Rapport: Detaljerer amerikanske troppers 'landkorridorer' i tilfelle av Europeisk bakkekrig med russland
Illustrasjon fra amerikansk rapport.

Hemmelig møte resulterer i ny militær transportkorridor i Nord-Norge: Skal få amerikanske styrker raskt til fronten ved en russisk invasjon av Europa

Torsdag har statsminister Jonas Gahr Støre, sammen med Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb, annonsert etableringen av en ny militær transportkorridor gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Det hemmelige møtet fant sted hos Forsvaret i Bodø, hvor de tre lederne ble enige om den strategiske betydningen av denne korridoren for rask forflytning av militært personell og materiell fra norske havner til Finland. Dette melder NRK.

På en pressekonferanse torsdag, kunngjorde Støre avtalen: “Vi er i dag enige om å etablere en militær transportkorridor gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland. Dette vil bidra til at personell og materiell raskt kan flyttes fra norske havner gjennom Sverige og til Finland.”

Økt samarbeid og strategisk betydning

Med både Finland og Sverige nå som medlemmer av NATO, understreket Støre viktigheten av Norges rolle som mottaker av allierte forsterkninger. “Veldig mye lengst nord i Norden handler om nord og sør, både i Sverige, Finland og Norge. Vi trenger nå å samarbeide mer øst-vest,” sa Støre, og la til at dette vil styrke den nasjonale infrastrukturen til å møte NATOs behov for å kunne flytte styrker på tvers av landegrensene.

Statsministeren pekte også på den økende betydningen av de nordiske landene i forsvaret av Østersjøen og de baltiske landene. “Norge spiller en viktig rolle i forsvaret av Sverige og Finland, og dette samarbeidet vil også styrke vår felles forsvarsevne i regionen,” sa Støre.

Les også: Rapport: Detaljerer amerikanske troppers ‘landkorridorer’ i tilfelle Europeisk bakkekrig med russland

Besøk i Bodø

I løpet av de to dagene i Bodø ble de nordiske statslederne brifet av Forsvarets operative hovedkvarter og deltok i flere aktiviteter, inkludert en rib-tur til Saltstraumen og en hemmelig briefing uten presse til stede. Støre uttrykte sin takknemlighet for besøket: “Vi har blitt tatt godt imot i Bodø, hvor det alltid er spennende å komme. Det har vært et godt døgn å tilbringe sammen.”

Den finske presidenten Alexander Stubb fremhevet viktigheten av å tilbringe tid sammen før NATO-toppmøtet i Washington: “Det har vært fint å tilbringe tid sammen før NATO-toppmøtet i Washington. Vi kommer til å følge dette opp neste år, med et lignende møte i Finland.”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson var også fornøyd med møtet: “Det har vært et veldig bra døgn. ‘Nord-Norden i NATO’ er en ganske bra beskrivelse av hva vi har jobbet med. Vi er veldig glad for at NATO og EU fortsetter sine sanksjoner mot Russland.”

Betydningen av havet

Støre understreket også betydningen av havet for Norge under besøket. “Jeg ønsker å dele med mine to kolleger betydningen av havet for Norge. Akkurat her vi er, er et godt uttrykk for Norge som havnasjon. Her er vi ute ved det store havet. Samtidig er det veldig kort geografisk til Sverige og inn i Finland. Men vårt utsyn er jo utover havet,” sa han.

Etter besøket på Reitan møtte de tre statsoverhodene pressen for å informere om de viktige beslutningene som ble tatt under deres møte.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Finland godkjenner Europas strengeste grensevernslov

Finland godkjenner Europas strengeste grensevernslov

Finlands parlament har vedtatt en ny lov som styrker landets

Ukraina og Nato avviser Putins fredsforslag

Både Ukraina og NATO avviser betingelsene fra Russlands president Vladimir