Orbán på fredsoppdrag: Besøker Kina og USA etter møter i Kyiv og Moskva
Foto: Viktor Orbán og Xi Jinping. Bilde fra Facebook.

Orbán på fredsoppdrag: Besøker Kina og USA etter møter i Kyiv og Moskva

Med Ungarn som formann i EU-rådet, søker Orbán å finne en løsning på krigen i Ukraina ved å fremme dialog mellom verdensmaktene.

Ungarns statsminister Viktor Orbán fortsatte sitt fredsoppdrag med en tur til Kina før han reiste videre til USA mandag 8. juli. Etter å ha besøkt Kyiv og Moskva forrige uke, dro han til hovedstedene i de to globale maktene som, ifølge statsministeren, har evnen til å påvirke utfallet av krigen mellom Russland og Ukraina. Ungarn overtok formannskapet i EU-rådet 1. juli, og Orbán bruker denne rollen til å fremme sitt “fredsoppdrag,” et forsøk på å få slutt på krigen i Ukraina. Selv om statsministeren gjorde det klart at han ikke har mandat til å forhandle på vegne av de andre EU-medlemsstatene, sa han at han ønsket å finne ut hvor langt Ukraina og Russland var villige til å gå – og oppdatere de andre EU-medlemsstatene om sine funn.

Siden Russlands invasjon av Ukraina startet, har Ungarn vært det eneste EU-landet som har oppfordret til våpenhvile og fredsforhandlinger i stedet for å forlenge krigen ved å sende våpen til Ukraina. Som vi nylig rapporterte, besøkte Orbán både Kyiv og Moskva forrige uke i et forsøk på å snakke med begge deltakerne i krigen som nå har rast i nesten to og et halvt år. Han ble kritisert av EU-ledere for å snakke med Russlands president Vladimir Putin, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen uttalte at “ettergivenhet vil ikke stoppe Putin.”

Les mer: Viktor Orbán: Det pågår en befolkningsutskifting i Europa

Imidlertid sa Balázs Orbán, statsministerens politiske rådgiver (ikke i slekt med Viktor Orbán), i et intervju søndag at Ungarns EU-formannskap gir en god mulighet til å åpne kommunikasjonskanaler mellom krigens parter. Da han avduket formannskapets agenda i juni, sa Ungarns EU-minister János Bóka at “EU må garantere sikkerheten og freden i Europa, og alle våre prioriteringer vil bli tolket innenfor denne rammen.” I en kort video lastet opp på hans X-konto etter møtet med Kinas president Xi Jinping i Beijing, sa statsministeren: “Selvfølgelig har de stridende parter det siste ordet i krigen, men tre verdensmakter har en avgjørende innflytelse: Kina, USA og EU. De påvirker også når denne krigen vil ende.”

I Beijing sa Orbán at han hadde diskutert Kinas fredsplan med Xi, og sa at “Kina er den eneste verdensmakten som har vært tydelig forpliktet til fred fra begynnelsen.” Kinas og Brasils veikart sier at “dialog og forhandling er den eneste levedyktige veien ut av krisen.” Kina deltok ikke på et vestlig støttet fredstoppmøte som ble holdt i Sveits forrige måned, og sa at det er meningsløst å holde en slik konferanse uten deltakelse fra en av de stridende parter, Russland. Ifølge AP-rapportering ba Xi, etter møtet med Orbán, Russland og Ukraina om å stoppe kampene—og andre stormakter om å skape et miljø som fremmer samtaler.

“Kina har en fredsplan. Amerika har en krigspolitikk. Og Europa, i stedet for å ha sin egen strategiske tilnærming, kopierer simpelthen den amerikanske posisjonen,” sa Viktor Orbán til den tyske avisen Die Welt i et intervju kort tid før turen til Beijing.

Les mer: Ungarns statsminister Orbán hyller EU-valgseieren som et mandat for fred og mot innvandring

Etter besøket i Beijing, fløy Orbán rett til Washington, D.C., hvor han skal delta på NATO-toppmøtet som begynner tirsdag. Medlemsstatene planlegger å love å fortsette å sende våpen og ammunisjon til Ukraina på dagens nivå i minst ett år til. NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sa at alliansens 32 medlemsland har brukt rundt 40 milliarder euro hvert år på militært utstyr til Ukraina siden krigen begynte, og at dette bør være “et minimumsnivå” fremover. Før toppmøtet gikk det rykter om at Orbán ville møte tidligere president Donald Trump, som har hevdet at han kunne avslutte krigen innen 24 timer etter å ha flyttet tilbake til Det hvite hus. Orbán støtter åpenlyst Trumps presidentkandidatur, og har uttalt at den tidligere presidenten ville bringe fred tilbake til Ukraina. “Statsminister Orbán, som min far, ønsker å se FRED brakt tilbake til verden. Nok av de konstante krigene og de endeløse summene penger for å finansiere dem. … Fred må være det ultimate målet,” postet Donald Trump Jr.—Trumps sønn, som nylig besøkte Budapest—på X.

Den ungarske analytikeren Gábor Török kalte Orbáns “fredsoppdrag” en internasjonal suksesshistorie, og la til at statsministeren er i stand til å utnytte det faktum at Ungarn holder EU-formannskapet. “De kalkulerte og presist leverte angrepene styrker ham egentlig bare nå … samtidig blir en sterk fraksjon opprettet [i Europaparlamentet] som den internasjonale pressen tydelig assosierer med navnet til den ungarske statsministeren,” skriver Gábor Török.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Kickl og Orbán presenterer "patriotisk manifest"

Kickl og Orbán presenterer “patriotisk manifest”

"Om alt går etter planen, vil patrioter være i flertall
Fire amerikanske lærere knivstukket i Kina

Fire amerikanske lærere knivstukket i Kina

Fire amerikanske høyskolelærere fra et college i Iowa ble knivstukket