Illustrasjonbilde.
Illustrasjonbilde.

Israelsk etterretning advarte om Hamas’ planer FØR angrepet 7. oktober

Etterretning advarte i september om Hamas' planer før 7. oktober-angrepet, inkludert gisseltaking av 200–250 mennesker, melder israelsk medier.

Etterretning fra det israelske militæret hadde i september advart om Hamas’ planer, kun én måned før det dødelige angrepet som fant sted 7. oktober. Dokumentet utarbeidet av signaletterretningsenheten, forutså nøyaktig hvor mange israelske gisler som ble tatt til fange. Dette melder den israelske kringkasteren Kan og en rekke andre israelske medier.

Detaljerte advarsler

Det ble tidligere kjent at israelske observatører hadde merket seg uvanlig aktivitet blant Hamas-soldater i tiden før angrepet. Men dette spesifikke dokumentet inneholdt detaljer om Hamas’ trening på gisseltaking og planer om angrep på militærposter og tettsteder i det sørlige Israel. Ifølge dokumentet hadde Hamas som mål å ta mellom 200 og 250 gisler.

Les også: USA advarer: Israel kan bli dratt inn i krig med Hezbollah uten en klar strategi

Dokumentet, som var kjent for etterretningsansatte i militærets Gaza-avdeling og sørkommando, advarte om at “det ventede antallet gisler: 200–250 mennesker”. Den israelske kringkasteren Kan rapporterte om dette dokumentet, basert på opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Reaksjoner på avsløringene

Til tross for de detaljerte advarslene, ble angrepet 7. oktober suksessfullt gjennomført av Hamas-krigere som tok seg inn i Israel, drepte nesten 1200 mennesker, og tok 250 gisler. Israelske politikere har avvist oppfordringer om å undersøke en eventuell etterretningssvikt knyttet til angrepet. Samtidig har det israelske militæret uttalt til The Times of Israel at de “undersøker hendelsene” som fant sted 7. oktober.

Flere hevder avsløringene som kommer frem i det lekkede etterretningsdokumentet tyder på at Israel visste detaljer om det kommende angrepet, og at nøkkelpersoner i den israelske regjeringen lot det skje:

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Aftenposten ikke felt i PFU - var klaget inn for å fremstille venstreekstrem politiker som et uskyldig offer for hets

Aftenposten ikke felt i PFU – var klaget inn for å fremstille venstreekstrem politiker som et uskyldig offer for hets

Den tidligere konservative avisen brukte Sofia Rana (R) som eksempel
Illustrasjonsbilde: Antony Blinken.

USA vurderer sololøp og ensidige forhandlinger med Hamas

– Den beste og mest effektive måten å få alle