensevakter, og den andre oppretter et juridisk hjelpekontor som skal forsvare dem. Hvorfor ikke bare la dem gjøre jobben sin?” skrev Radosław Fogiel fra Lov og rettferdighet (PiS) på X.

I forrige uke ble spenningen ved Belarus-Polen-grensen betydelig forverret etter dødsfallet til menig Mateusz Sitek fra 1. Warszawa pansrede brigade. Menig Sitek døde av skadene noen dager etter å ha blitt stukket i brystet av en migrant under sin grensevakt.

Tidligere arresterte militærpolitiet tre soldater fra den polske hæren ved den polsk-belarusiske grensen. Disse arrestasjonene fant sted i slutten av mars og i april etter at soldatene avfyrte varselskudd mot migranter. Deretter ble to av disse soldatene formelt anklaget av påtalemyndigheten for maktmisbruk og å ha satt liv i fare.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

"Sivilmarsj" i Warszawa til minne om menig Mateusz Sitek, en soldat fra 1. Warszawa panserbrigade som ble myrdet ved den polske grensen til Belarus, knivstukket av en migrant. (Kilde: X)

Aggressive angrep fra migranter ved den polske grensen til Belarus etter drapet på polsk soldat

Ifølge polske grensevakter intensiveres angrepene ved grensen til Belarus, ettersom
Polsk soldat stukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus

Polsk soldat knivstukket av ulovlig innvandrer døde på sykehus

Soldater som avfyrer varselsskudd risikerer å bli arrestert av polsk