Pressebilde sluppet av det israelske forsvaret.
Pressebilde sluppet av det israelske forsvaret.

Israels øverste generaler godkjenner kampplaner for offensiv i Libanon

Det israelske forsvaret (IDF) kunngjorde tirsdag at planer om å iverksette en offensiv i Libanon mot Hizbollah formelt er godkjent.

IDF uttalte videre at de forbereder seg på å “øke beredskapen i feltet” i en situasjon som forverrer seg, ettersom den iranskstøttede libanesiske paramilitære gruppen de siste dagene har sendt hundrevis av droner og missiler inn i Nord-Israel. Uttalelsen spesifiserte at “operative planer for en offensiv i Libanon ble godkjent.” Militæret opplyste at sjefen for IDFs nordkommando, generalmajor Ori Gordin, og sjef for operasjonsdirektoratet, generalmajor Oded Basiuk, hadde gitt sin endelige godkjenning av kampplanene for Libanon.

Om operasjonen vil bli iverksatt gjenstår imidlertid å se, ettersom utenlandsk diplomatiske innsats også intensiveres.

Les også: USA advarer: Israel kan bli dratt inn i krig med Hezbollah uten en klar strategi

Under en ettermiddagsorientering ble Pentagon-talsmann, generalmajor Patrick Ryder, spurt av journalister om de nylig godkjente israelske kampplanene. Han svarte: “Jeg vil ikke spekulere i hypotetiske situasjoner og spekulere i hva som kan skje, annet enn å si at ingen ønsker å se en bredere regional krig.”

Hizbollah har sterkt signalisert at de kan angripe Israels tredje største by Haifa, noe som vil markere en alvorlig opptrapping, etter at Israel har gjennomført luftangrep så dypt inne i Libanon som Baalbek, samt nær den syriske grensen i nordøst.

President Bidens utsending, Amos Hochstein, har vært i både Israel og Libanon for å forsøke å overbevise tjenestemenn på begge sider om å unngå opptrapping; imidlertid har USA ikke direkte kontakt med Hizbollah, men går vanligvis gjennom libanesiske myndighetsformidlere. Det hvite hus har advart om at en utvidet israelsk offensiv i Libanon vil være katastrofal for både Israel og hele regionen, ettersom krigen kan utvides til å inkludere Iran.

Les også: Israelske myndigheter avslørt i omfattende påvirkningsoperasjon mot USA

Israelske tjenestemenn har sagt at IDF er klare til å “ødelegge” Hizbollah, og søndag sa IDF-talsmann, admiral Daniel Hagari, at “Hizbollahs økende aggresjon bringer oss til randen av det som kan bli en bredere opptrapping, en som kan ha ødeleggende konsekvenser for Libanon og hele regionen.”

Tidligere denne måneden sa statsminister Benjamin Netanyahu: “Den som tror han kan skade oss, og at vi vil svare ved å sitte stille, tar feil.” Han la til på et tidspunkt da massive branner spredte seg i nord på grunn av konstante Hizbollah-drone- og missilangrep: “Vi er forberedt på svært intense tiltak i nord.” For tiden er det rundt 100,000 israelske innbyggere som fortsatt er utenfor sine hjem og lokalsamfunn på grunn av den vedvarende trusselen om rakettangrep.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.