Israelske myndigheter avslørt i omfattende påvirkningsoperasjon mot USA
Illustrasjonsbilde.

Israelske myndigheter avslørt i omfattende påvirkningsoperasjon mot USA

En ny avsløring fra The New York Times har avdekket at israelske myndigheter har gjennomført en omfattende påvirkningskampanje på sosiale medier for å sikre fortsatt amerikansk støtte til Israels militære operasjoner. Israel benekter avsløringene, til tross for omfattende bevismateriale.

Kampanjen, som angivelig startet i oktober i fjor, har brukt millioner av dollar på å opprette hundrevis av falske kontoer og nettaviser for å spre pro-israelsk propaganda rettet mot amerikanske politikere, spesielt Demokrater. Den israelske regjeringen skal ha gitt grønt lys til påvirkningsoperasjonen som involverte et politisk markedsføringsbyrå basert i Tel Aviv. 

Byrået, som mottok rundt 2 millioner dollar for oppdraget, opprettet hundrevis av falske kontoer på sosiale medieplattformer som Facebook, Instagram og X (tidligere Twitter). Disse kontoene, som utga seg for å være vanlige amerikanske borgere, spredte meldinger som støttet Israels krigføring mot Gaza og oppfordret amerikanske politikere til å fortsette våpenleveranser til Israel.

For å produsere og distribuere innholdet, ble det tatt i bruk kunstig intelligens, inkludert OpenAIs ChatGPT, for å skape KI-baserte innlegg. Disse innleggene var designet for å undergrave påstander om krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd begått av Israel, samt å svekke tilliten til palestinske menneskerettighetsgrupper.

Meta bekrefter, Israel benekter

Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, bekreftet at de hadde identifisert og fjernet over 500 falske kontoer knyttet til Israel. Ifølge Metas rapport publiserte disse kontoene tusenvis av koordinerte kommentarer hver uke, som alle hadde til hensikt å påvirke amerikanske politikere og offentligheten.

– Vi har funnet og stengt ned flere kontoer som vi kunne knytte til denne operasjonen, uttalte en talsperson for Meta til The Verge

– Disse kontoene brøt våre retningslinjer for autentisk oppførsel, og vi jobber kontinuerlig med å forhindre slik misbruk på våre plattformer.

Til tross for de klare bevisene fra Meta og rapporter fra interne kilder, nekter israelske myndigheter for å ha noen rolle i kampanjen. Det israelske utenriksdepartementet har utstedt en uttalelse der de avviser enhver involvering i operasjonen.

– Den israelske regjeringen har ikke autorisert eller deltatt i noen form for slik operasjon, sa en talsmann for utenriksdepartementet til The New York Times

– Vi tar avstand fra slike handlinger og respekterer de internasjonale normene for politisk kommunikasjon.

Økende kritikk og internasjonale reaksjoner

Denne avsløringen kommer på et kritisk tidspunkt, med økende internasjonal kritikk mot Israel på grunn av det høye antallet sivile dødsfall som følge av deres bombing av Gazastripen siden oktober i fjor. Titusenvis av mennesker har mistet livet, og bilder av drepte palestinske barn har rystet verdenssamfunnet.

I en relatert avsløring rapporterer Politico at minst 128 amerikanske kongressmedlemmer ble målrettet av den israelsk tilknyttede operasjonen for å spre pro-israelsk militært innhold under den pågående krigen i Gazastripen. Operasjonen, som først ble kjent i mars, involverte rundt 600 falske profiler som publiserte mer enn 2 000 koordinerte kommentarer hver uke som støttet Israels militære handlinger og avfeide påstander om menneskerettighetsbrudd.

Data fra FakeReporter, gruppen som først avslørte nettverket, viser at innleggene var rettet mot sosiale mediekontoer til minst 128 amerikanske lovgivere, inkludert fremtredende politikere som Senatets minoritetsleder Chuck Schumer, og representantene Jim Clyburn, Ilhan Omar og Shontel Brown.

– Dette er en alvorlig sak som krever grundig etterforskning, uttalte senator Richard Blumenthal til Politico. 

– Vi kan ikke tillate at utenlandske regjeringer manipulerer våre politiske prosesser gjennom desinformasjon og falske kontoer.

Tyske initiativ mot Pride-ideologien har spredd seg til Norge: Møt #Stolthetsmåned
Forige innlegg

Tysk initiativ mot Pride-ideologien har spredd seg til Norge: Møt #Stolthetsmåned

Australia mislykkes i å tvinge X til å sensurere innhold
Neste innlegg

Australia mislykkes i å tvinge X til å sensurere innhold

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.