Rassemblement national forventes å vinne i Frankrike, men uten absolutt flertall
Illustrasjonsfoto.

Le Pen forventes å vinne i Frankrike, men uten absolutt flertall

Det er ingen garanti for at RN vil styre regjeringen, med eller uten en allianse med andre. Andre scenarier inkluderer en bred koalisjon av etablerte partier eller et helt splittet parlament.

Le Pens parti Rassemblement National, RN (norsk: Nasjonal Samling) ble mandag prognostisert til å vinne et nyvalg i Frankrike, men uten å oppnå absolutt flertall, ifølge den første meningsmålingen publisert etter president Emmanuel Macrons overraskende beslutning om å oppløse parlamentet. Dette melder Reuters.

Etter et massivt tap i søndagens valg til Europaparlamentet, kunngjorde Macron nyvalg for underhuset i parlamentet, med første runde satt til 30. juni, mindre enn tre uker unna, og andre runde 7. juli.

Marine Le Pens innvandringskritiske og euroskeptiske parti RN, vil vinne 235 til 265 seter i nasjonalforsamlingen, en enorm økning fra dagens 88, men likevel kort av de 289 som trengs for absolutt flertall, ifølge undersøkelsen fra Toluna Harris Interactive for Challenges, M6 og RTL.

Les også: Frankrike og etniske valg

Macrons allianse vil se antall lovgivere muligens halveres, fra 250 til 125-155, viste meningsmålingen mandag. Venstrepartiene kan til sammen kontrollere 115 til 145 seter, selv om hvert parti kan stille alene.

Det er ingen garanti for at RN vil styre regjeringen, med eller uten en allianse med andre. Andre scenarier inkluderer en bred koalisjon av etablerte partier eller et helt splittet parlament.

Saken fortsetter under.

Reell sjanse til makt for Le Pen

Macrons sjokkbeslutning gir den stadig mer populære høyresiden en reell sjanse til makt. RN vant 31,4 % av stemmene i valget til Europaparlamentet, mens Macrons koalisjon fikk under halvparten, kun 14,6 %.

Selv om RN skulle oppnå flertall i det franske parlamentet, vil Macron forbli president i tre år til og fortsatt ha kontroll over forsvars- og utenrikspolitikken.

Men han vil miste kontrollen over den innenrikspolitiske agendaen, inkludert økonomisk politikk, sikkerhet, innvandring og finans, noe som igjen vil påvirke andre politikkområder, som støtte til Ukraina, da han vil trenge parlamentets støtte for å finansiere enhver støtte.

“Vi er fortsatt i sjokk,” sa Emmanuel Pellerin, en lovgiver fra Macrons Renessanseparti, til Reuters. “Alt peker på at RN vinner et relativt eller absolutt flertall. Men det tvinger franskmennene til å tenke over hva som står på spill.”

Les også: Frankrike: Sudansk flyktning slipper utvisning til tross for å ha brent ned 16 leiligheter, flere biler, deler av en kirke, og alvorlig skadet en student

Partisamtaler med Reconquete

RN-ledere Jordan Bardella og Le Pen holdt samtaler mandag med Marion Marechal fra det mindre høyrepartiet Reconquete. Marechal er Le Pens niese og pleide å være et fremtredende medlem av hennes parti før de ble uenige.

Bardella sa etter møtet at samtaler var i gang om å danne en allianse. Han la til at han også snakket med noen medlemmer av det konservative Les Républicains.

“Jeg ønsker inderlig at vi kan finne måter å komme sammen på,” sa Marechal til journalister.

Ledere for den svært splittede franske venstresiden – ytre venstre LFI (La France Insoumise), kommunister, sosialister og grønne – holdt også samtaler.

“Vi har ikke tid til å nøle,” sa Manon Aubry fra LFI til journalister. “Målet er å kunne møtes igjen, bygge fremtiden og først og fremst å vinne.”

Les også: Muslimske velgere i Frankrike: 71 prosent stemmer på venstreorienterte partier

Populær politikk

For Le Pen og Bardella er utfordringen å forvandle popularitet til seier. Avstemningen vil sannsynligvis ikke bare dreie seg om misnøye med Macrons lederstil, levekostnader og innvandringspolitikk, men også om RN kan betros å styre en stor europeisk regjering.

Blant politikken partiet har foreslått, vil RN øke offentlige utgifter, til tross for allerede betydelige nivåer av fransk gjeld, noe som kritikere mener truer med å øke finansieringskostnadene for bankene.

RN ønsker også å utvise flere migranter, stoppe familiegjenforening, gi franske statsborgere forrang til sosialboliger og jobber, og trekke tilbake oppholdstillatelser for migranter som er arbeidsledige i mer enn ett år.

Les også: Vi minnes Dominique Venner: Tok livet av seg for å vekke det franske folk

Foto: Skjermbilde fra Youtube. Vladimir Putin.
Forige innlegg

Kreml truer med å slå til mot NATO-basene som huser ukrainske F-16 jagerfly

Danby Choi.
Neste innlegg

Tvangspreget Pride-flagging: – Det er en ganske sånn nordkoreansk ting å gjøre

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Illustrasjonsfoto. Skjermbilde fra Youtube. Marine Le Pen og Jordan Bardella.

I Frankrike er RN den avgjørende faktoren

I alle betydninger av ordet ...
Zemmour trer til side for Nasjonal Samling til tross for avvist valgpakt

Zemmour trer til side for Rassemblement National til tross for avvist valgpakt

Den franske nasjonalisten Éric Zemmour bekrefter at han ikke vil