Ungarns statsminister Orbán hyller EU-valgseieren som et mandat for fred og mot innvandring
Foto: Victor Orbán. Skjermdump fra Facebook.

Ungarns statsminister Orbán hyller EU-valgseieren som et mandat for fred og mot innvandring

"Vi har slått den gamle opposisjonen og nå har vi slått den nye opposisjonen," sa Viktor Orbán til sine tilhengere.

Ungarns regjerende Fidesz-parti vil fortsatt sende flest MEP-er til Europaparlamentet, samtidig som de opprettholder sin betydelige ledelse i kommuner og regionale forsamlinger, fortalte statsminister Viktor Orbán.

“På søndag ble fredspolitikken bekreftet,” sa Orbán til pressen og lovet å intensivere innsatsen for å få til umiddelbare fredsforhandlinger i Ukraina.

Han sa at velgerne oppfordret EU til å “stoppe krig, stoppe kjønnsideologi, stoppe migrasjon og stoppe Soros.”

“Skjebnen har en sans for humor, for den skrev ut (opposisjonens sentrumsparti) Momentum fra ungarsk historie i Paris-OL-året,” sa han, med henvisning til det liberale partiets gjennombrudd med “NOlimpia”-kampanjen. Momentum ble kjent i 2017 da de startet en folkeavstemningsinitiativ mot regjeringens forsøk på å få OL 2024 til Budapest, noe som til slutt tvang regjeringen til å trekke sitt bud.

Les også: Snik-EUismen må stoppes

Momentum hadde to MEP-er, men klarte denne gangen ikke å få noen representanter i Europaparlamentet.

Opposisjonspartiene – både venstre og høyre – mistet til sammen 6 av sine 8 MEP-seter av de totalt 21 setene tildelt Ungarn. Den regjerende Fidesz-Kristendemokratiske koalisjonen mistet også to seter, men forble den største gruppen med 11 MEP-er.

Den største enkeltvinneren var Péter Magyar, separert ektemann til tidligere justisminister Judit Varga, som kom i rampelyset i mars etter at hans kone trakk seg som lederkandidat etter en benådingsskandale, som også førte til president Katalin Nováks avgang.

Magyar fikk deretter mye medieoppmerksomhet, som han brukte til å effektivt kapre et marginalt sentrumsparti, Respekt og Frihet (Tisztelet és Szabadság eller TISZA).

Magyar stilte med en løst definert sentrum-høyre agenda basert på å motsette seg den nåværende regjeringen og gikk fra null til syv MEP-er, og ble det største opposisjonspartiet i landet.

Les også: Venstreorientert belgisk statsminister trekker seg: Høyrepopulistiske partier på fremmarsj

Valget om den omstridte borgermesterstillingen i Budapest førte til seier for den sittende liberale borgermesteren Gergely Karácsony, men kun med en svært knapp margin på 0,04 prosent, eller 324 stemmer av totalt 781 547 stemmer. Dette førte til at hans motstander, Dávid Vitézy, sa at han vil be om en omtelling. Han kan imidlertid kun gjøre det hvis han leverer inn klager på spesifikke uregelmessigheter i konkrete valgkretser og støtter dette med bevis.

På valgnatten sa Orbán at partiets dobbel seier forsterket regjeringens beslutning om å holde kursen.

“Det ungarske folket, understreket han, har gjort det klart at de som jobber mot sitt land i Brussel vil bli straffet. De stemte dem alle ut,” sa Orbán. “I dag har vi beseiret den gamle opposisjonen, vi har beseiret den nye opposisjonen, og uansett hva de kaller ‘Soros’ opposisjon, vil vi beseire den,” la han til.

Illustrasjon: Kjell Schevig.
Forige innlegg

Har norske velgere blitt masochister?

Illustrasjonsbilde: Antony Blinken.
Neste innlegg

USA vurderer sololøp og ensidige forhandlinger med Hamas

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

EU-valget: Hvordan etnisk stemmegivning splitter Frankrikes ungdom

EU-valget: Etnisk stemmegivning splitter Frankrikes ungdom

En undersøkelse viser at både den franske venstresiden og Le
EU-valget: AfD vokser mest blant unge velgere under 24 år

EU-valget: AfD vokser mest blant unge velgere under 24 år

En økning på 12 prosentpoeng, og dermed den største veksten