Tilkarringsindustrien: Freyr-gründer har solgt seg ut av det statlig støttede batteriselskapet
Tilkarringsindustrien: Freyr-gründer har solgt seg ut av det statlig støttede batteriselskapet

Tilkarringsindustrien: Freyr-gründer har solgt seg ut av det statlig støttede batteriselskapet

Norske myndigheter trosset advarsler om uheldige insentiver.

Torstein Dale Sjøtveit, tidligere styreleder i Freyr, har solgt hele sin eierandel i det statlig støttede batteriselskapet og sikret seg flere hundre millioner kroner i prosessen. Det melder Finansavisen.

Sjøtveit var i rampelyset i fjor høst da han solgte en betydelig mengde aksjer kort tid før Freyr la frem en kvartalsrapport som varslet en midlertidig nedstengning av fabrikken i Mo i Rana. Dette førte til en dramatisk nedgang i aksjekursen.

Nye regnskapstall viser at Sjøtveit kvittet seg med resten av aksjene i selskapet mot slutten av fjoråret. Han eide aksjene gjennom investeringsselskapet ATS, hvor han eier 26 prosent, mens resten eies av hans kone og tre barn. Freyr ble børsnotert i 2021, og Sjøtveit begynte å selge aksjer allerede året etter.

Ifølge Finansavisen viser årsrapporten til ATS for 2023 at de finansielle anleggsmidlene er oppført som null, noe som indikerer at aksjene i Freyr sannsynligvis er blitt solgt. Sjøtveit har oppnådd betydelige gevinster gjennom sin involvering i Freyr, med finansinntekter på 216 millioner kroner i 2023. Han har valgt å ikke kommentere informasjonen presentert av Finansavisen og har heller ikke gitt opplysninger om hvorvidt han fortsatt eier Freyr-aksjer.

Freyr skulle være et norsk industrieventyr

Freyr, som har mottatt 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova, har valgt å satse på batteriproduksjon i USA. Dette valget kommer som en følge av manglende støtte fra norske og europeiske myndigheter sammenlignet med USA, som gjennom subsidiepakken Inflation Reduction Act (IRA) har gitt omfattende støtte til batteriindustrien.

Denne avgjørelsen har møtt kritikk fra lokalmiljøet i Mo i Rana, som hadde håpet på økonomisk vekst som følge av Freyrs investeringer. Begrunnelsen for å legge planene i Norge på is har skapt debatt om rammevilkårene for norsk batteriindustri og statens rolle i å støtte fremtidens grønne næringer.

Økonom Steinar Juel tok kraftig oppgjør med «tilkarringsindustrien»: – En varslet krise

Økonom Steinar Juel var kritisk både til kriserammede Freyr og konkurrenten Morrow Batteries, og mente løftene om statlig støtte hadde gått for langt.

– Dette fremstår for meg som en varslet krise, sa Civita-økonom Steinar Juel, tidligere medlem av Norges Banks hovedstyre, til Dagens Næringsliv i november 2023.

Juel mente regjeringen hadde skapt store forventninger om støtte, som igjen førte til at aktørene ble mest opptatt av lobbyvirksomhet. Vestre hadde selv sagt at regjeringen var utsatt for store forventninger om mer støtte, ikke bare fra industrien direkte, men også fra NHO og LO.

– Det er et usedvanlig farlig politisk spill som regjeringen har drevet med fra dag én, og det har bidratt til at vi har fått denne situasjonen, sa Juel.

Vestre hadde riktignok sagt at Norge ikke kunne drive et subsidiekappløp med andre land. Dette mente Juel var svært klokt.

– Etter min oppfatning må vi bare være kyniske nå. Det som har vært gjort, er dumt, og vi kan ikke bare fortsette med det.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.