Macron tar Frankrike mot et "Frexit"-øyeblikk, advarer Michel Barnier
Bilde: fra video

Macron tar Frankrike mot et “Frexit”-øyeblikk, advarer Michel Barnier

Emmanuel Macron har ført landet sitt til kanten av et eget Frexit-øyeblikk, ifølge EUs sjefsforhandler for Brexit, Michel Barnier.

I et intervju med The Telegraph, uttrykte Barnier sin bekymring over at Frankrike ikke har tatt advarslene hans på alvor, angående migrasjon, sikkerhet, statens autoritet og utviklingen av de fattigste delene av landet.

Barnier, som skrev det første kapittelet av sine memoarer som en advarsel om at flere land kunne forlate EU hvis man ikke lærte av Brexit, ga en kopi til Macron kort tid etter at han sluttet som sjefsforhandler. Tre år senere mener Barnier at Macron ikke har lyttet til advarselen.

Barnier understreker viktigheten av å ta folks bekymringer i fattige regioner på alvor og trekker paralleller til Storbritannia, hvor slike bekymringer bidro til Brexit-stemmen. Han advarer mot en lignende utvikling i Frankrike.

Macron valgte nylig å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg, etter at hans sentrumsallianse ble knust av ytre høyre valget til Europaparlamentet.

Dette er et dristig trekk fra Macron, som håper å slå Marine Le Pens ytre høyre-nasjonale samling. Dersom hans liberale koalisjon lider et nytt nederlag, kan han bli tvunget til å utnevne en statsminister fra et annet parti, noe som vil redusere hans makt over innenrikspolitiske saker i de gjenværende tre årene av hans presidentperiode.

En meningsmåling fra Ifop gir Le Pen en klar ledelse med 34 prosent av stemmene foran første valgomgang 30. juni, med den venstreorienterte alliansen Ny Folkelig Front på 29 prosent og Macrons sentrumsallianse på 22 prosent. Skulle Le Pen vinne, vil hun trolig utnevne sin 28 år gamle protegé, Jordan Bardella, til statsminister.

Barnier advarer mot å undervurdere Le Pens euroskeptiske holdninger, til tross for at hun har tonet ned sin anti-EU retorikk de siste årene. Han minner om Le Pens hyllest til britiske velgere etter Brexit-avstemningen og uttrykker skepsis til at hun har endret sitt grunnsyn.

Selv om Macron fortsatt har håp, viser prognosene fra Harris Interactive at den nasjonale samlingen ikke vil oppnå flertall i nasjonalforsamlingen. I det franske valgsystemet må kandidatene sikre seg 12,5 prosent av de registrerte velgerne for å kvalifisere til andre valgomgang 7. juli.

Analytikere fra OpinionWay antyder at kandidater fra Macrons parti har større sjanse enn sosialister til å slå ytre høyre-kandidater i denne omgangen.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Nyhetssak: Andre runde av det franske parlamentsvalget

Andre runde av det franske parlamentsvalget

Populistene på høyresiden gjorde et overraskende godt valg i 1.
Skyting i tyrkisk bryllup i Thionville: To døde og to alvorlig skadet

Skyting i tyrkisk bryllup i Thionville: To døde og to alvorlig skadet

Dagen før den første delen av det franske nyvalget, skjer