Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina
Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina

Ekspert: Krigen kan være tapt for Ukraina

Er Oberstløytnant Trygve J. Smidt sin advarsel i ferd med å realiseres?

Ukraina står overfor en kritisk fase i krigen mot Russland, og eksperter advarer om at mangel på tilstrekkelig støtte kan føre til et katastrofalt nederlag. Oberstløytnant Trygve J. Smidt ved Krigsskolen i Norge uttrykte allerede i april alvorlige bekymringer over Ukrainas mulighet til å motstå Russlands overlegenhet på slagmarken.

I en uttalelse til Forsvarets forum 8. april, pekte Smidt at Russland har en betydelig fordel innen artilleri, med kapasitet til å avfyre fem til ti ganger så mye som de ukrainske styrkene. “Det vil i praksis si at de skyter ukrainerne i fillebiter,” sa Smidt. Denne overmakten strekker seg også til luftrommet, hvor russiske styrker daglig slipper hundrevis av glidebomber over ukrainske posisjoner.

Siden Smidts uttalelsen til Forsvarets forum er det blitt offentlig kjent at Russland produserer artilleriammunisjon tre ganger raskere enn USA og EU. Dette meldet Sky News 26. mai. 

Manglende støtte fra Vesten 

Den ukrainske tilbaketrekningen fra Avdijivka i februar, et strategisk viktig punkt på grunn av dets høydedrag nær Donetsk, markerte en betydelig endring i krigens fronter. John Kirby, talsmann for Det hvite hus, har tidligere pekt på ammunisjonsmangel som en av hovedårsakene til tilbaketrekningen.

Les også: Splittelse i NATO: Uenighet om bruk av raketter mot russisk territorium og utplassering av tropper i Ukraina

Smidt understreket behovet for vestlig støtte, spesielt i form av langtrekkende luftvern og kampfly som F-16, for å møte Russlands avanserte glidebomber. “Vesten må levere betydelig støtte raskt, og da mener jeg innen en måned eller to,” sier han. Uten denne støtten kan de ukrainske forsvarslinjene kollapse på flere frontavsnitt, predikerte han i april.

Russisk strategi og fremgang

Major Amund Osflaten, en annen ekspert ved Krigsskolen, forklarte i samme artikkel i Forsvarets forum at russerne har endret sin angrepsstrategi etter nederlagene ved Kharkiv i 2022. I stedet for store styrkekonsentrasjoner, benytter de nå mindre, hyppige angrep for å oppnå lokal overlegenhet uten å utsette store mengder tropper for ukrainsk ildkraft.

Denne taktikken, kombinert med tung ild, sensorer og elektronisk krigføring, har gjort det mulig for russerne å minimere personelltap ved å la artilleriet gjøre mesteparten av arbeidet. Osflaten uttalte at russerne har lært å styre sine tap ved å bruke “eksperimentelle” styrkekategorier som fanger og rekrutterte reserver, noe som har gjort dem i stand til å bevare kompetansen i sine væpnede styrker.

Delvis sammenbrudd i nordøst?

Siden uttalelsen kom har russiske styrker åpnet en ny front i det nordøstlige Ukraina, brutt igjennom Ukrainske stillinger og tatt flere landsbyer utenfor Kharkiv.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nå uttrykt bekymring over betydelige russiske militærbevegelser nær Ukrainas nordlige grense, noe som kan indikere en større offensiv fra Russland i regionen.

Vestens respons og fremtidige utfordringer

Til tross for Vestens overlegne økonomiske og industrielle kapasitet, har det vært utfordringer med å konvertere dette potensialet til avgjørende militær støtte, spesielt når det gjelder artilleriammunisjon og luftvernmissiler. “Hvis vi ikke kan levere nødvendig støtte i tide, kan krigen allerede være tapt for Ukraina,” advarte Osflaten.

Bruk av atomvåpen

Det alvorligste scenariet, ifølge Osflaten, er at en manglende evne til å støtte Ukraina tilstrekkelig kan føre til russisk fremgang som Vesten ikke kan stanse uten å risikere en verdenskrig, og dermed muligens bruk av atomvåpen.

Les også: Ukrainsk droneangrep på Russisk radaranlegg øker atomspenningen

Krigen i Ukraina har nådd et kritisk punkt, og tiden er knapp. Vestlig støtte i form av militærutstyr og ammunisjon er avgjørende for Ukrainas overlevelse i møte med en mektig motstander. Spørsmålet som gjenstår er ikke bare om Vestnes vilje til å komme Ukraina til unnsetning i tide for å forhindre et avgjørende nederlag, men om evnen til å gjøre det.

lure
Forige innlegg

Du føres bak lyset!

Conflict escalation
Neste innlegg

Nytt ukrainsk angrep på russisk atomvarslingsradar: Eksperter advarer om eskalering

Siste fra Blog

Denne websiden bruker informasjonskapsler til funksjonalitet. Ved å gå videre aksepterer du bruken av disse.