08/05/2024

Satellittbilder viser at Russland ikke lenger bruker Krim-broen til å forsyne tropper i Ukraina

Etter gjentatte ukrainske angrep på Kertsj-broen er Putins styrker avhengige av landruter gjennom det annekterte Øst-Ukraina for å forsyne frontlinjene

Moskva har gått over til å bruke landruter i det annekterte Øst-Ukraina for å forsyne sine frontlinjer etter gjentatte angrep fra Ukraina på Kertsj-broen, som forbinder det russiske fastlandet med Krim.

Analyser av satellittbilder viser at broen, som Russland bygget etter annekteringen av Krim i 2014, nesten ikke har noen trafikk og derfor kanskje ikke lenger representerer et effektivt militært mål for Ukrainas ammunisjonsfattige tropper, ifølge analytikere i Molfar, Ukrainas største private etterretningsbyrå.

Bilder tatt av satellittspesialistene Maxar – som Molfar har analysert og delt med The Independent – viser at nesten ingen militære godstog har trafikkert jernbanelinjen på broen på over tre måneder.

I denne perioden ble bare ett russisk godstog med rundt 55 tankvogner sett krysse broen den 29. februar.

Ifølge Molfar var det ingen bevegelse som involverte russiske militære ressurser på broen i mars eller april. Byrået, som har base i Dnipro, brukte en kombinasjon av Maxars bilder, telling av jernbanevogner og identifisering av lasten i analysen

Russlands bruk av broen har gått betydelig ned siden Ukraina angrep den med droner 17. juli 2023 og sprengte en del av veibanen og jernbanelinjen i luften, heter det i analysen.

Etter angrepet, som drepte et ektepar og skadet datteren deres, kalte Ukrainas president Volodymyr Zelenskij Kertsj-broen for et «legitimt militært mål» og hevdet at den «bringer krig, ikke fred» ved å forbinde Russland med Krim, og at den derfor måtte nøytraliseres.

«Dette er ruten som brukes til å forsyne krigen med ammunisjon, og dette skjer hver dag», sa han. «Og den militariserer Krim-halvøya.»


Ukraina hadde tidligere angrepet broen, som strekker seg over 19 km, ved å detonere en lastebil lastet med sprengstoff på den. Det angrepet i oktober 2022 drepte fire mennesker. I august i fjor avfyrte Kiev tre missiler med mål om å få broen til å styrte, men de ble avskjært av Russland.

Stengingen av broen i begynnelsen av dette året gjenspeiler ettervirkningene av fjorårets angrep, og satellittbilder viser at det ikke var noen større togtrafikk på broen i juli og august. Før angrepet 17. juli kjørte Russland mer enn 40 tog med våpen over broen hver dag, ifølge Vasyl Maliuk, sjefen for Ukrainas sikkerhetstjeneste.

Trafikken er nå nede i bare fire passasjertog og ett enkelt godstog om dagen, sier Maliuk.

Ethvert vestligstøttet ukrainsk angrep mot Krim-broen eller selve Krim vil bli møtt med et kraftig hevnangrep fra Russland, sa talskvinne for utenriksdepartementet Maria Zakharova fredag.

Beslutningen om å slutte å bruke Kertj-broen til å forsyne russiske styrker med forsyninger har korrespondert med en kraftig økning i godstrafikken via Taman i Rostov-regionen, sier Molfar-sjef Artem Starosiek til The Independent.

Kyiv bør nå rette oppmerksomheten mot Melitopol, Berdyansk og Mariupol, der Russland er i ferd med å legge nye jernbanelinjer for å forbinde disse okkuperte ukrainske regionene med Krim og det russiske fastlandet, sier Starosiek.

Den nye jernbanelinjen, som går fra Akimivka i Melitopol og videre til Berdyansk og Mariupol før den når Rostov i Russland, vil trolig bli brukt av russiske styrker i forbindelse med en ny offensiv som er ventet å starte i sommer.

Jernbanen, som omfatter 63 km med nytt spor og rundt 140 km med spor som er restaurert, ble testet med sitt første godstog i mars, opplyser Molfar. Den forventes å være ferdigstilt innen utgangen av året, og hele nettverket vil da knytte sammen flere områder i den annekterte Donetsk-regionen.

Starosiek mente at Ukraina kunne tjene på å satse på disse landrutene i stedet for å kaste bort ressursene sine på Krim-broen. «Det er disse veiene som for øyeblikket utgjør en mer alvorlig trussel enn den ikke-fungerende jernbanelinjen på Krim-broen,» sa han.

«Vestlig bistand bør også gis på en slik måte at den kan dekke Ukrainas behov for å angripe disse aktive russiske ammunisjonshotspots», la han til.

Biden kaller USAs allierte Japan «fremmedfiendtlig» sammen med India, Russland og Kina
Forige innlegg

Biden kaller USAs allierte Japan «fremmedfiendtlig» sammen med India, Russland og Kina

Stopp avviklingen av distrikts-Norge.
Neste innlegg

Stopp avvikling av distrikts-Norge

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Conflict escalation

Nytt ukrainsk angrep på russisk atomvarslingsradar: Eksperter advarer om eskalering

To ukrainske angrep de siste dagene skremmer militæreksperter og Russlandkjennere.
Zelensky

Politico: Zelensky skal besøke Frankrike og Italia, oppfordre NATO til å skyte ned russiske missiler over Ukraina

Diskusjonen er allerede i gang i Tyskland og Polen.