Noa Argamani
Foto: Skjermdump fra Youtube.

USA innrømmer rolle i israelsk redningsoperasjon som drepte over 200 palestinere

Sullivan: "uskyldige mennesker ble drept" i lørdagens operasjon for å frigjøre 4 gisler.

USA har benektet pågående anklager om at de var militært involvert i Israels raid på lørdag, mot en Hamas-bastion i sentrale Gaza, som resulterte i at fire gisler, som ble kidnappet 7. oktober, ble reddet i live.

Saken fortsetter under.

“Det jeg kan si er at det ikke var noen amerikanske styrker, ingen amerikanske soldater på bakken, involvert i denne operasjonen. Vi deltok ikke militært i denne operasjonen,” sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i et intervju med CNN på søndag. Det har vært utbredte påstander om at amerikanske spesialstyrker var til stede i en eller annen kapasitet, men dette har ikke blitt bekreftet.

Det har imidlertid blitt rapportert at “en amerikansk tjenestemann fortalte Axios at amerikansk personell i Israel støttet innsatsen for å redde de fire gislene.” Det nøyaktige nivået av ‘støtte’ og detaljer om denne involveringen har ikke blitt avslørt, men The New York Times har så langt beskrevet at amerikanske tjenestemenn i Israel har gitt “etterretning og annen logistisk støtte.”

Til tross for at frigjøringen av de fire gislene var en klar seier for Israel, som også ble gratulert av Det hvite hus, ble det raskt kjent at flyktningleiren i Nuseirat ble hardt rammet under operasjonen.

Over 200 palestinere drept

Hamas hevder at minst 274 mennesker ble drept, for det meste sivile, i de omfattende angrepene som angivelig banet vei for at elitestyrken kunne gå inn og redde gislene under kraftig ild. Israel iverksatte betydelige angrep på det omkringliggende området for å beskytte redningsteamet.

Sullivan bekreftet under det samme CNN-intervjuet at “uskyldige mennesker ble drept” i den israelske militæroperasjonen for å frigjøre gisselene. Han sa imidlertid ikke hvor mange sivile ofre det var. “Vi, USA, er ikke i posisjon til å gi en endelig uttalelse om det. De israelske forsvarsstyrkene har oppgitt ett tall. Helsedepartementet i Gaza, som drives av Hamas, har oppgitt et annet tall,” sa Sullivan.

“Men vi vet dette, Dana. Uskyldige mennesker ble tragisk drept i denne operasjonen. Det eksakte antallet vet vi ikke, men uskyldige mennesker ble drept. Og det er hjerteskjærende. Det er tragisk,” la han til. Han fortsatte med å si noe som kan sees som en indirekte kritikk av Netanyahus beslutninger. Han understreket at Biden “mener den beste måten å få alle gislene hjem på er gjennom en avtale der de blir hentet ut diplomatisk, uten behov for militæroperasjoner for å få ut hvert eneste gissel.”

“I fravær av det, uten at Hamas sier ja til avtalen, vil vi dessverre fortsette å se pågående konflikt og militæroperasjoner der Israel gjør forsøk på å hente sine borgere og, for å være ærlig, også hente amerikanske borgere. Det vi helst ønsker å se er en våpenhvile der gislene blir hentet ut fredelig,” la han til.

En stor påstand som verken USA eller Israel har erkjent, er at israelerne fraktet elitestyrker inn i sentrale Gaza ved å bruke en humanitær hjelpetransport fra den amerikansk-konstruerte kaien som en avledningsmanøver. Noen videoer har sirkulert som hevder å vise dette, men det er ennå ikke noen vesentlig bevis som bekrefter det. Men det finnes noen videobevis som viser at Pentagon’s humanitære kai-lokasjon ble brukt av israelske styrker, i det minste som et utgangspunkt.

Saken fortsetter under.

Middle East Eye forklarer videoen:

Med henvisning til en kilde kjent med saken, rapporterte CNN at det ikke var “noen amerikanske soldater på bakken,” og la til at den amerikanske cellen har vært på plass siden 7. oktober og støttet Israel med informasjonsinnhenting.

Imidlertid viste videoer som sirkulerte på lørdag en helikopter som tok av fra stranden i Gaza med den amerikanske kaien i bakgrunnen.

To amerikanske tjenestemenn fortalte CBS News at kaien ikke ble brukt i operasjonen, og i en rekke uttalelser som ble utgitt senere på lørdag, sa US Central Command (Centcom) at “kai-anlegget, inkludert utstyret, personellet og eiendelene, ikke ble brukt i operasjonen for å redde gislene i Gaza i dag.”

På lørdag bekreftet The Times of Israel’s sjefsmilitærkorrespondent Emanuel Fabian at videoen viste et IDF-helikopter som hentet et gissel: “Opptak viser en av gislene (sannsynligvis Noa Argamani) som blir hentet fra Gaza-stripen i et helikopter etter å ha blitt reddet fra Hamas-fangenskap i Nuseirat,” skrev han på X. En første kommentator bemerket hva som tydelig kan sees i umiddelbar bakgrunn, “Rett ved siden av den amerikanske kaien?”

US Central Command (CENTCOM) forsøkte å adressere påstander om at Gaza-kaien ble brukt i lørdagens israelske militæroperasjon:

På søndag hevdet Hamas’ væpnede fløy at tre israelske gisler ble drept, inkludert en amerikansk statsborger (dobbelt statsborgerskap), under Israels redningsoperasjon i Gaza. Hamas sier også at hele operasjonen resulterte i et massakre av sivile i området, spesielt i en flyktningleir. En øyenvitnebeskrivelse er som følger:

“Okkuperingsmakten har utslettet Nuseirat flyktningleir. Uskyldige og ubevæpnede sivile ble bombet i hjemmene sine. Jeg har aldri sett noe lignende. Det er en katastrofe,” sa den lokale beboeren Nidal Abdo til Middle East Eye.

“Jeg kom fra leiren til sykehuset til fots. Jeg kan ikke beskrive hvordan vi flyktet. Jeg så døde barn og kroppsdeler strødd overalt mens vi flyktet. Ingen var i stand til å hjelpe dem. Jeg så en eldre mann drept på en vogn trukket av et dyr.

“Nuseirat ble utslettet. Det var helvete.”

I mellomtiden hevder noen eksperter at alt dette gjør Pentagon medansvarlig for de massive tapene i sentrale Gaza som følge av IDF redningsoperasjonen. De peker på at hundrevis ble drept og såret for å redde fire israelere.

Disse kritikerne hevder at den amerikanske hjelpekai egentlig handler om å gi “dekning” for en økende amerikansk militær rolle i konflikten. Allerede har amerikanske luftforsvarssystemer blitt observert på kaien, og amerikanske tropper som overvåker operasjonene der har fått en ‘rett til å returnere ild’-ordre hvis de blir beskutt.

Norsk kritikk

Statssekretær i UD, Andreas Motzfeldt Kravik, mener at befrielsen av de fire israelske gislene i Nuseirat-leiren kostet for mange sivile liv til at den var forsvarlig. 

– Det er en tragedie, noe vi er dypt urolige for. Dette er ett av flere massive angrep på sivile palestinere. Vi har sagt flere ganger at den slags handlinger er helt uakseptable, derfor har vi også vært klare på at en våpenhvile må til nå, sier statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) i utenriksdepartementet til TV 2 søndag.

Frankrikes president utlyser nyvalg etter ydmykende tap i europaparlamentsvalget
Forige innlegg

Frankrikes president utlyser nyvalg etter ydmykende tap i europaparlamentsvalget

Resultatene fra Europaparlamentsvalget 2024
Neste innlegg

Resultatene fra Europaparlamentsvalget 2024

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem