Polen forbereder militæret på fullskala konflikt, sier hærsjefen.
Foto: Wieslaw Kukula. Skjermbilde fra X.

Polen forbereder militæret på fullskala konflikt, sier hærsjefen

Polen forbereder seg på en fullskala konflikt, ifølge landets hærsjef, general Wieslaw Kukula. Kunngjøringen kom under NATO-toppmøtet denne uken, hvor flere tiltak som eskalerer spenningen med Russland ble avduket, inkludert en rekke lands beslutning om å sende F-16 jagerfly og luftvernforsvarssystemer til Ukraina.

NATO-toppmøtet i Washington DC denne uken har ført til flere betydelige kunngjøringer som samlet markerer en betydelig opptrapping i forholdet til Russland.

På tirsdag avslørte president Biden at USA sender dusinvis av luftvernforsvarssystemer til de ukrainske styrkene, som svar på økte russiske luftangrep.

Videre bekreftet en felles uttalelse fra Washington, Haag og København — at et første parti av amerikansk-produserte F-16 jagerfly er på vei til Ukraina. Dette alene utgjør en massiv eskalering, da Moskva allerede har lovet at de vil rette seg mot disse flyene.

På onsdag kom nok en ultra-provokativ kunngjøring rettet mot å ‘avskrekke’ Moskva. Polens hærsjef, general Wieslaw Kukula, oppfordret sitt land til å forberede soldatene sine på en fullskala konflikt.

Les mer: NATO vurderer å innføre flyforbudssone over Vest-Ukraina

“I dag må vi forberede våre styrker på fullskala konflikt, ikke en asymmetrisk type konflikt,” sa general Kukula på en pressekonferanse. “Dette tvinger oss til å finne en god balanse mellom grenseoppdraget, og å opprettholde intensiteten i treningen i hæren”, fortsatte han. Hans henvisning til ‘grenseoppdraget’ peker på de pågående spenningene med Hviterussland, en nær russisk alliert, som utgjør en del av ‘Unionstaten‘. Polen har nylig implementert sitt “Østskjold”-program, et initiativ på 2,5 milliarder dollar for å styrke forsvaret langs Polen-Hviterussland-grensen.

Siden 2021 har Hviterussland blitt anklaget for bevisst å oversvømme den polske grensen med migranter fra Midtøsten, som en form for hybridkrigføring. EU har anklaget president Alexander Lukashenko for å orkestrere en grensekrise for å binde opp polske tropper og grensevakter. En annen bekymring er at Kinas militære nylig har startet øvelser med hviterussiske styrker i Brest, som ligger bare noen kilometer fra den polske grensen.

Ifølge flere detaljer fra onsdagens polske militærkunngjøring fra Reuters: “Under samme arrangement sa viseforsvarsminister Pawel Bejda, at antallet tropper som vokter Polens østlige grense vil økes til 8,000 (fra dagens 6,000) fra august, med en ekstra reserve på 9,000 som kan mobiliseres innen 48 timers varsel.”

Warszawa har også gjennomført en stor rekrutteringskampanje for raskt å øke størrelsen på sine væpnede styrker. Dette skjer på et tidspunkt da NATO-landet på østflanken i økende grad knytter sin skjebne til Ukraina. Den nåværende størrelsen på de polske væpnede styrkene er vanligvis estimert til 190,000 personell, men Warszawa ønsker å øke dette til 300,000 tropper innen noen få år.

Les mer: Flertallet av europeere tror ikke at Ukraina kan vinne

På mandag møtte president Zelensky den polske statsministeren Donald Tusk i Warszawa, hvor de to signerte en enestående militæravtale. Zelensky fremhevet deretter en bestemmelse som tillater Polen å avskjære russiske missiler over ukrainsk territorium, hvis de anses som en trussel mot Polen og dets befolkning.

Gjennom hele Ukraina-krigen har Polen opprettholdt en muskuløs, haukaktig holdning til Russland, og har kritisert forsøk på fredelige forhandlinger.

Bare denne uken gjentok Polens president Andrzej Duda at Ukraina ikke må gi fra seg noe territorium til Russland i bytte mot fred. På tirsdag sa han: “Hvis det er noen som vil gi Russland en bit av ukrainsk land og de ikke er ukrainske, så la dem gi en bit av sitt eget land til Russland fordi det er lett å gi bort en bit av andres land.”

“Jeg ønsker at denne krigen skal ende så snart som mulig. Imidlertid kan den ikke ende, den må ikke ende med Russlands seier fordi hvis det skjedde, vil vi ha en ny krig snart fordi Russland vil angripe igjen,” la Duda til. President Biden erklærte også i sin tale på NATO-toppmøtet på tirsdag at Ukraina vil seire mot Russland, til tross for de omfattende rapportene om at ukrainske styrker har lidd av en alvorlig mangel på mannskap. Han sa kraftfullt: “Ukraina kan og vil stoppe Putin.”

Alt dette synes imidlertid som en ‘blind eskalering’ uten ende eller uten strategi… en oppskrift på å trekke NATO direkte inn i en tredje verdenskrig med atomvåpenmakten Russland.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Hvilke norske meningsbærere mottar belønning fra Russland?

Hvilke norske meningsbærere mottar belønning fra Russland?

Det offentlige ordskiftet i Nettavisen er brutalt. Når de som
Kraftige russiske angrep mot Ukraina: barnesykehus rammet

Kraftige russiske angrep mot Ukraina: barnesykehus angivelig rammet

Minst 20 personer har blitt drept etter at Russland gjennomførte