Uhyggelig video av Slovakias statsminister Robert Fico som spår at han vil bli myrdet
Uhyggelig video av Slovakias statsminister Robert Fico som spår at han vil bli myrdet

Uhyggelig video av Slovakias statsminister Robert Fico spår at han vil bli myrdet

Forsøket på å myrde den slovakiske statsministeren er en gripende lærdom for nabolandet Polen og en advarsel mot å spille på negative følelser, skriver spaltist Grzegorz Górny i rmx.news

For 41 dager siden dukket det opp en kort video på internett med den slovakiske statsministeren Robert Fico, som advarte om at spenningen i Slovakia hadde eskalert til et punkt som kunne føre til at en ledende regjeringspolitiker ble drept.

“Jeg overdriver ikke en millimeter”, erklærte Fico i videoen. Advarselen hans viste seg å være nærmest profetisk, for 35 dager senere ble han skånet for en attentatmanns kuler med bare noen millimeter.

Les også: Britiske medier ser ut til å rettferdiggjøre attentatforsøket mot Slovakias statsminister Robert Fico

Fico spilte inn sitt illevarslende budskap i Michalovce under et felles møte mellom den slovakiske og den ukrainske regjeringen. Statsministeren kritiserte mediene for å ha fyrt opp under det fiendtlige klimaet, og oppfordret de “progressive velgerne” til å oppføre seg “vulgært og aggressivt”.

Etter attentatet mot Fico kommenterte Martin Hanus, sjefredaktør i Postoj.sk, demokratiets tilstand i Slovakia.

“Demokratiet vårt har forvandlet seg til et instinktdrevet hån, der primitive følelser manipuleres ikke bare av politikere, men også av journalister. Vi har alle rotet oss ned i gjørma, noen dypere enn andre,” skrev Hanus.

Les også: Mordforsøket på Slovakias statsminister Robert Fico utløser spekulasjoner

Jaroslav Daniška, sjefredaktør i Standard.sk, reflekterte over hendelsen og understreket behovet for et skifte i den politiske kulturen.

“Kjernen i politikken bør være at vi ikke oppfatter hverandre som ulver som er ute etter å angripe hverandre. Altfor lenge har vi næret interne splittelser, med utgangspunkt i falske læresetninger og segregering av velgerne basert på utdanning, som om noen kunne være mindre moralske enn andre”, sa Daniška.

Les også: “Det verdensordnende Vesten har ikke lenger noen orden, det lever av sammenbrudd”

Han trakk frem det pågående problemet med splittelse i samfunnet, aggresjon og monopolisering av forakt og hat, som har overskredet rimelige grenser, og bemerket at det verken er uutdannede landsbyboere eller dypt religiøse mennesker som er toneangivende.

“Kanskje vil vi til slutt innse at det ene Slovakia ikke kan føle seg moralsk overlegent det andre. At den ene delen av samfunnet ikke kan kalle seg mer anstendig og opptre aggressivt mot den andre. (…) Dyrking av et fiendebilde har for lengst overskredet rimelige grenser,” understreket den slovakiske journalisten.

De nylige hendelsene i Slovakia er en viktig lærepenge for nabolandet Polen, og viser at det haster med å revurdere den politiske og sosiale dynamikken for å forhindre ytterligere eskalering av vold og splittelse.

En kongolesisk mann som tidligere ble trukket frem som et eksempel på vellykket integrering av migranter, har fått bare ni års fengsel i Tyskland for å ha voldtatt sin egen mor og banket henne nesten til døde.
Forige innlegg

“Poster Boy”-migrant fengslet: Skamslo og voldtok sin egen mor

Frykter KI 'Overtakelse', Gudfar av KI 'råder Storbritannias regjering til å starte med borgerlønn
Neste innlegg

Frykter KI ‘Overtakelse’, Gudfar av KI ‘råder Storbritannias regjering til å starte med borgerlønn

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Er det «demokrati» når 3% kjører over 97 %?

Er det «demokrati» når 3% kjører over 97 %? 

En av de mest seiglivede mytene i vår tid er
"Det verdensordnende Vesten har ikke lenger noen orden, det lever av sammenbrudd."

“Det verdensordnende Vesten har ikke lenger noen orden, det lever av sammenbrudd”

Flere stiller spørsmål om de siste ukers mange politiske attentater,