Selvbestemmelse for kanakene på sin øy, men ikke for franskmenn i sitt land?
Selvbestemmelse for kanakene på sin øy, men ikke for franskmenn i sitt land?

Kraftige protester mot valglovsreformen i Ny-Caledonia

Selvbestemmelse for kanakene på sin øy, men ikke for franskmenn i sitt land?

Øya Ny-Caledonia, som ligger øst for Australia, rystes av borgerkrigslignende uroligheter. Øya, som tilhører Frankrike, har nylig vedtatt en valgreform som går på bekostning av dem som har “bodd der lenge”. Venstreorienterte politikere på det franske fastlandet later deretter som om de har sympati for lokalbefolkningen.

Flertallet (41 prosent) av innbyggerne i Ny-Caledonia tilhører den etniske gruppen kanaker, etterfulgt av folk av europeisk avstamning (24 prosent) og resten, som fordeler seg på blandingsraser og ulike etniske grupper. Politisk er de underlagt den franske regjeringen og dermed president Emmanuel Macron, men gjør krav på større selvstyre. Dette gjenspeiles i dagens valglov, som utelukkende er forbeholdt urbefolkningen. Men det er nettopp dette som skal endres som en del av en grunnlovsendring, og åpnes opp for interne migranter fra Frankrike og andre innvandrere.

Opprørske separatister

Innbyggere av fransk avstamning som har bodd i Ny-Caledonia i mer enn ti år uten avbrudd, skal i fremtiden kunne stemme ved valg. Kanak-folket, inkludert separatistbevegelsen, ser dette som et inngrep i deres suverenitet og motsetter seg reformen med brutale midler. Siden begynnelsen av uken har det vært opptøyer, voldsutbrudd og ødeleggelser av infrastruktur. Minst fem mennesker er drept per i dag, 18. mai, og Paris har erklært unntakstilstand i tolv dager.

Venstreorienterte hyklere

På det franske fastlandet diskuterer de ledende partiene i valgkampen hvordan de skal forholde seg til det franske oversjøiske territoriet. Lederen for venstrealliansen LFI, Jean-Luc Mélenchon, er spesielt hyklersk. Politikeren, som er svært populær blant migranter og muslimer i særdeleshet, har tatt til orde for kanakenes rett til selvbestemmelse. Regjeringen er “uten forståelse for folkenes historie”, som han instruerte offentligheten. Han ser imidlertid ikke ut til å bry seg om historien til det folket han forbereder seg på å representere som presidentkandidat, nemlig franskmennene. Mélenchon, hvis politiske program anklages av hans politiske motstandere for å være en blanding av venstrepolitikk og islamisering, går inn for mer innvandring og en utvidelse av ius soli på det franske fastlandet. Det er dette han til syvende og sist fordømmer i Ny-Caledonia.

Biden
Forige innlegg

Vivek: Demokratene gir Biden en siste sjanse med debatt

kritiserer Vesten for å ikke gi Ukraina nok våpen til å vinne.
Neste innlegg

DW: Zelenskyj tordner mot Vesten mens Russland bombarderer Kharkiv

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.