Fanger til fronten: Ukraina følger Russlands eksempel
Foto: Ukrainske fengselsinnsatte som skal bli soldater. Skjermbilde fra Youtube.

Fanger til fronten: Ukraina følger Russlands eksempel

Fengselsrekruttering i Ukraina: 2,800 innsatte slutter seg til Hæren.

Siden krigens start har Ukraina mistet hundretusenvis av soldater som har blitt drept eller såret, ifølge den tyske avisen Welt. Avisen rapporterer at alvoret i situasjonen vises ved at den ukrainske hæren allerede rekrutterer fra fengsler, da de fortsatt ikke klarer å fylle hullene ved fronten.

I tillegg til mangel på moderne jagerfly og ammunisjon, er mangel på soldater et stort problem for Ukrainas krigsinnsats.

Les mer: Russiske angrep på Starokostiantyniv fremhever behovet for F-16 jagerfly

Bak fengselsmurene har den ukrainske hæren funnet noe som er sjeldent i landet: frivillige krigere til frontlinjen. Siden mai har 2,800 fanger blitt løslatt og tjenestegjør nå som soldater, ifølge det ukrainske justisdepartementet.

Saken fortsetter under.

Justisminister Denis Malyuska anslår at mellom 10 000 og 20 000 innsatte kan bli med i hæren som en del av rekrutteringsprogrammet.

Rekruttering fra fengsler er mulig gjennom en ny lov vedtatt av det ukrainske parlamentet i mai. Under denne loven kan innsatte løslates på prøve tidlig for å bli med i de ukrainske væpnede styrkene. Dette inkluderer blant annet dømte narkotikasmuglere, voldsforbrytere og enkelte drapsmenn.

Les også: NATO vurderer å innføre flyforbudssone over Vest-Ukraina

Fengsel nr. 14 i Odessa, i sørlige Ukraina, er ett av fengslene hvor hæren har rekruttert forsterkninger siden mai. Frivillige har blitt lovet skikkelig opplæring for frontlinjen og en månedslønn på rundt 100,000 hryvnia, tilsvarende litt under 25 000 NOK. Dette er omtrent det samme som standard militærlønn i Ukraina. De som blir utplassert i angrepsbrigader ved fronten, tjener tilsvarende 27 50o NOK euro i måneden.

Bruken av løslatte kriminelle i denne krigen er ikke noe nytt. Russland har supplert sine egne rekker med fanger siden sommeren 2022. I slaget om den øst-ukrainske byen Bakhmut alene ble tusenvis av straffedømte alvorlig såret eller drept i 2023.

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Større skepsis til Ukraina-støtte blant unge

Større skepsis til Ukraina-støtte blant unge

En ny undersøkelse utført av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) viser
Farage: Vesten og NATO har skyld i Russlands invasjon av Ukraina

Farage: Vesten og NATO har skyld i Russlands invasjon av Ukraina

Nigel Farage har gjentatt at han mener Vesten og NATO