Troll, trollere, trollest.
Illustrasjonbilde.

Troll, trollere, trollest

Hvorfor hører vi ikke mer om de amerikanske og israelske trollfabrikkene?

Av: Lars Birkelund.

Nå som det er så mye prat om russiske trollfabrikker og deres ‘herjinger’ i sosiale medier etc, er det viktig med en påminnelse om hvem som har trollet oss mer enn noen andre, også lenge før det fantes sosiale medier.

“Det amerikanske forsvarsdepartementet er i ferd med å utvikleplaner om å fôre ikke-amerikanske medier med desinformasjon” – Stavanger Aftenblad 20. februar 2002.

“Avslørt: USAs spionoperasjon som manipulerer sosiale medier. Militærets ‘sock puppet’-programvare skaper falske nettidentiteter for å spre pro-amerikansk propaganda” – The Guardian 17. mars 2011.

“Israel utdanner sionistiske troll til å manipulere innhold på nettet” – Sott 6. oktober 2012.

“Israel ønsker å ansette universitetsstudenter til å legge ut pro-israelske meldinger på sosiale medienettverk” – AP 14. august 2013.

“En av de mange presserende historiene som gjenstår å fortelle fra Snowden-arkivet, er hvordan vestlige etterretningsbyråer forsøker å manipulere og kontrollere nettbaserte diskurser med ekstreme taktikker for bedrag og ødeleggelse av omdømme” – The Intercept 24. februar 2014. Hvem driver med ødeleggelse av omdømme i Norge? Blant annet Helsingforskomitéen, som jeg kommer tilbake til.

“USA opprettet i hemmelighet ‘cubansk Twitter’ for å skape opptøyer og undergrave regjeringen der” – The Guardian 3. april 2014.

Her den tyske journalisten/redaktøren Udo Ulfkotte om hvordan han og andre vestlige journalister blir “educated to lie” av CIA. Intervjuet ble gjort i 2014 ifbm ‘Gekaufte journalisten’, hans bok om emnet. Det har blitt slettet fra Youtube flere ganger. Her min artikkel om ham og boka.

“Den britiske hæren skal opprette en ny enhet for psykologisk og sosial mediekrigføring for å hjelpe Storbritannia å ‘kjempe i informasjonsalderen’ og kontrollere ‘narrativet’ om krigføring”. Channel 4 31. januar 2015.

“Amerikanske tjenestemenn vil ikke si om et nytt anti-russisk propagandaprosjekt er rettet mot amerikanere” – The Nation 9. mars 2017.

“Dette hemmelige nettverket har til oppgave å drive påvirkning av presse, andre meider, politikere og beslutningstakere til å føre en mer anti-russisk og pro-NATO-politikk. De er sammen om å drive svart propaganda når det trengs og samordne pressa og den sivile offentligheten med de militære” – Steigan 13. januar 2019.

“Facebook har nå stengt ute et israelsk selskap som har benyttet 65 ulike kontoer, 161 sider, flere titalls grupper og fire Instagram-kontoer for å spre falske nyheter, rettet mot land der det ble holdt valg” – NRK 18. mai 2019.

“Avslørt: Den enorme pro-ukrainske ‘bot-hæren’ designet for å påvirke vestlige beslutningstakere” – RT 10. september 2022.

“Klager over at det amerikanske militærets påvirkningsoperasjoner ved bruk av Facebook og Twitter har vakt bekymring i Det hvite hus og føderale byråer.” – Washington Post 19. september 2022.

“Israel brukte falske kontoer for å påvirke amerikanske politikere” -Tek.no 6/6 2024.

Til slutt en av mine artikler om det jeg gjerne kaller en norsk trollfabrikk, nemlig Den norske Helsingforskomité.

Ny rapport: Barnevernet svikter på en lang rekke områder
Forige innlegg

Ny rapport: Barnevernet svikter på en lang rekke områder

Brannstasjon lagt ut for salg på Finn
Neste innlegg

Brannstasjon lagt ut for salg på Finn

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.