Nyhetssak: Andre runde av det franske parlamentsvalget
Bilde: fra video

Andre runde av det franske parlamentsvalget

Populistene på høyresiden gjorde et overraskende godt valg i 1. omgang for én uke siden.

En samordnet innsats fra Macrons sentrumspartier og venstresiden har ført til at Nasjonal samling (Rassemblement National, RN) har falt til tredje plass i andre valgomgang i det franske parlamentsvalget.

Etter at Jordan Bardella og Marine Le Pens nasjonalister vant første valgomgang i forrige uke, trakk opposisjonspartiene 221 kandidater fra potensielle trevalgskamper mot RN i et forsøk på å holde dem unna makten.

Se Live oppdateringer her.

Det ser ut til å ha fungert.

Nasjonal samling gikk frem, men fikk ikke den brakseieren mange hadde spådd.

– Det franske folket har sagt sitt. Dette var en historisk valgdeltakelse. Dette er et historisk resultat for partiet, sa lederen for Nasjonal samling, Jordan Bardella.

NRK

Valget kommer etter president Emmanuel Macrons overraskende kunngjøring 9. juni om at nasjonalforsamlingen skulle oppløses, etter det europeiske valget som var preget av et stort nederlag for hans parti.

Det europeiske valget og første runde av parlamentsvalget så en spektakulær økning i oppslutningen til Marine Le Pens Rassemblement National (RN), som to ganger brøt 30%-grensen.

Det som står på spill i dagens valg er hvilken majoritet som vil fremstå for Frankrike, og hvilken regjering som vil styre i de kommende månedene.

Se valganalyse her.

Det er tre motstående blokker:

  • I sentrum: restene av Emmanuel Macrons parti, under merkelappen “Ensemble” (Sammen).
  • På venstresiden: en koalisjon som samler alle tidligere partier fra den forrige venstrekoalisjonen, med en assertiv ytre-venstre holdning, Nouveau Front Populaire (Ny Folkefront, eller NFP).
  • På høyresiden: RN og deres allierte, hovedsakelig fra en del av sentrum-høyre-bevegelsen Les Républicains (LR) og tidligere medlemmer av Reconquête, Éric Zemmours parti, som forlot med Marion Maréchal for å støtte en global allianse av høyresiden.

I en valgkrets kreves det 12,5% av stemmene i første runde for at en kandidat skal gå videre til andre runde. Derfor førte første runde til mer enn 300 trekantvalg, eller triangulaires, med kvalifisering av tre kandidater fra venstresiden, sentrum og høyresiden.

Venstresiden og sentrum, som har fremhevet en påstått trussel om en fascistisk regjering for Frankrike ved en RN-seier, forhandlet frem allianser i mange valgkretser for å samle sine krefter og slå RN. De ble enige om at en av deres kandidater skulle trekke seg for å ha bedre sjanse til å slå RN-kandidaten. Dette er en gjenskapning av den såkalte ‘republikanske fronten’ som har vært satt opp i flere tiår i Frankrike for å forhindre enhver form for valgseier for den nasjonalkonservative siden. Til slutt gjenstår bare 89 trekantvalg.

Noen tall å merke seg:

  • 577 valgkretser
  • 76 parlamentsmedlemmer allerede valgt i første runde, 501 skal velges 7. juli
  • 410 dueller, 89 trekantvalg (‘triangulaires’) og 2 firekantvalg
  • Valgdeltakelsen i første runde var den høyeste registrert siden 1981
  • 289 representanter kreves for absolutt majoritet. Foreløpig, ifølge meningsmålingene, er det ingen politisk kraft som forventes å nå det merket, noe som åpner for en mindretallsregjering, med en nasjonalforsamling delt mellom tre motstående blokker.

De fleste stemmelokaler stenger klokken 19.00. De første resultatene vil være kjent klokken 20.00. Stemmelokaler i store byer stenger klokken 20.00, så de endelige globale resultatene vil være kjent rundt klokken 22.00.

En valgdagsmåling fra Ifop som ble offentliggjort det valglokalene stengte i Frankrike klokken 20, tyder på at venstresidens «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP) er valgets vinner med 180–215 representanter i Nasjonalforsamlingen.

Document.no
Grafikk: Le Figaro

Se også: Valg i Frankrike: Forbereder seg på venstre-ekstreme opptøyer

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Skyting i tyrkisk bryllup i Thionville: To døde og to alvorlig skadet

Skyting i tyrkisk bryllup i Thionville: To døde og to alvorlig skadet

Dagen før den første delen av det franske nyvalget, skjer
Macron tar Frankrike mot et "Frexit"-øyeblikk, advarer Michel Barnier

Macron tar Frankrike mot et “Frexit”-øyeblikk, advarer Michel Barnier

Emmanuel Macron har ført landet sitt til kanten av et