15/05/2024

Mordforsøket på Slovakias statsminister Robert Fico utløser spekulasjoner

Finnes det en sammenheng mellom mordforsøket og Ficos politiske syn på Ukraina-krigen?

Det er allment kjent at Robert Fico i sin tredje periode som statsminister i Slovakia søkte en annen europeisk tilnærming til  konflikten mellom Russland og Ukraina enn det offisielle synet som EU og NATO har fremmet. Enkelte setter nå dette i sammenheng med mordforsøket.

Det som så langt er allment kjent er at den slovakiske statsministeren ble skutt onsdag under et besøk i byen Handlova. Han ble så fraktet til sykehus for operasjon  og befinner seg i en alvorlig tilstand. Angriperen hans er arrestert, og han skal være en slovakisk mann i 70årene. Hans identitet og motiver er fortsatt uklare.

Les også: [DIREKTE] Attentat i Slovakia: Statsminister Robert Fico er skutt

Konstantin Zatulin, som er et innflytelsesrikt medlem av den russiske Dumaen, uttaler til nyhetsstedet Russia Today: «Dette er ikke bare et skudd mot Fico og Slovakia, men også mot russisk-slovakiske forhold.» Han fortsetter: «Fico visste godt at flertallet av slovakene, minst halvparten, sympatiserer med Russland, til tross for bedragerikampanjen som hersker i Europa».

Zatulin la også ovenfor Russia Today til at Fico lenge hadde vært «utsatt for endeløs utpressing og trusler» fra EU for hans avvikende politiske standpunkter i spørsmålet om konflikten mellom Ukraina og Russland.

Les også: Storbritannias statsminister: Økt fare for atomkrig

Fico har i sin tredje periode som statsminister i Slovakia stoppet all slovakisk militærhjelp til Ukraina. Han har derimot gått ut med at konflikten burde få en diplomatisk løsning. Tidligere har Fico sagt at Slovakia ville blokkere Kievs søknad om å bli med i NATO. Opptak til den USA-ledede blokken krever enstemmig samtykke fra alle 32 medlemsland.

På nåværende tidspunkt er det helt uklart om det eksisterer en sammenheng mellom Ficos politiske linje og mordforsøket.

Forige innlegg

Canada: Svart politisjef innrømmer eksamenssvindel – forblir i tjeneste

I 2022 nådde nesten 46 000 båtmigranter kysten av Storbritannia via Den engelske kanal. I fjor ble det registrert over 260 000 migranter som ankom EU sjøveien. Det er særlig afghanere, iranere og tyrkere som går i land på kysten.
Neste innlegg

260 000 på ett år: Stadig flere båtmigranter kommer til Europa

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.  

Ikke glem

Conflict escalation

Nytt ukrainsk angrep på russisk atomvarslingsradar: Eksperter advarer om eskalering

To ukrainske angrep de siste dagene skremmer militæreksperter og Russlandkjennere.
Zelensky

Politico: Zelensky skal besøke Frankrike og Italia, oppfordre NATO til å skyte ned russiske missiler over Ukraina

Diskusjonen er allerede i gang i Tyskland og Polen.