Storstilt ukrainsk droneangrep på russiske oljeraffinerier
Ilsky oljeraffineri i Russland. Kilde: Google Maps

Storstilt ukrainsk droneangrep på russiske oljeraffinerier

Brent-råoljeprisene forble uendret på fredag, til tross for økende geopolitiske spenninger i Øst-Europa. Dette kan virke motstridende, da eskalerende krigsrisikoer vanligvis fører til forsyningsforstyrrelser.

I løpet av natten ble fire raffinerier i det sørlige Russland angrepet, med ett anlegg skadet, i ett av de største droneangrepene siden krigen i Ukraina startet, melder Bloomberg.

Sytti droner ble avskåret og ødelagt over Krim og Svartehavet, og 43 over Krasnodar-regionen, opplyste det russiske forsvarsdepartementet på Telegram, uten å spesifisere hvor mange droner som deltok i angrepet. Raffineriene Afipsky, Ilsky, Krasnodar og Astrakhan ble angrepet, opplyste Ukrainas generalstab senere i et innlegg på Facebook.

I Seversky-distriktet i Krasnodar-regionen, hvor Afipsky og Ilsky-raffineriene ligger, ble “administrasjonsbygninger skadet på området til et oljeraffineri” som følge av angrepet, sa den lokale guvernøren Veniamin Kondratyev på Telegram. Interfax meldte tidligere at en brann på et område på 50 kvadratmeter ble slukket om morgenen, med to personer skadet.

Saken fortsetter under.

Ukrainas militær tok på seg ansvaret for droneangrepet og sa at de hadde sendt droner mot “Afipsky, Ilsky, Krasnodar og Astrakhan oljeraffinerier.” De opplyste også at et etterretningssenter i det sørlige Russland ble målrettet.

Droner siktet seg også inn mot et “forberedelses- og lagringsområde” i Krasnodar-regionen, noe som resulterte i “en serie eksplosjoner og en brann med påfølgende detonasjon,” uttalte ukrainske tjenestemenn.

Mer enn to år etter at krigen startet, øker Ukraina droneangrep på russisk energiinfrastruktur. Kyiv og deres vestlige støttespillere har som mål å lamme en av Russlands viktigste industrier: oljeraffinering.

De siste dagene har ukrainske droneangrep skadet flere oljelageranlegg. I forrige måned ble to andre raffinerier i det sørlige Russland, inkludert Rosnefts store Tuapse-anlegg ved Svartehavet, angrepet.

I mars sa Ukrainas visestatsminister Olha Stefanishyna at oljeraffinerier i Russland er “absolutt legitime mål” fra et militært synspunkt.

Det er verdt å merke seg at Biden-administrasjonen har vært bekymret over ukrainske droneangrep i Russland. Dette var hovedsakelig på grunn av risikoen for å drive Brent-råoljeprisene over $100 per fat. Imidlertid har Biden i de siste ukene ‘gitt grønt lys‘ til Ukraina for å angripe dypt inne i Russland med amerikanske våpen.

Les også: Medvedev truer USA: Russiske våpen vil bli brukt mot vestlige land

Et hovedproblem er at hvis Ukraina fortsetter å målrette russisk oljestruktur, kan Moskva slå tilbake ved å angripe energiinfrastruktur som Vesten er avhengig av. Som Zerohedge nylig bemerket, inkluderer dette “CPC-rørledningen som transporterer olje fra Kasakhstan gjennom Russland til det globale markedet.”

Gitt all konflikten, fortsetter Biden-teamet å være svært bekymret fordi et energisjokk kan sende de innenlandske bensinprisene i USA opp til det politisk sensitive nivået på $4 per gallon før presidentvalget er over.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Hvilke norske meningsbærere mottar belønning fra Russland?

Hvilke norske meningsbærere mottar belønning fra Russland?

Det offentlige ordskiftet i Nettavisen er brutalt. Når de som
Polen forbereder militæret på fullskala konflikt, sier hærsjefen.

Polen forbereder militæret på fullskala konflikt, sier hærsjefen

Polen forbereder seg på en fullskala konflikt, ifølge landets hærsjef,