Kickl og Orbán presenterer "patriotisk manifest"
Fotomontasje: Herbert Kickl og Viktor Orbán. Kilde: Skjermbilder fra Youtube.

Kickl og Orbán presenterer “patriotisk manifest”

"Om alt går etter planen, vil patrioter være i flertall i hele Vesten innen utgangen av året," håper Ungarns statsminister.

FPØ-leder Herbert Kickl tar imot Ungarns statsminister Viktor Orbán og Tsjekkias tidligere statsminister Andrej Babiš i Wien på søndag. Sammen med FPØs delegasjonsleder i EU-parlamentet, Harald Vilimsky, skal de avgi en erklæring på et hotell. De kaller det et “patriotisk manifest”. Orbán uttalte i en gjestekommentar for den ungarske avisen Magyar Nemzet at de europeiske høyrepartiene bør “danne sterke fraksjoner i Europaparlamentet”. Dette melder Kurier.at.

“To avgjørende hendelser finner sted på søndag – følg med på Paris og Wien,” skrev Orbán. Det italienske nyhetsbyrået ANSA tolket opprinnelig dette som en henvisning til en opptreden av Kickl på ORF. “I går tok også USA et stort skritt mot endring,” la Orbán til, med henvisning til president Joe Bidens mislykkede TV-opptreden i duellen med utfordreren Donald Trump. “Om alt går etter planen, og så sant Gud vil, vil patriotene være i flertall i hele den vestlige verden innen årets slutt. Fremover, team!”

Tredjeplass ved EU-valget

Orbáns høyrenasjonale parti Fidesz, som har hatt to tredjedels flertall siden 2010, tilhører for tiden ingen fraksjon i EU-parlamentet. De forlot Det europeiske folkepartiet (EPP) i 2021 etter flere års konflikter. Babiš’ opposisjonelle liberale protestbevegelse ANO forlot nylig også EU-liberale. “Vi har forlatt både fraksjonen ‘Renew Europe’ og partiet ALDE, fordi vi ikke har interesse for posisjoner,” skrev Babiš på X (tidligere Twitter) på mandag. Både Fidesz og ANO vant EU-valget i sine respektive land.

Les også: Den første tilbakevandringskommissæren i EU? – Hvordan Frihetspartiet i Østerrike vil forme Europa

FPØ og det franske Rassemblement National (RN), som har gode sjanser for seier ved parlamentsvalget på søndag, er ledende krefter i fraksjonen “Identitet og Demokrati” (ID) i EU-parlamentet. Den mer moderate euroskeptiske fraksjonen Europeiske Konservative og Reformister (ECR) har også blitt betydelig styrket på grunn av den italienske statsminister Giorgia Melonis valgseier, og er nå den tredje største kraften i Europaparlamentet.

Kulde mellom Meloni og Orbán

Meloni har i det siste vist Orbán en kald skulder. Fidesz’ prorussiske politikk blir ikke verdsatt i ECR, som også inkluderer det høyrenasjonale polske opposisjonspartiet PiS (Lov og Rettferdighet). Det nyvalgte EU-parlamentet samles til sitt konstituerende møte 16. juli.

Orbáns regjering overtar på mandag formannskapet i Rådet for Den europeiske union for et halvår. Landet, som har blitt kritisert for brudd på rettsstaten, setter sitt presidentskap under mottoet “Make Europe Great Again”, en referanse til Donald Trumps vellykkede valgkamp-slagord fra 2016.

Orban diskuterer tysk-ungarske økonomiske bånd og utfordringer i EU

I videoen under går Viktor Orban går i dybden på de tysk-ungarske økonomiske forholdene og de presserende utfordringene EU står overfor.

I dette intervjuet deler Orban innsikt fra sine nylige møter med toppledere i Europa og selskapsledere. Fra Mercedes’ massive investering i Ungarn til de bredere økonomiske og politiske endringene i Europa, oppdag hvordan disse utviklingene påvirker Ungarn og dets plass i den globale økonomien.

Les også: Viktor Orbán: Det pågår en befolkningsutskifting i Europa

Orban tar også opp nøkkelspørsmål som teknologisk transformasjon, viktigheten av frie markeder og Ungarns holdning til migrasjon og krig.Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem